All for Joomla All for Webmasters
Австрия удря рамо, когато има болен у дома
Ако човек не е в състояние сам да се грижи за себе си и има нужда от външна помощ, Pflegegeld може да е от полза.
 В Австрия за помощите за обгрижване (Pflegegeld) е необходима молба, която може да бъде подадена при съответната осигурителна институция, т.е мястото, където и пенсията се изплаща. Особено препоръчително е актуални епикризи и изследвания на болния да бъдат прикачени към молбата на пациента.
 
Кой колко получава? 
Размерът на помощите за обгрижване (Pflegegeld) се напасва според нуждите от обгрижване. Има 7 различни нива. Възможно е и тези пари да се получават само за определен срок. При подобряване на здравословното състояние тази сума може да се намали, а при пълно оздравяване се спира, тъй като човекът отново е на крака.
 
Решението към кое ниво на обгрижване спадате се взема от лекар или от дипломиран специалист по обгрижване (Pflegefachkraft), които подпечатват специален документ на име Sachverständigengutachten (т.е препоръка/оценка от вещо лице). 
 
Добрата новина е, че този документ се изважда след домашно посещение при засегнатото лице. Препоръчва се роднини или близки на болния да присъстват на тази домашна визита, за да могат да зададат своите въпроси и да свидетелстват за това как протича ежедневието на засегнатото лице и за нуждата от неговото обгрижване.
 
7 степени на несамостоятелност (Pflegestufen)
Класификацията на пациента към нивото на несамостоятелност основно се определя от нуждата от обгрижване, измерена в часове, т.е колко часа месечно лицето има нужда от помощ и грижи. 
 
Важно е всяка промяна в състоянието на болния, която засяга размера на помощта за обгрижване веднага да се съобщи, тъй като държавата ще намери начин да си вземе изплатените в излишък средства, ако е налице такава ситуация. 
 
Системата е гъвкава. При промяна за добро, парите се намаляват, но ако болният се влоши се пуска втора молба и сумата се увеличава или пък срокът за отпускането й се удължава.
Hilfe - und Betreuungsbedarf von mehr als
 65 Stunden  Pflegestufe 1 € 157,30             
 95 Stunden  Pflegestufe 2  € 290,00
 120 Stunden  Pflegestufe 3 € 451,80 
 160 Stunden  Pflegestufe 4  € 677,60
 180 Stunden  Pflegestufe 5*  € 920,30
 180 Stunden  Pflegestufe 6*  € 1.285,20
 180 Stunden  Pflegestufe 7*  € 1,688.90
Pflegestufe 5 – има извънредно голяма нужда от обгрижване (180 часа)
•Pflegestufe 6 – нуждата от обгрижване е възникнала внезапно, при спешни случаи, респ. цял ден и цяла нощ се налага трайното присъствие на лице 
•Pflegestufe 7 – възможно най-тежките случаи, които могат да се случат
Пенсионните каси в Австрия:
1. ASVG – Pensionisten
 
2. Bundespensionskasse 
 
3.GSVG Pensionisten 
 
4. BSVG Pensionisten
 
Хора в трудоспособна възраст; техните роднини; тези, които получават Mindestsicherung или средства за рехабилитация, също могат да получат средства за обгрижване (Pflegegeld), ако подадат молба към ASVG – Pensionisten.
Прочетено 1018 пъти Последна промяна от Четвъртък, 04 Юли 2019 12:02
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…