All for Joomla All for Webmasters
Посетете концертите на хор "Акад. Петко Стайнов"

Какво остава още да видите от програмата им, която за всеки концерт е различна. 

Първото турне на Хора на слепите "Акад. Петко Стайнов" в Австрия преминава с особен успех. И българската, и австрийската публика не пестят суперлативи за тях ”възхителни”, „изключително вълнуващо”, „ прекрасни изпълнения и гласове”..За всеки един от концертите си тук хористите с диригент Петър Матев са подготвили различни изпълнения.

„Този концерт става възможен, благодарение на усилията на много спомоществователи и от българска, и от австрийска страна в продължение на 18 месеца”, сподели за Sanus et Salvus д-р Александър Александров от Виена, един от организаторите на турнето.
Хористите са настанени в чудесни стаи и се радват на специално внимание, включително и през свободното си време. В понеделник, 5 октомври 2018 г. те имаха дълга разходка из Виена, а във вторник ( 6.11.) е предвидено посещение с екскурзовод във Виенската държавна опера (Wiener Staatsoper).
Хорът взе участие в Света литургия в българския храм „Св.Ив. Рилски” във Виена, отслужена от Западно и Средноевропейски митрополит Антоний. Отец Иван Петкин също показа специално отношение към хористите. 
„Получи се това, което очаквахме. Архиерейска света литургия бе много одухотворена, а хорът се включи с творба от Чайковски, а също с „Отче наш”, както и с още четири много сериозни църковно-славянски песнопения”, разказа още д-р Александров. По неговите думи, в хора има двама басисти, които са редки таланти и със соловите си изпълнения могат да прославят България, така както са я славили  ненадминатите оперни изпълнители ( басисти) Борис Христов, Николай Гюзелев и Николай Гяуров.
С особен интерес българската общност очаква филма, посветен на 120 г. от рождението на Петко Стайнов, който ще е със субтитри на английски.
Малко хора знаят, че акад.Петко Стайнов е един от най-големите и талантливи интерпретатори на Бетовен през 20-и век. 
Виена заема специално място в живота му. Неизвестен почти е фактът, че бащата на големия български композитор идва във Виена за лечение и е погребан във Виена.
"За съжаление, творчеството на акад. Петко Стайнов не е познато на широката австрийска общественост", смята още д-р Александров, макар, че големият композитор пее и в австрийския хор на слепите по време на престоя си в алпийската страна. 
Акад. Петко Стайнов е човекът, който открива талантът на Николай Гяуров и пътят му към голямата сцена. 
Хорът създаде 7-седмична вълнуваща програма по повод Деня на народните будители.
 
Какво остава още от програмата  на хор на слепите "Акад.Петко Стайнов" в Австрия за 6.11 и 7.11.2018 г ? 
6.11.(вторник) от 16.30 - 21.00 ч. – „Пъстри трептения” – креативно-музикално-кулинарен проект в сътрудничество със сдружение „Бликконтакт” и хор „Табита” (Швехат) Pfarre Schwechat Hauptpl. 5, 2320 Schwechat
16.30 -18.00 ч. – интерактивни събития за незрящи с участието на всички желаещи
18.30 ч. – откриване на австрийско-български бюфет
19.30 - 21.30 ч. – концерт – I част изпълнява хор „Табита”, II част – Хор на слепите „Акад.Петко Стайнов”, тържествен финал с участието на двата хора
7.11.(сряда) от 18.00 ч. – Заключителен концерт с прожекция на документален филм
18.00 -18.30 ч. – прожекция на филма „120 г. Петко Стайнов” (със субтитри на английски)
19.00 - 21.00 ч. – Заключителен концерт с популярни хорове от барок до съвременна музика в Тържествената зала на кмеството на III район Ландщрасе, Karl- Borromäuspl. 3, 1030 Wien
 
Хорът изказва специални благодарности на всички, които направиха турнето им в Австрия възможно и персонално на: Българският посланик в Австрия Н.Пр. д-р Иван Сираков, Дом”Витгенщайн” (проф. Румяна Конева), Златка Бойчева  ( преводач, театрал и вдъхновител на торти в сладкарница Rori’s) и много още.
Специално за първото гостуване на хора на слепите в Австрия от София пристигна и внукът на акад. Петко Стайнов и така бе създадена жива връзка между поколенията. 
Амбицията на организаторите е да направят турнето на Хора на слепите "Акад. Петко Стайнов" в Австрия регулярно,  а броят на хористите също да бъде увеличен. В предишни години броят им е бил 70 души. За сравнение, австрийският  хор на слепите е създаден през 1933 г., но не е професионален, за разлика от българския хор. 
 
 
 

Прочетено 132 пъти Последна промяна от Вторник, 06 Ноември 2018 09:31
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…