All for Joomla All for Webmasters
Българка прави революция в строителството с конопени стърготини
Елена Янева от Виена представя своята иновация hempcrete и първия си проект Hempstatic като млад предприемач. 
 
Визитка:
Елена Янева е родена в София, България. Прекарва детството си в Сеул, Южна Корея, а после се прибира в родния си град. След гимназиалните си години в 91. НЕГ, заминава да следва строително инженерство в Германия и Австрия. По време на студентските си години тя развива силен интерес към екологичното строителство, което запалва страстта ѝ към материалознанието.
 
В последствие се присъединява към научен екип работещ в областта на биокомпозитните и рециклируеми строителни материали, а през 2017 г. полага началото на първия си самостоятелен проект, Hempstatic, имащ за цел да популяризира новаторски, природосъобразни методи на строителство. За нейните стремежи и мечти тя разказва отблизо в това интервю. 
 
Елена, как се роди идеята за конопена изолация за строителството? А конопени къщи първо?
 
-Строителството оставя трайни последици върху природата и обществото. Животът и развитето на градовете надхвърлят границите на човешкия живот. Правилните технически решения и перспективите за развитие, които се дават днес, са отговорност и имат отражение за години напред.
 
Засега бетонът е най-използваният строителен материал, толково разпространен, че се нарежда на второ място сред най-често употребяваните материали в света след водата, забележете след водата. Така незизбежно възниква въпросът за негови алтернативи, които да отговарят на строгите европейски стандарти и директиви за енергийно-ефективни материали, щадящи природота и здравето на хората. Оттам следват и други: защо екологичното строителство е алтернатива, а не стандарт, доколко алтернативни   строителни материали са застъпени в университетските програми, по които се обучават бъдещите инженери и архитекти.
 
Мнозина учени с дългогодишен опит в областта на строителните материали като проф. д.т.н. Карен Скривнер, професор и ръководител на лабораторията по строителни материали в Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана (EPFL) изразяват безпокойство по отношение изчерпаемостта на традиционните строителни суровини като природните минерали. По техни изчисления ограниченият резерв на тези ресурси ще се почувства особено през следващите десетилетия, тъй като 2/3 от сградите в света предстои да бъдат издигнати! Това ще се случи най-вече на територията на развиващите се страни. 
 
Книгата на Алекс Спароу „The Hempcrete Book” ми направи силно впечатление. Тя събуди моя интерес към био строителните материали и ме подтикна да потърся контакт с преподаватели и учени от университета (TU Wien) на тази тема. Така се запознах с д.т.н инж. Илдико Мерта.
Нейните изследвания са насочени към екологичен бетон и композитни материали с влакнести компоненти, в частност конопени влакна. Тя беше първата, с която споделих моите моите виждания за екологичните последици от строителната дейност и моята мотивация да се включа в търсенето на решение на този проблем. Тя ме свърза с инж. Боян Полетанович, докторант в катедра Технология на материалите, строителна физика и строителна екология в ТУ Виена (Institut für Werkstofftechnologie, Bauphysik und Bauökologie, TU Wien), който провежда изследвания в областта на биокомпозитните материали. Те ми предоставиха възможност да се включа в техни проучвания и да стана част от изследователския им екип. 
 
Малко преди да се срещна с д.т.н. инж. Илдико Мерта бях участвала в уъркшоп с фокус генериране на нови зелени бизнес идеи. Там осъществих контакт със студенти от Университета по икономика (WU Wien). Заедно с тях сформирахме екип, към който се присъедини и инж. Боян Полетанович. Същата година участвахме в най-голямото състезание за зелени бизнес идеи в света – Climate Launchpad. Спечелихме второ място на Австрийското издание и правото да представим нашата идея за екологично строителство на къщи с коноп и вар пред интернационално жури на световните финали в Лимасол, Кипър.
 
С подкрепата, която получихме от sic!, Startup Live, Climate KIC, Entrepreneurship Avenue, Founder Institute, New Venture Scouting, Interreg Central Europe CERIecon, ARA Innovation Space, Pioneers, The Blue Minds Factory и Impact Hub Vienna продължихме да работим, искахме да разберем бизнес потенциала на нашата концепция. В процеса на работата установихме, че биокомпозитът с конопени трици се отличава с изолационните си свойства, които надминават свойствата на широко-разпространени изолационни материали като полиуретанът и каменно-минералната вата, същевременно е рециклируем и не образува отпадък в края на полезния си живот. Затова решихме да се пренасочим и ориентирахме фокусът си към създаването на шумоизолация от същия материал.
 
Как ви повярваха в Австрия? Толкова млади, а със сериозни амбиции за предприемачество и бизнес!
 
-Идеята за преминаване от линейна към кръгова икономика като двигател за устойчиво и регионално развитие има много привърженици в различни страни по света. Хората, които осъзнават, че земята е общ дом за всички и искат нейните ресурси да бъдат използвани разумно лесно намират общ език.
 
Постепенно пред нас се откри възможност да бъдем включени в новаторската предприемаческа екосистема във Виена, чиято основна цел е подпомагане и насърчаване основаването на екологични и социални предприятия. Тя е относително млада и все още прохожда, за разлика от тази в Берлин, Тел Авив или Хелзинки. Затова се сблъскваме както с предимствата, така и с недостатъците ѝ. Всъщност, нито един от нас не се е стремил целенасочено към предприемачеството, но чрез него нашата идея може да получи реализация на пазара и да стане известна и достъпна за повече хора. 
 
Разбира се, пътят ни е осеян с предизвикателства. Все още не сме се изправили пред трудностите на пазара. Засега се стараем да избягваме вземането на прибързани решения и насочваме нашите усилия към разговори с потенциални потребители.
 
Какво е значението на Impact Hub Vienna за подпомагане на вашата бизнес идея?
 
-Огромно. Те бяха първата компания, която повярва в нас и ни предостави възможност да покажем какво искаме да постигнем и защо. В партньорство с тях, тествахме първия си прототип и създадохме шоурум в конферентно помещение в тяхната офис сграда, която се намира в 7-ми район във Виена. С нашата технология успяхме да дадем екологично и иновативно решение за намаляване звуковото отражение в затворено помещение. 
 
За тази цел в рамките на този първи за нашия екип реален проект, създадохме акустични панели за поглъщане на звуковите вълни и анализирахме най-подходящото място за поставянето им. За направата им използвахме суровини (коноп) от местни земеделски площи, а изработването на елементите направихме тук, във Виена, близо до сградата, където трябваше да бъдат монтирани. В момента търсим партньори и подизпълнители за производство и бъдещи проекти.
 
Биокомпозитният материал, с който работим е известен под името hempcrete - съдържа конопени трици, остатъчна суровина след обработката на конопените растения. Изградените от него продукти са екологично чисти и задържат по-голямо количество въглероден двуокис, отколкото отделят в рамките на полезния си живот. Това ги характеризира като въглеродно отрицателни. Допълнителни качества, които носят със себе си, са естествена регулация на влажността на въздуха, както и стабилизиране на температурните амплитуди в помещението. Нempcrete е здравословен строителен материал, който позволява на помещенията да дишат през стените. Този материал не кондензира влага и не причинява мухъл, който се образува обикновено между отделните слоеве на стената и остава невидим за очите.
 
Impact Hub Vienna търсеха нестандартен продукт с акустични свойства, който не само да разреши специфичното звуково смущение, а и да допринесе за уюта и комфорта в стаята. Ние предоставихме решение, отличаващо се от познатите до момента на пазара. Щастливо споделям, че съвместната ни дейност продължава и след края на първия успешно приключен проект. Предстои изпълнението на нови проекти с Hempstatic продукти до края на годината. 
 
 
В момента Hempstatic е част от акселераторската програма RE:WIEN, създадена от Impact Hub Viennna в кооперация с ÖkoBusiness Wien. Нейната цел е да подкрепи развитието на нови бизнеси, прилагащи smart и ресурсно-ефективни решения за постигане положителна социална и екологична промяна в живота на нашето общество. За целта двете организации предоставят своята мрежа от експерти на 8 избрани проекти, както и co-working място в същата сграда, в която се намира и нашият шоурум. На 26-ти септември 2019 г. отбелязваме края на програмата с изложение, което ще се проведе в рамките на WINEDOWN– събитие в Impact Hub Vienna състоящо се на всяко тримесечие. Събитието ще бъде отворено и може да бъде посетено от всеки, който желае или има засилен интерес към нови материали, екология и социално предприемачество. 
 
Какъв е потенциалът на конопената изолация за строителството? Къде първо искате да наложите продукта - в Австрия или България?
 
-Потенциалът е все още неразгърнат, не достатъчно изследван, но данните, с които разполагаме показват, че е изключителен. Биокомпозитните материали са част от бъдещето. Тяхната употреба води до намаляване на въглеродните емисиии и токсичните отпадъци. Основните предимства се състоят в предотвратяване на прекомерната употреба на невъзобновяеми природни ресурси, подпомагането и развиването на нови природно съобразни бизнес модели и заздравяваването на регионалната икономика.
 
В доклада на Европейската комисия относно политиката на сближаване и кръговата икономика от май 2018г. се посочва, че „преминаването към биологични суровини и биологични методи на обработка би могло да спести до 2,5 милиарда тона CO2-еквивалент годишно до 2030 г., като същевременно намали зависимостта от изкопаеми горива, която е критично дългосрочно предизвикателство за Европейския съюз. Биологичните, биоразградимите и компостируеми материали, както и трайните материали са важни за постигане на по-висока ефективност на ресурсите и задържане на ценните материали в кръговите вериги. Бъдещият потенциал за иновации се крие в постигането на по-ефикасно управление на запасите от биологични суровини, както и в постепенното извеждане от употреба на токсичните вещества от всички материали.“
 
Конопът има широко приложение в строителството и може да се използва за структурно укрепване или като съставен елемент в композитен материал. 
 
Възнамеряваме да представим първата гама от продукти на пазара в Австрия. Тук успяхме да спечелим подкрепата на местните земеделци, отглеждащи коноп, и вече имаме няколко запитвания от клиенти в Австрия и Словакия, така че ще се стремим да изпълним първо техните поръчки. 
 
Стъпването на Hempstatic на българска земя е мечта за нас. В момента не разполагаме с необходимия потенциал за това. Индустриалната употреба на конопа като строителен материал в България се изправя пред законови регулации, които вместо да подкрепят, създават пречки за развитие и прилагане на този екологичен продукт и възпрепятстват изследванията, икономическите и земеделските дейности в тази насока. 
 
Редица държави като Австралия, Канада, САЩ, Непал, Израел, ЮАР, Германия, Обединеното Кралство, Швейцария, Испания, Италия, Балтийските страни, Холандия, Белгия, Хърватия, Полша, Словения, нашата съседка Румъния и т.н. вече направиха своя принос в популяризирането на строителството с този естествен агрегат.
 
Особено място на пазара заема Франция, която е водещ производител за Европа с най-много засети площи в сравнение с останалите европейски държави. Френските експерти са водещи и в проучванията за приложение на конопените суровини в сферата на строителството. Нашият екип е във връзка с проф. д.т.н. инж. Софияне Амзяне от Международния съюз на лабораториите и експертите по строителните материали, системи и конструкции (RILEM) във Франция. 
 
Кога може да се очаква реално нещата да се случат на пазара?
 
Нашата пазарна реализация е предвидена за перода 2020 -2021 година, точната дата предстои да бъде определена. 
 
Какви трудности срещате?
 
-Пътят ни е осеян с трудности, някои от тях успяваме да предвидим, други – не. Трудно се оказва финансирането на проекта. 
 
Необходимо ни е време да убедим експертите и хората в предимствата на строителните материали от коноп. Убедени сме, че индустриалното приложение на конопът, като строителна суровина, ще намери своята ниша на строителния пазар, така че в момента ние участваме в неговото изграждане и установяване.
 
Нашият екип е решен да даде своя обществен принос чрез експертизата си и е готов да посрещне следващите предизвикателства.
 
Едно интервю на Светлана Желева
 
Прочетено 1400 пъти Последна промяна от Четвъртък, 23 Май 2019 13:50
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…