All for Joomla All for Webmasters
Рискът от заразяване със Западнонилска треска в Австрия е малък
Досега не е имало смъртен случай в алпийската република на пациент, заразен с екзотичната болест.
Рискът да се заразите със Западнонилска треска и да се разболеете в Австрия е много малък,тъй като предаването на болестта се осъществя чрез комари и инфекциите настъпват най-често през летните месеци. В алпийската република от 2009 година до 3-и септември 2018 година общо има регистрирани 33 случая, съобщава Австрийската агенция за здравеопазване и храни (AGES). Най-вероятните места за заразите са във Виена и Долна Австрия. Общо за периода инфекциите са 40, като 33-ма са заразени вътре в страната, а 7 случаите са се сдобили с инфекцията отвън. Досега не е имало смъртен случай в Австрия от Западнонилска треска при хората. 
Западнонилският вирус се среща в тропическите, но и умерените области. Причинителят му презимува предимно в комари, но и може и във вътрешните органи на някои птици да преживее в продължение на месеци и да бъде разпространен чрез  прелетните птици на големи разстояния. Според Европейският център за контрол на заразите, през 2017 г. има регистрирани 204 случаи на разболели се хора в ЕС от екзотичната болест и 84 случая в страни, близки до ЕС като Сърбия, Турция, Израел. 
До 16-и август тази година здравните власти докладват за 273 случая на разпространение на болестта в Европа. За сега няма открита ваксина за хората. 
Вирусът на Западнонилска треска взе десетки жертви това лято като най-засегнати се оказаха Сърбия, Италия и Гърция. По последни данни 9 души са починали в Сърбия, а заразените до началото на август 2019 г. са били 102 души. 
На Балканите потвърдени случаи на болестта има още в Румъния и Косово, а съмнения за заболяването – в Босна и Херцеговина. 
Експертите считат, че вирусът ще продължи да се разпространява, но може да остане и незабелязан, тъй като много хора прекарват заболяването с леки симптоми и не търсят лекар. 
В България също бе регистрирана болестта. Става дума за мъж, 55-годишен, в работоспособна възраст без предшестващи заболявания. От 2 до 5 август 2018 г. е бил на частна екскурзия в Истанбул, Турция, където в този период е имал само един воаяж край Босфора. Няма спомен да е бил ухапван от комари. Два дни след завръщането си от Турция има гадене и болки в корема, започва да повръща, получава и стомашно разстройство. 
Приет е във Втора клиника по хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив заради съмнения за кървави изпражнения. Тези съмнения не се потвърждават и на втория ден от престоя си в клиниката пациентът вдига висока температура и получава световъртеж, съобщиха от лечебното заведение. Консултиран е с невролог и инфекционист, които го насочват за изследване за паненцефалит – възпаление на сивото и бялото вещество в мозъка. На 9 август е преместен в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“. През първите два дни от престоя му там състоянието му се влошава и става прекоматозно – изпада в сопор. Направени са  3 изследвания със скенер и 1 – с ядрено-магнитен резонанс, който показва, че пациентът наистина е с паненцефалит.
Междувременно са взети 2 проби и са изпратени за изследване в национална референтна лаборатория. Така на 3 септември се доказва, че заболяването на 55-годишния мъж е западнонилска треска. В момента състоянието на пациента е подобрено, той вече е контактен и адекватен. Все още има лека пареза на десния крак, но се очаква да премине. Провежда се рехабилитация и прогнозите на лекарите от Клиниката по инфекциозни болести са, че през следващата седмица мъжът ще бъде изписан.
Западнонилската треска обикновено протича леко, или умерено тежко, с грипоподобни симптоми - температура, главоболие, отпадналост, възможна е и появата на макулопапулозен обрив, лимфоаденопатия, както и на гастроинтестинални смущения.
При голяма част от заразените инфекцията може да протече безсимптомно. По - тежки неврологични форми на болестта като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са редки, предимно при хора в напреднала възраст. Такива случаи са 1 на 140-320.
Лечението на заболяването не е специфично, провежда се симптоматична терапия.
Диагнозата на Западнонилска треска се поставя по епидемиологични и клинични данни както и лабораторно – чрез доказване на специфични антитела в периферната кръв или чрез вирусна изолация, молекулярни тестове и доказване на антитела в ликвора.
Треска „Западен Нил“ е сезонно заболяване. Разпространението му зависи от биологичните особености на живия преносител - комара. За Европа, времето, през което най-често се регистрират случаи е от юли до октомври, с пик през август - септември. През последните години първите случаи на заболяването се съобщават още през май, а регистриране на случаи се среща и до декември.
По данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, през 2014 г. са съобщени 74 случая на треска „Западен Нил“ в страните от ЕС (Австрия, Гърция, Унгария, Италия и Румъния) и 136 случая в съседни страни (Босна и Херцеговина, Израел, Палестина, Русия и Сърбия). Най-много заболели се срещат при възрастни хора над 65 г.
В Европа Западнонилска треска за първи път е съобщена през 1958 г. и се появява отново през 1996 г. с епидемията в Румъния, при която има 393 заболели.
През 2002 г. се описва най-голямата епидемия от Западнонилска треска в западното полукълбо, в САЩ с 3 389 заболели, в 41 щата.
Най-важните превантивни мерки са насочени към максимално ограничаване на разпространението на комарите в населените места чрез провеждане на дезинсекционни мероприятия и постоянен контрол върху тяхната ефективност.
Мерките, които всеки може да приложи, трябва да бъдат ориентирани към предпазване от ухапване от комари. Много комари са най-активни при изгрев и здрач. Хората трябва да използват репеленти, както и да са с покрити части на тялото, когато са навън (дълги ръкави и крачоли на панталони). Замрежването на врати и прозорци на домовете, както и използването на уреди и препарати за домашна дезинсекция също е добра превантивна мярка. 
Прочетено 547 пъти Последна промяна от Събота, 08 Септември 2018 23:10
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…