All for Joomla All for Webmasters
Българин от Лондон ни съветва как най-добре да управляваме личните си финанси
Видеата на The Newbie Investor как да инвестираме може да откритиете в YouTube. 
 
Визитка: 
Йордан Ангелов живее в Лондон от септември 2020 г., но е в Англия от септември 2013 г.
 
Занимава се с Quality Control / Assurance и работи като Developer in Test в Capgemini от декември 2017 г. Оттогава е работил върху доста софтуерни проекти за английското правителство.
 
Висшето си образование завършва в Bournemouth University, където следва Retail Management (Търговски мениджмънт) от 2013 г. и 2017 г. Завършил е Софийската математическа гимназия (СМГ).
 
В свободното си време се интересува от история, филми, книги, фитнес, здравословно хранене (nutrition). Тренира бразилско жиу житцу, а преди това се е занимавал малко и с тайландски бокс (Muay Thai) и израелския вариант на самоотбрана крав- мага. 
 
Йордане, как ти хрумна да правиш инвестиционни/ борсови видеа? Зашо го правиш? Представи твоя проект в You tube. Защо да те следваме? 
- През последните 6-12 месеца, рекорден брой хора, включително доста от моите приятели и познати, започнаха да търгуват на борсите с акции, криптовалути и др.
 
Аз също започнах да търгувам по-активно. Въпреки големия интерес за борсите и акциите, ми се струва, че доста от тези нови инвеститори не са запознати с основни концепции за анализиране и проучване на компании. Това може да ги вкара в беда, особено при сегашните обстоятелства на пазарите.
 
Не съм експерт, но се интересувам от инвестиции и финанси от доста време, от 7-8 години. Реших, че мога да допринеса за общото благо и с натрупаните знания да започна да споделям личните си анализи и наблюдения, които са базирани до голяма степен на т.нар. "value investing" философия.
 
С други думи, търся компании, които имат добри финансови показатели, добри бъдещи възможности за развитие, но в същото време са евтини за цената си.
 
Целта ми е да помогна на новите инвеститори да правят по-информирани финансови и инвестиционни решения и да не скачат на най-модерните инвестиции, без да са направили проучване.
 
Не се опитвам да се установя като авторитет по темата, затова си и избрах името "The Newbie Investor" или "Новакът инвеститор". Не съм тук да казвам, че това, което правя е единственият начин, а просто да накарам зрителите ми да се замислят и да почнат да се образоват по-задълбочено по темата.
 
Смятам, че инвестирането е един от най-добрите начини да си осигуриш едно по-светло бъдеще, в което не си толкова зависим от месечната заплата. 
 
Това е целта. За момента се опитвам да се запозная със самия процес на правене на видеа, YouTube, да опозная публиката и платформата, какво точно се търси. Оказа се, че процесът изисква много повече време, отколкото предполагах.
 
Смятам, че съм направил добър прогрес, откакто стартирах канала преди има-няма три седмици. Засега видеата ми са на английски, макар че се опитвам да добавям субтитри на български, където мога.
 
По-късно възнамерявам да започна да продуцирам и видеа на български, както и видеа за лични финанси. Ето и линк към моят канал в YouTube, където може да ме следвате ТУК.  
 
Как пандемията се отрази на толкова важна борса, каквато е Лондонската?
- Самият статут на Лондонската борса бе засегнат от преди няколко години поради Брекзит.
 
Имаше много несигурност на този пазар и в страната за това как правителството ще подходи към сделки с Европейския съюз, каква точно роля ще играе Лондонската борса след като Обединеното кралство напусне Общността.
 
Знаете, самото напускане се случи на 1 януари 2021 г. Това повлия негативно на доста английски инвеститори и бизнеси, тъй като те не можеха да подготвят план за действие.
 
Също така се спекулираше, че Франкфурт ще стане новата финансова столица на Европа и ще замени Лондон. Доста бизнеси си преместиха и позиционираха главните си офиси в други европейски държави. 
 
След като в Обединеното кралство бе наложен локдаун, цената на доста стоки падна драстично, и този тренд се задържа за дълго време за разлика от американските стоки, които доста бързо почнаха да се възстановяват.
 
Това всъщност е плюс донякъде, тъй като означава, че все още могат да се направят доста добри сделки, макар че европейските пазари по принцип изостават от САЩ и Китай.
 
Отново имаше доста несигурност покрай вдигането на ограничителните мерки, последвано от налагането отново на локдаун, свързано с коронапандемията. Правителството сега е обещало, че последното отпускане на мерките ще е еднопосочно, т.е, ако един локдаун бъде вдигнат, то той няма да бъде върнат отново.
 
Това ще даде малко повече сигурност на инвеститорите и ще се отрази позитивно на стоките и на борсата. Какво ще стане след месец-два обаче, никой не знае. 
 
Какви са твоите съвети за инвестиции и закупуване на акции в този момент? Коя сфера е най-атрактивна? 
- Отново искам да подчертая,  че не съм експерт по темата, а говоря като човек, който има задълбочен интерес в управляването и инвестирането на личните си финанси. 
 
В момента пазарите са доста волатилни.Това означава, че има възможности да се направят добри сделки, но има и по-голяма възможност да се загубят пари.
 
Стратегията, която доста известни инвеститори препоръчват, е да се разнообразяват инвестициите чрез закупуване на различни класове активи, а не просто акции.
 
Ако се купуват повече акции, то е добре да се инвестира в различни държави, индустрии и компании с разностранни доходи. Също така, от особена важност в момента е да се купуват компании, с които сте запознати. 
 
Сега аз инвестирам доста в китайски стоки, макар че за момента те не са показали доста добра възвращаемост, въпреки, че имат голям потенциал в дългосрочен план. Като цяло, те са на доста атрактивна цена като се има предвид, че Китай е най-голямата икономика в света и в същото време се развива доста бързо.
 
Лично съм заинтересован от компании като Алибаба (Alibaba Group) и Байду (Baidu), които са общо взето китайския еквивалент на Амазон( Amazon) и Гугъл (Google), но са оценени на много по-ниска цена, въпреки че техния потенциален пазар е в пъти по-голям. 
 
Има и добри американски стоки, но нещата там са доста нажежени в момента. Доста стоки са силно надценени, Федералната банка стимулира икономиката, макар че доста критици казват, че стимулацията е повече от предостатъчна, лихвите са почти нулеви и инвеститорите бързат да продават при най-малката спънка.
 
Там подходът ми е по-предпазлив и търся по-установени компании с доста кеш в активите си. Най-интересна ми е соларната индустрия в момента, макар че тя е доста волатилна поради скачащите цени на силикон и други суровини.
 
Въпреки това, мисля, че е отлична дългосрочна инвестиция, макар че ще е нужно доста търпение и дисциплина. Има фондове, които следят в индустрията като съм се спрял на 3-4 компании, които следя отблизо.
 
По-запознат съм и с IT сектора и Cloud индустрията, компютърната сигурност, Фейсбук, Амазон, чието развитие също следя доста изкъсо. Мисля, че са добри инвестиции, макар, че и те са доста волатилни в момента. 
 
Една от инвестициите, с която трудно може да се сбърка, е във фонд, който следи индексите като например SPY, VGK, VEU, VWO. Там печалбите не винаги са големи, но пък не трябва да отделяш почти никакво време и шансът да загубиш пари е минимален, тъй че това може да е привлекателно за инвеститорите с по-малък апетит за риск. 
 
Защо избра да си борсов гуру с друго име… 
Идеята на канала ми е да помагам на хората да се образоват на тема инвестиране и лични финанси.
 
Надявам се, другите хора като видят някой като мен, 25-годишен, който се занимава с това, без професионален опит, който го прави просто в свободното си време, да не се страхуват, ако искат да навлезнат в инвестирането.
 
Не казвам, че е лесно, но не е ракетна наука, както доста банкери се опитват убедят хората. 
 
Мисля, че навлизаме във времена, в които способността да управляваш личните си финанси може да ни помогне доста. Това важи особено за младото поколение. 
 
Колкото по-рано се захване човек с инвестиране, толкова повече ползи могат да се извлекат от него. То помагана човек не само парично, но също така развива критичното мислене и любопитството.
 
Аз лично намирам инвестирането за изключително интересно и това е другата причина, поради която реших да почна този канал. Също така, най-добре научаваш една тема, когато трябва да я обясниш на някой друг, тъй че канала ми помага да развия моите собствени способности в тази сфера.
 
На каква тема ще е следващото ти видео?
-В момента развивам две "рубрики". Едната е криптовалути за начинаещи, в която обяснявам за 5-6 минути някоя криптовалута, как е създадена, за какво се ползва, защо инвеститорите биха я купили и т.н.
 
В другата разглеждам стоки, в които аз лично съм инвестирал или мисля, че са добра инвестиция, и им правя анализ. Следващото видео най-вероятно ще е свързана около Алибаба (Alibaba Group) - една китайска компания, за която е възможно да знаете.
 
Тя е китайския еквивалент на Амазон (Amazon), но има своите разлики. Ще дискутирам бизнеса им, финансовите показатели, ще ги сравня с подобни компании, ще разгледам различни новини и фактори, които са повлияли или биха могли да повлияят върху цената. 
 
Как върви дигитализацията в Лондон, в Обединеното кралство, в Австрия много се инвестира в този процес?
- Дигитализацията е важен приоритет за доста частни компании и публичния сектор, макар че като цяло анлийските компании са доста по-дигитални в сравнение с други, или поне съм останал с такова впечатление.
 
Преминаването към клауд (cloud computing) сървъри, база данни, апликации, е модата в момента, и мисля, че това ще продължава да става все по-важно с годините, макар, че доста нови компании стартират директно на клауда.
 
Това отваря и възможности за инвестиции като Amazon, Microsoft, Google и най-различни ИТ компании, които обслужват клауд сферата. Това е нещо, което става на глобален мащаб обаче, не е просто в Лондон или Англия. 
 
Как е животът в Лондон, чувстваш ли се емигрант? 
- Живея в Англия вече почти 8 години, тъй че съм надраснал фазата, в която се чувствам като емигрант. Понякога дори успявам да заблудя някои англичани с акцента си, макар че трябва да са пили няколко бири преди това.
 
Животът в Лондон е супер, въпреки че аз се преместих тук в септември по време на карантината, тъй че все още не съм усетил "истинския" Лондон. Като цяло, градът е доста приятен и може да предложи доста откъм социален живот и професионално развитие.
 
По-скъп е от останалите части на Обединеното кралство, но пък и заплащането е по-високо. Засега харесва, ще видим как ще ми се промени мнението след година-две. 
 
Кои са твоите правила за успех? 
- Все още не съм намерил магическата формула, но не се напъвам прекалено много да я търся. Мисля, че инстинктът, късметът и шансът влияят много повече на нашият живот, отколкото си мислим.
 
Това е и причината заради която гледам да съм дисциплиниран, ако се натъкна на нещо, което намирам за интересно, да го следвам до момента, в който загубя интереса към него.
 
Опитвам се да поемам рискове и отговорност, тъй като мисля, че това те развива като човек. Опитвам се да взема решения, с които бих се гордял 1,2,5 години по-късно.
 
Мисля, че това ми е помогнало да стигна до този момент, в който съм сравнително доволен от постигнатото, но не бих се нарекъл "успял" човек. Има още неща, които искам да свърша и да постигна.
 
Моите правила за успех ги заемам от една или друга известни личности в зависимост от това как се чувствам този ден, седмица или месец, и ги сменям в момента, в който спират да ми вършат работа.
 
Въпреки това, във всичките си 25 години житейски опит успях да намеря една неопровержима истина и тя е: „Пийте вода и яжте, тъй като иначе ще умрете!”. 
 
Как гледаш на неуспеха? 
- Това зависи от вида неуспех, а те са именно два според мен. Първият вид е неуспех поради липса на усилия и той е доста разочароващ, но пък в същото време е доста градивен, тъй като ти предоставя едно доста елементарно решение: „Ще се пробваш ли пак, ще положиш ли всички възможни усилия, за да се справиш?
 
Ако решиш, че ще го направиш, то тогава този тип неуспех почва да действа като стимул, който те бута напред. Евентуално, така стигаш до втория тип неуспех, а именно неуспех поради липса на късмет, вродена способност, добра прогноза в хороскопа.
 
Като цяло, това е неуспех, който не зависи от това, което ти сам можеш да промениш или повлияеш. В този момент, решението за вземане е малко по-различно: „Готов(а) ли си да си занижиш очакванията или е време да смениш целта?” Този тип неуспех може да ти промени живота до голяма степен, но дали е за добре или зле си зависи от човека. 
 
Дали нещо е успех или не, зависи от твоите очаквания и цели. Ако целта, която си си поставил(а) е достатъчно амбициозна, то тогава дори и провалът  е приятен. Важното е, че си опитал. Стига да си положил достатъчно усилия, доста често не се налага да се пробваш пак. 
 
Как гледат на нас, българите в Обединеното кралство? Общуваш ли с други българи или рядко? 
- Има различни българи, както има и различни англичани. Сигурен съм, че има и различни австрийци.
 
Има доста хора, които гледат на даден човек като една амалгама от всичките позитивни и негативни черти на сънародниците им , без да си правят труда да го опознаят. Мнението на тези хора доста често не ме вълнува.
 
Мисля, че повечето англичани, с които съм си общувал, имат добро мнение за мен, но не мисля, че това би било мнението им за всеки българин, който срещнат в Обединеното кралство, което е напълно разбираемо.
 
Общувам с доста българи, дори живея в една къща с двама близки приятели, с които се запознах преди осем години в университета. Съответно, има и българи, с които избягвам да общувам. Всичко зависи от човека. 
 
Някои приятели българи в Англия са ми споделяли, че англичаните не се отнасят добре с тях, че има някаква доза расизъм или пренебрежение, но лично не съм го изпитвал това.
 
Доста често към мен са се отнасяли много по-добре англичани, отколкото българи. Дали съм случил на хора, не мога да кажа, но отново бих подчертал, че всичко зависи от самия човек, независимо дали говорим за англичани, българи, австрийци, китайци или сомалийци.
 
Едно интервю на Светлана Желева

 .

 
 
 

 

Прочетено 303 пъти Последна промяна от Вторник, 04 Май 2021 23:44
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…