All for Joomla All for Webmasters
По тайните пътечки на Гринцинг
Още един алтернативен маршрут към Каленберг (в буквален превод "Голо бърдо") е пленил отдавна виенчани,
 
и още повече жителите на 19-и квартал. Той се използва както за кратки, така и за по-сериозни разходки. 
 
Пътешествието започва от Гринцинг, и по-специално от последната спирка на трамвай 38. Кварталът, който е част от големия 19 бецирк Дьоблинг, е известен със своите хойригета, които продават местно вино.
 
Било е време (до средата на 50-те години на миналия век), когато виенчани можели да си носят храна, и да си купуват само вино и други напитки от временните винарни.
 
Тези заведения изиграха своята роля и в развитието на виенската музика, позната като Heurigenmusik. 
 
„Wenn ich mit meinem Dackel allein nach Hause wackel…“
„Es wird ein Wein sein und mia wearn nimma sein…“
„mein Naserl is so rot weil ich so blau bin…“.
 
В Гринцинг живеят няколко известни винарски династии, сред които най-прочутата е Hengel (Hengl – Haselbrunner). 
 
Промушвате се по Grinzinger Steig и попадате в приказния свят на Wanderweg. Завивате покрай малката рекичка и криволичещия път минава по чудни винарски склонове, лозя и парцели, в които някои виенчани отглеждат пчели и кошери.
 
Сезонът на билките и лечебните растения също е открит с ранобудната коприва (Brennessel), милионите теменужки и мечия лук (Bärlauch). 
 
В периода на локдауна някои творци използваха различни кътчета от Виенската гора, за да протестират артистично като например с поставени бели кръстове, на които пише Гастрономия,Туризъм, Целувки, Близост,  Културен живот 2020. 
 
И така неусетно се включвате в един от най-популярните маршрути Stadtwanderweg 1 – Каленберг
 
На един от разклоните вместо да тръгнете в посока към върха, можете да се насочите към къпалнята в Гората с понички.
Къпалнята се намира в средата на борова горичка и оттам идва и името й Krapfenwaldbad или Krapfenwaldlbad (на виенски диалект). Горе във високото остават Каленберг и Леополдсберг. 
 
По едноименната улица можете да се полюбувате отвисоко на Виена, а също и на прекрасни къщи с градини.
 
Ако пък минете по тайнствения Ringweg, то отново ще излезнете на Grinzinger Steig и така кръгът на пътешествието се затваря. Туристическият маршрут може да се измине и с велосипед.
 
Ако се изморявате лесно и огладнявате бързо, то носете си плодове, сандвичи, шоколад , сушени плодове и друга подкрепителна закуска, защото по пътя няма откъде да си купите нищо.
 
Носете си и достатъчно вода (не само в жегите), тъй няма помпа за вода, изворчета или чешмички, нищо, че край вас бълбука вода.
 .
 
 
 

 

Прочетено 174 пъти Последна промяна от Сряда, 07 Април 2021 00:21
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…