All for Joomla All for Webmasters
Как австрийският здравен министър коментира руската ваксина?
Кога Австрия очаква да се появи ваксина срещу COVID-19?
 
 
Ден след като руският президент Владимир Путин обяви, че страната е регистрирала първата в света ваксина срещу COVID-19, с позиция излезе и австрийското здравно министерство. 
 
В публичното пространство мнозина чуждестранни учени си зададоха въпроса дали Москва не поставя националния престиж пред сигурната наука и безопасността. 
 
„Да имаш ваксина и да докажеш, че тя безопасна и ефективна са две различни неща”, каза главният вирусолог на САЩ Антъни Фаучи.
 
Руските власти твърдят, че над 1 милиард дози от ваксината „Спутник 5” са били поръчани предварително от 20 чужди държави от Латинска Америка, Близкия изток и Азия.
 
Появиха се и информации, че дори една от дъщерите на Путин е била ваксинирана, тъй като имала оплаквания.
 
Скептично настроените към руската ваксина смятат, че при разработването й са пропуснати важни етапи и може да не е спазен традиционния клиничен протокол. Не са обявени и никакви подробности.
 
„Въпросът не е да си първи с ваксината, а да имаш ваксина, която е безопасна и ефективна”, заяви министърът на здравеопазването на САЩ Алекс Азар.
 
На същото мнение е и австрийският здравен министър Рудолф Аншобер . „За ЕС и за Австрия една ваксина, която не е достатъчно тествана, и дума да не става. 
 
Ваксината срещу COVID-19 трябва да бъде тествана клинично, колкото и останалите медикаменти, които се пускат на пазара, т.е 100 на сто”, заяви той в специално съобщение, цитиран от австрийската осведомителна агенция (АПА).
 
„Качеството и сигурността са най-важни за коронаваксината”, посочи още Аншобер. 
 
Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) може да ускорява даването на разрещителни за коронавирусните ваксини. Това не означава обаче, че трябва да се дават по-малко данни за безопасността и ефикасността на ваксините, се посочва още в съобщението на австрийското здравно министерство.
 
Няколко проучвания, които нормално се провеждат едно след друго, могат да се направят и паралелно. 
 
Аншобер очаква ваксина срещу коронавируса да има през 2021 г. Здравният министър на Австрия е обнадежден, че догодина ще има една или няколко тествани, сигурни, действащи и разрешени ваксини.
 
В ЕС засега е ясно, че ваксините ще бъдат разпределяни според броя на населението на съответната страна.
 
Целта на Австрия е да осигури ваксинация за всички, които искат да се имунизират.
 
„Силно се надявам, че можем да постигнем тази цел по най-бърз начин. В момента работим над една стратегия за ваксинация, за да определим процедурата, предимствата и логистиката за тази ключова фаза в борбата срещу COVID-19”, коментира още Аншобер.

 
 
.

Прочетено 1023 пъти Последна промяна от Четвъртък, 13 Август 2020 18:14
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…