All for Joomla All for Webmasters
Дизайнерът Венета Райкова - пазител на българските традиции
Роклите с български шевици  и специална символика са запазена марка за колекцията й.
В центъра на София един бутик на ул. „Съборна” №14 привлича вниманието. „Повече на мъжете, отколкото на жените”, твърди изненадващо собственичката му Венета Райкова. „Мъжете са тези, които първи харесват моите рокли и водят своите дами, за да ги направят красиви”, доверява тя. 
Роклите с марката МЕМЕ МОР носят в себе си българския дух и красотата на българката и съчетани с класика и стил правят всяка жена да се усеща сияеща и неповторима. Допълнително се счита, че шевицата закриля и предпазва от лоши влияния. 
Според повода
За всеки повод има точната рокля, обяснява Венета Райкова. Клиентката може да избира дали иска да срещне подходящия партньор и да създаде семейство, или предпочита да е сърцето на компанията и да се забавлява с приятели. Ако пък й предстои делова среща, роклята може да помогне да наклони крайния резултат в своя  полза. Или просто иска да е единствена, красива и неповторима.
Бизнес дамата (на сн.) не обича да я наричат дизайнер. Венета Райкова  създава своята търговска марка „ МЕМЕ МОР“, макар че е далеч от модата.
Родена в София, завършила гимназия за романски езици с профил италиански език в Бургас, а след това „Политология” със специализация „Външна политика и национална сигурност“ в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“, Венета Райкова се чувства добре на… модния терен.  
Вдъхновена от майчинството си, тя се  насочва да създава детски дрехи, но колекцията не й носи удовлетворение, въпреки подкрепата и насърченията от близки и познати. Тогава Венета започва да експериментира с дамска мода. За вдъхновение й служат ръкоделията на баба й, мъдростите от живота и българската шевица. „Потопих се в изучаването на носиите и шевиците, което е  изключително интересно занимание! Именно в желанието си да разшифровам един или друг знак, фигура или символ, и възхищавайки се на умението на предците ни да съчетават цветове и форми, се почувствах в свои води”.
Така, подкрепена от нейния екип - моделиер-конструктор, художник и графичен дизайнер, Венета Райкова създава първите си модели. Чрез тях тя иска нежният пол да може да изрази своята индивидуалност и неповторимост.
Принт с цветовете на трикольора
Историята ни, силата на българския дух, културното и етнографското наследство на България, съчетани със съвременното разбиране за стил, са в основата на марката „МЕМЕ МОР”.
„Тя обединява в себе си три основни неща – символика, българщина (цветове и шевици) и евростандарт (кройки, визия и висококачествени материи). Съчетава непреходното от световния подиум (малката черна рокля) с непреходното от България (пищната и красива българска носия)”, подчертава Венета Райкова.
В последните години връщането към шевиците, народните носии, народните песни и танци е много силно изразено. И това прави дизайнерката щастлива. Но това, което отличава нейните дрехи от всички останали е, че шевицата е креативно интерпретирана: изкусна техника за допълване на принт с бродерия. И не просто принт, а принт с цветовете на трикольора. И не традиционна, а стилизирана бродерия - това е светоусещането на създателката на бранда – Венета Райкова. 
„Да бъде добро”
Всекиму е известно, че за да е добре човек, трябва да е преди всичко здрав – да може да работи и да се радва на плодовете от труда си; да създаде семейство, да продължи рода си и да се наслаждава на домашния уют; да стои добре в социалните кръгове, да общува с останалите и т.н.
Всекиму е известна и истината за доброто и лошото и за постоянната им взаимовръзка. Откакто свят светува се говори и символизира непрекъснатата борба между двете. И естествено – стремежът е да се обезсили, да се противодейства и да се разруши лошото, а успоредно с това да се създаде, подпомогне и засили доброто. Това е и в основата на символиката на шевицата. 
Шевиците - всъщност са истории и красиви пожелания. В българския фолклор се използват няколко основни фигури, за да бъдат разказани или пожелани важните за всеки човек неща: семейството, поколението и рода; здравето и благоденствието; плодородието и прехраната; закрилата и защитата. Но всеки везан орнамент търпи непрекъсната промяна и различна интерпретация, дори само попадайки в различен край на една и съща държава. И всъщност по-важното е какво е значението, което самият творец придава на мотива.
В бутиковите дрехи МЕМЕ МОР са закодирани най-добрите пожелания за защита, благоденствие, добруване, любов и красота в живота - все неща, които са особено важни за емигрантите. Всяка една от роклите има тройно приложение – на дреха, на амулет и на талисман, категорична е Венета Райкова. 
Какво означава името на бутика „МЕМЕ МОР“? 
Превежда се като „По-добро копие на оригинала“. Очаквано Венета Райкова е вложила още нещо: „Меме” има и друго значение –  “защита“. В много култури (шумерската, египетската, гръцката,  както и в българската) символът мем има предпазен характер и се асоциира с вода, а именно водата е естественото средство за защита от опасности. Символиката и семантиката са в основата както на името и логото на бранда, така и в самите дрехи. 
За контакти и запитвания:
(PR-статия)
Прочетено 855 пъти Последна промяна от Вторник, 02 Октомври 2018 08:49
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…