All for Joomla All for Webmasters
„Илюминейшън“ – онлайн търг, посветен на жълтия цвят
Картините могат да се видят до 09.05 на сайта  5new.org
 
Успешни българки в чужбина, сред които Виенски възпитаници, представят предимно наши  художници пред  света. 
 
Уникална дигитална платформа представя изкуството преди всичко на български художници и дава възможност да се купят техни картини от всяка точка на планетата.
 
5new е ново уебпространство, което всеки месец показва творби на специално селектирани 5-има автори от последните поколения и дава смел поглед към съвременното изкуство. 
 
Новият търг на онлайн платформата 5new.org е изцяло посветен на един много специален цвят - жълтият.
 
„Илюминейшън“ е свързан със символиката, която често през различните култури изразява радостта, щастието и привързаността ни към светлината.
 
Картините на петимата автори, които са представени в платформата 5new: Десислава Унгер, Рада Якова, Сашо Стоицов, Слав Недев, Филип Венкен пресъздават именно това вярване, че жълтият цвят носи в душата ни усещането за изгрева, топлината на слънчевия ден и свежото настроение.
 
Темата е изцяло вдъхновена от избрания жълт нюанс от експерти от института Пантон за 2021 г. и въпреки това се стреми да покаже разнородния и богат свят на жълтото като избор за нашия интериор и заобикалящата ни среда.  
 
Според древното китайско изкуство за хармонизиране на енергията Ци (Чи) – Фън Шуй цветовете винаги въздействат на силно индивидуално ниво, като имат способността не просто да променят настроението ни, но и също да водят до реални действия като повишаване на мотивацията, желание за работа, или напротив – успокояване, създаване чувство на уют и комфорт.
 
Тази супер сила на цветовете от години се използва и в цветовата терапия (въздействието на цветовете върху нашата психика). 
 
Разбиранията за въздействието на цветовете върху нашето здраве са многобройни и многолики, но добрият и успешен художник винаги успяват да улови тази амбивалентност в творбите си и да пресъздаде въздействащ образ, който да подхрани духовните ни трепети.
 
Разбира се, много често се случва да сме в толкова специално вътрешно настроение, дали поради психическо състояние, или поради физически причини, че просто ненадейно да се усетим завладени от образа върху платното. Тогава се случва чрез магията на изкуството – неговата специална сила, която чрез въздействието на образа и светлосенките, нюансите и използваните материали успява да общува с нас директно, без посредник. 
 
Всичко това е чудесно уловено от всеки един от художниците на сайта 5new и пресъздадено в техните творби, посветени на силата на жълтия цвят.
 
Без значение на кое учение за хармония в живота ще се опрем, на коя теория, на коя културна доктрина и на кои общи разбирания за символиката в света – изкуството е било и винаги ще остане медиатор за връзката между заобикалящия ни свят и нашата чиста емоция. То е сетивността на нашата духовност и ни дава възможността да вярваме, да мечтаем и да се стремим към по-доброто състояние на личността. 
 
Задачата на художника тук е да задоволи глада на душата на всеки, който търси този лъч светлина в заобикалящата го среда.
 
Ако жълтият цвят имаше мото, то вероятно би било по латинската сентенция, която търси отговор на въпроса „Какво хората трябва да желаят от живота“, а именно „Mens sana in corpore sano “ (от лат. „Здрав дух в здраво тяло“).
"На това посвещаваме творбите от търга Illumination, в сайта 5new.org, които можете да се разгледат до 9 май 2021", казват организаторите. 
 
Кой кой е?
Десислава Унгер завършва Национална художествена академия, София – специалност „Живопис“. Професионалният интерес я отвежда в Университета по приложни изкуства във Виена, което се оказва и мястото, където Унгер намира вдъхновението и любовта до сега.
 
Произведения на Десислава Унгер са част от колекциите: Музей Албертина,  Графична колекция, Виена; Колекция на  град Виена, MUSA; Артотека на федералното правителство, 21er Haus; Университет за приложни изкуства, Виена; Национална художествена галерия, София.  
 
Художничката има редица самостоятелни изложби в галерия Рудолф Лееб, Виена (2020); галерия Ортнер 2, Виена (2019); галерия U PARK, Пловдив (2019); Панаир на изкуствата Паралел Art fair Parallel, галерия Ортнер 2, Виена (2016) и др. Картините на Десислава Унгер са с колекционерска стойност.
 
Рада Якова представя в картините си вътрешната комплексност на модерния свят. Изкуството ѝ притежава силата да разруши кутийката, в която сме се настанили удобно.
 
Фокусът в творбите й е върху изразяване на идентичността чрез експресия на конфликтите, в които попада съвременния човек.
 
Житейският и художествен опит на твореца е натрупан от годините работа в международен контекст. След Университета по приложни изкуства във Виена, Рада Якова се мести да живее в Хага, където твори и към момента. 
 
Сашо Стоицов (68 г.) от 1998 г. живее и работи между София и Ню Йорк. Завършва НХГ София, България, 1971.
В периода 1999-2000 учи Digital Media Арц Technology в TCI, NYC.
 
От 1980  г. започва да реализира самостоятелни изложби сред които са и „Mosholu PKWY“, галерия, Match Book, Ню Йорк, САЩ (2003); 2006 „Водопад“, СГХГ, Аполония, Созопол (2006); „Fly“ галерия Аросита, София(2008); 2011 „Дупка в паркета“, галерия Сариев, Пловдив(2011); “NOLITA”, галерия Аросита, София (2012); „Street Art Inside“, Прага (2014), както и много други. 
 
 От 2014 г. Сашо Стоицов е и организатор на арт-събитята за съвременно изкуство в Благоевград: Пролетен Фестивал за съвременно изкуство, СТАИЧКИ, Симпозиум по живопс. Работите на Сашо Стоицов са част от колекции, като: Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, MMOMA, Москва. 
 
Слав Недев (54 г) е художник, който работи в различни медии. С концептуален подход Недев се опитва да подходи към широк мащаб на обекти по многопластов начин,
 
обича да включва зрителя по начин, който понякога е физически и вярва в идеята за функция, следваща формата в произведението. 
 
Филип Венкен (71 г.), е роден в Сингапур, учи архитектура и градски дизайн в AAI в Дъблин, Ирландия и в TU, Делфт, Холандия. Той получава стипендия за Ecole des Beaux Arts в Париж, Франция, за да учи и развие страстта си към рисуването. Работил е като архитект и художник в Дъблин, Лондон, Париж и Ротердам.  
 
През годините Филип развива, наедно с международната си архитектурна кариера, и кариерата си като художник. Кариерата му започва от младежката му страст към архитектура. По-късно развива и интерес към изкуството, за което отново катализатор е любовта му работата върху широки повърхности.
 
Днес в ателието си Филип има творби в смесена техника и маслени бои. Тези техники му позволяват да събере и предаде идеите си за динамика, баланс, пропорция и хармония.
 
Тематиката на неговите картини, пейзажи, голота, портрети, абстракции е второстепенна за предизвикателството да се създаде нещо, което в същото време е динамично и грубо, хармонично и спокойно и в което цветът и формата играят доминираща роля. 
 
През последните години участва в изложи в Нидерландия, Германия, Ирландия, Англия и Франция. 
Сайтът 5new.org е преди всичко локална платформа за съвременно изкуство, с изцяло глобален характер. Идеята се ражда в едно артистично ателие в Хага, още през март 2020 г., където група независими артисти споделят мечтите и желанията си за развитието на българската сцена в непринуден разговор помежду си. 
 
Групата е с интернационален характер, с главни действащи лица Рада Якова, Ейми Чапман и Петя Чалъкова. Те  от години живеят между няколко страни от ЕС и САЩ. Рада е художник, Ейми – кино и музикален продуцент, а Петя е куратор и дигитален номад. 

 .

 
 
 

 

Прочетено 182 пъти Последна промяна от Понеделник, 03 Май 2021 21:26
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…