All for Joomla All for Webmasters
Krankenhaus Nord-технологичното чудо на Европа
Роботи последно поколение ще движат доставките на медикаменти, болнична храна и пране до клиниките.
Професионалният поглед е на магистър Миглена Делчева, медицински секретар във Виена.  
 
Отидох рано за Деня на отворените врати на KH-Nord, преди чакащите да станем прекалено много, и бях сред първите й посетители.
Тази нова болница е високотехнологична и е най-модерната не само в Австрия, но и в Европа, по думите на кмета на Виена Михаел Лудвиг. И това наистина е така.
 
Впечатлена съм как са съчетани архитектура и медицинска функционалност в полза на пациента и на целия болничен персонал, а също и от софтуера за електронизация на различните звена. 
 
Krankenhaus Nord е истинско технологично чудо: роботи последно поколение ще движат доставките на медикаменти, болнична храна и пране до клиниките, пациентите ще се отчитат и изписват с бар код, ще действат електронни рецепти, и много още.
 
Много процеси в KH-Nord са до голяма степен невидими за пациентите.
 
Под самата сграда е изнесена цялата автоматизация на болницата. Тя разполага с т.нар. Roller system laboratories. Това означава, че напр. епруветката с взетата кръв на болния директно се изпраща в лабораторията, и не е необходимо специално лице да ги сваля дотам. 
 
Обичайна практика в болничните отделения е да се събира кръвта за изследвания, и има специално назначен  човек (Hol- und Bringdienst), който ги сваля в определени часове до лабораторията. Roller system laboratories e много скъпа,(виждала съм я отчасти в някои други учреждения), но тя е уникално улеснение за всички, особено за голяма болница като KH-Nord. 
 
Тук спада и подземната транспортна система „без шофьор”. Лечебното заведение разполага с около 40 робота, които ще  се управляват с W-LAN и ще могат да правят до  500 курса дневно. 
 
Роботизирана вътрешноболнична транспортна система включва роботизирани колички, които ще пренасят до отделенията и клиниките на  болницата голямо количество материали, консумативи, спално бельо, храна, отпадъци.
 
Роботи вземат тези колички и ги качват  на асансьор, като всяко отделение си има отделен асансьор. Когато количката се качи от робота и пристигне до клиниката (дотук човешка ръка не участва), тя се оставя в една голяма празна стая. Оттук нататък персоналът я поема и разнася пратката из отделението.
 
Бяха ни показани и някои клиники.
 
Попаднах в групата, която бе разведена в Родилно отделение, родилна зала и Гинекология.
Стаите на новата болница, логично, са само с по едно и по 2 легла, всяко болнично шкафче се отваря и затваря с чип. 
 
 
 
Много ми хареса монтираната пейка до прозореца в болничната стая, която е тип канапе. Посетителят не само може да седне близо до пациента и да се грижи за него, но и ако се наложи безпроблемно да остане като придружител и през цялата нощ, спокойно да пренощува в стаята, без да се налага да доплаща. Защото, известно е, че ако наеме допълнително легло в стаята, придружителят трябва да заплати за него, както е в повечето болници.
 
Впечатлиха ме също големи стъклени прозорци на болницата. Това  позволява огромно количество дневна светлина да нахлува в стаите.  Освен светло и красиво, е енергоспестящо.
Успях да разгледам и енергийните градини на болницата, които са великолепни.
 
По време на Деня на отворените врати на лечебното заведение организаторите бяха направи т.нар. Gesundheitsstraße - различни специалисти зад импровизирани бюра даваха информация за новите отделения. Тук бяха представени и много технологични новости –напр. модел компютърна мишка, подходяща за хора, които страдат от Карпален тунелен синдром, разтеглено сухожилие и др.
 
Като краен резултат видях една болница, която е направена по най-прекрасния начин, при това не е частна, а обществена.
 
Прочетено 1109 пъти Последна промяна от Понеделник, 15 Април 2019 21:23
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…