All for Joomla All for Webmasters
Виенски неделен тур на 7 април за трансплантираните българи
Прекрасната идея е на Снежана Керн, а професионалното изпълнение – на Диана Пиперова.
Виена е още по-привлекателна и обичана за трансплантираните в AKH-Виена българи. Неделният тур специално за тях се състоя по прекрасната идея на Снежана Керн-Карабенчева, а изпълнението бе на магнетичната екскурзоводка Диана Пиперова. Медиен партньор на събитието бе здравният сайт на българите в Австрия Sanus et Salvus (в превод от латински „Здрав и невредим”).
 
В 10 ч на 7 април (Международен ден на здравето) пред аптеката на Щефансдом за туристическата обиколка се събираме група –Даниел Петков, заедно със съпругата си Ваня и любознателната им малка дъщеричка Даян, Виктор, Таня, Масанобу Хайзаки, Снежана, Константин, Диана и аз.
 
 
Разходката бе замислена от Снежана Керн като жест на внимание за трансплантираните българи, които покрай многобройните си болнични ангажименти нямат време да се полюбуват на красотите на австрийската столица. Малки изключения от този натоварен график са краткотрайни разходки по коледни или великденски базари.
 
Повече от 4 часа, въпреки предвидените 2.5, сме в компанията на сладкодумната Диана Пиперова. Обиколката започва, естествено със Щефансдом и е изпъстрена с малко познати детайли от строежа на един от символите на Виена, с много легенди и препратки във времето. 
 
Лъкатушейки из малките улички зад катедралата се озоваваме пред най-популярното жилище на Моцарт (единственото запазено от общо 14-те на композитора в австрийската столица). В хода на беседата разбиваме редица митове за гения от Залцбург.
 
Камбанен звън, идващ от Ордена на тевтонците, ни благославя в неделното утро.
 
На Грабен научаваме притчата за човека, който в стремежа си да направи катинар, който никой не може да отключи, продал душата си на дявола. Разглеждаме и Колоната на чумата (1691 г.) с многобройните й символи – Светата Троица, император Леополд Първи, Вярата, която побеждава болестта. 
 
Преминаваме през Хофбург, под Михаиловия купол, а в кафенето отсреща се отбиваме за кратка почивка, и се опознаваме още по-добре.
 
 
Обиколката ни продължава през Швейцарската порта, след като сме чули за различните периоди от строежа на Хофбург по времето на Бабенбергите и Хабсбургите, коментирайки Съкровищницата, Наполеон, Жозефина, царски реликви, Копието на съдбата и пр.
 
После тръгваме към „Албертина”, отдавайки заслуженото на Мария Терезия. Тази силно посещавана галерия е наречена на Алберт, любимият зет на императрицата, уточняваме и тънката разлика между палат (Palais) и дворец (Schloss).
 
Часът е вече 14.30. Сбогуваме се с неохота, всички сме единодушни, че една разходка не може да ни покаже всичко от прекрасна Виена.
 
Разделяме се с обещанието, че ни предстоят още невероятни мигове в австрийската столица, най-важното е да сме живи и здрави!
 
Светлана Желева
 
 
Прочетено 2680 пъти Последна промяна от Вторник, 23 Април 2019 15:47
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…