All for Joomla All for Webmasters
СЗО обяви извънредна международна ситуация заради епидемията с коронавирус

Освен в Китай, вече има 83 случая в 18 държави. 

На 30-и януари 2020 г. в Женева се проведе второ заседание на Комитета за спешни случаи, свикан от генералния директор на СЗО, заради избухването на епидемия с нов коронавирус 2019 в Китай. 

 

Представители на Министерството на здравеопазването на Китайската народна република са отчели сегашната ситуация и предприетите мерки за обществено здраве. Те са докладвали за 7711 потвърдени и 12167 заподозрени случаи на инфекция в цялата страна. От потвърдените случаи 1370 са тежки, 170 души са загинали, а 124 души са се възстановили и са изписани от болница, посочва czpz.org. 

 

Освен в Китай, вече има 83 случая в 18 държави. От тях само 7 случая не са имали пътуване в Китай. Има регистрирани случаи на предаване от човек на човек в 3 страни извън Китай. Един от тези случаи е тежък, но не е имало смъртни случаи. 

 

Китай бързо идентифицира вируса и сподели неговата особеност, така че другите страни да могат да го диагностицират бързо, което доведе до бързото развитие на диагностичните инструменти. 

 

Страната е предприела мерки за обществено здраве в други градове и провинции; провежда изследвания за тежестта и преносимостта на вируса и споделяне на данни и биологичен материал. Китай се съгласи да работи с други страни, които се нуждаят от тяхната подкрепа. 

 

Комитетът обаче признава, че все още има много неизвестни. Сега са докладвани случаи в пет региона на СЗО за един месец, а предаването от човек на човек се е случило извън Ухан и извън Китай.

Експертите считат, че все още е възможно да се прекъсне разпространението на вируса, при условие че държавите предприемат достатъчно силни мерки за ранно откриване на болестта, изолиране и лечение на случаи, проследяване на контакти и насърчаване на мерки за социално изолиране, съизмерими с риска.   
 
Комитетът се съгласи, че епидемията сега отговаря на критериите за извънредна ситуация в областта на общественото здравеопазване от международен проблем. 
 
И  смята, че са необходими глобални координирани усилия за повишаване на готовността в други региони на света, които може да се нуждаят от допълнителна подкрепа.  
 
Очакват се появи на случаи и в други страни. Всички страни трябва да бъдат подготвени за ограничаване, включително активно наблюдение, ранно откриване, изолиране и управление на случаи, проследяване на контакти и предотвратяване на разпространението. Техническите съвети са достъпни на уебсайта на СЗО
 
Всяко откриване на коронавирус в животно (включително информация за вида, диагностичните тестове и съответната епидемиологична информация) трябва да се докладва на Световната организация за здраве на животните (OIE) като нововъзникващо заболяване. 
 
Страните трябва да поставят специален акцент върху намаляването на разпространение на инфекцията сред хората, предотвратяването на вторичното предаване и международното разпространение и допринасянето за международната реакция чрез многосекторна комуникация и сътрудничество и активно участие в увеличаване на знанията за вируса и болестта, както и напредък в научните изследвания. 
 
Комитетът не препоръчва ограничения за пътуване или търговия.


 

Прочетено 192 пъти Последна промяна от Петък, 31 Януари 2020 20:17
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…