All for Joomla All for Webmasters
Без болка

Как да живеем без болка ни учи революционният наръчник от физиолога Пийт Егоскю.


Световноизвестният наръчник, продал милиони копия, излиза в ново, преработено и актуализирано издание. 

 

Хроничната болка е един от най-разпространените проблеми, пред които са изправени хората днес. Седенето по цял ден, изкривяването на стойката, отслабването на мускулите при недостатъчно физическо натоварване – всички тези фактори, които съпътстват съвременния начин на живот, допринасят за зачестяване на травмите и болките. А съвременната медицина невинаги успява да предложи трайно облекчение. 

 

На помощ в борбата с хроничните травми се притичва ценното издание „Без болка“ (издателство "Сиела") от световноизвестния физиолог и създател на революционна система за справяне с болката и подобряване на функционирането на мускулно-скелетната система Пийт Егоскю. 

 

Книгата излиза на пазара за пръв път преди повече от 20 години и се превръща в световен бестселър с милиони продадени бройки – настолно четиво за професионални спортисти и за всеки, който иска да се движи и да се чувства по-добре. 

 

Сега „Без болка“ се появява в ново, преработено и актуализирано издание, което авторът адаптира, за да бъде възможно най-подходящо за съвременния ни начин на живот. 

 

Допълнен със специален предговор от световноизвестния играч от Националната футболна лига (NFL) в САЩ Джон Линч, този безценен наръчник ни помага с някои прости стъпки да подобрим състоянието си и със собствени сили победим предизвикателството на хроничната болка. 

 

Пийт Егоскю представя своя революционен метод, който се изразява в набор от сравнително лесни упражнения, с чиято помощ да коригираме изкривената си стойка, да възвърнем силата на мускулите си и да намалим вероятността за травми. 

 

Опирайки се на над четиридесетгодишния си опит, авторът представя поредица от упражнения за различните части на тялото – от стъпалата, през таза, различните части от гръбнака, чак до китките, придружени от черно-бели илюстрации и схеми. 

Артрит, плантарен фасциит, увредени колена, сколиоза, болезнени мускулни крампи, шипове, главоболие, възпалени сухожилия – в „Без болка“ читателите ще открият причините за някои от най-разпространените травми, проблеми и изкривявания, както и полезни съвети, които да подобрят състоянието им. 

 

С изпълнени със съчувствие и разбиране съвети Пийт Егоскю ни насърчава да имаме вяра в собствените си способности да победим болката. И вече десетилетия наред помага на милиони хора по света да повишат качеството си на живот. 

 

„Без болка“ се основава на много дълбоко разбиране на човешката физиология. Тя ни показва как може да се прекъсне веригата на болката и по естествен път да се излекува едно от най-значителните страдания на нашето време,“ казва Дийпак Чопра. 

 

„Страдах от периодични проблеми с гърба през целия си живот. Методът на Егоскю е първото нещо, което установих, че коригира стойката ми и напълно облекчава тази разяждаща болка. Правя моите упражнения по метода на Егоскю само за няколко минути, всеки ден и това промени живота ми", допълва Джон Дейвид Ман, съавтор на поредицата „Дай, за да получиш“.

 

Откъс от книгата „Без болка“ от Пийт Егоскю

Въведение 

 

Преди няколко десетилетия написах първата си книга, в която разказвам за чудото на човешкото тяло. Оттогава светът претърпя невероятна промяна – значително развитие на технологиите. 

 

Чудесата на човешката изобретателност са подобрили нашите способности във всеки аспект от ежедневния живот, с изключение на един – нашите тела. Тъй като изискванията за съществуване зависят все по-малко от способността ни за движение (живеем на бюрата, в колите и на диваните си), здравето и физическите ни възможности са се влошили. Хроничната болка се превърна в проблем номер едно за нашата здравна система и това смущава и обърква медицинското съсловие от десетилетия. 

 

Това смущение е довело до въвеждането на различни възможности за лечение и интервенции, лекарствени терапии, физиотерапии от всякакъв вид, операции и голям брой проучвания, опитващи се да определят най-добрия начин за отстраняване на болката. 

 

Всички тези подходи започват с привидно логична предпоставка, че мястото, където се усеща болката, е и мястото, което трябва да се лекува. С други думи, източникът на болката и причината за болката са едно и също нещо. 

 

Проблемът? Това просто не е вярно, когато става въпрос за случаи на продължителна хронична болка. Защо? Нека разгледаме първо примера с една счупена ръка. Настъпва инцидент, чупите костта си и чувствате болка и дискомфорт. Докато костта заздравява, болката постепенно отшумява. Причина и следствие: Увреждането на костите причинява болка. Заздравяването им облекчава болката. 

 

След това нека да разгледаме друг пример: дисковата херния – проблем, който е източник на най-разпространената болка у нас, болката в гърба. Дискът – докато се приплъзва или изпъква на мястото си в гръбначния стълб – не оздравява. Болката идва и си отива. Видяхме, че счупената кост заздравява, а защо дисковата херния не? 

 

Отговорът: Лечението на хронична болка е свързано с разбиране за нейната причина. Даден инцидент е причинил счупването на костта. Той е приключил. Тялото, като жив организъм, започва процес на излекуване то на повредите, причинени от инцидента. Той е причинил счупването на костта. Тъй като действието на силата, причинила счупването, е прекратено, костта може да заздравее. Дискът не може да заздравее, защото причината, довела до образуването на херния, все още присъства и действа. 

 

Това е основният принцип на „Без болка“: можете да излекувате болката само ако установите и третирате причината за нея. Но тази причина може да не е толкова очевидна. Като жив организъм тялото е в постоянно състояние на клетъчното обновяване. Да не сме в това състояние, е признак на заболяване или системен дисбаланс. 

 

Книгата има за цел да ви помогне да откриете и лекувате причината, така че да можете да позволите на тялото си да оздравее и укрепне.

Такава причина е мускулният дисбаланс. 

 

Книгата представя над четиридесетгодишен опит, който потвърждава тезата, че дисбалансът на мускулите е причина за възникването на хроничната болка. Възстановяването на нашия природно заложен баланс решава проблема и лекува болката. 

 

Това осъзнаване, колкото и силно и мощно да е, представлява истинско предизвикателство за вас. Ние като общество сме се убедили в това, че хората са крехки, лесно уязвими и ограничени в способностите си за постигане и поддържане на перфектно здраве.

 

Добронамерени експерти многократно ни повтарят, че тъй като телата ни са толкова сложни, единствено те могат да установят здравословните ни проблеми, подходящото лечение и резултатите от него. 

 

Убеждават ви да не разчитате на собствените си мъдрост, инстинкти, опит и мнение. Да разчитате на себе си, е представяно за важно само ако се доверите и на подкрепата на експертите. 

 

Тази книга е за вас и вашия случай. Моят опит като постурален терапевт ме научи, че вие знаете повече за вашето тяло, отколкото всеки експерт, включително и от мен.
Предизвикателството за мен, автора, е да предоставя стабилни доказателства, за да можете не само да повярвате в собствената си мъдрост, но и да действате според нея. Надявам се книгата да постигне тази цел.

 

Ако се доверите на себе си и разберете естествените, невероятни функционални възможности на тялото си, вашата трансформация ще потвърди, че балансираната мускулно-скелетна система има достатъчно енергия и капацитет, за да водите пълноценен живот без болка.

 
Прочетено 347 пъти Последна промяна от Понеделник, 05 Юни 2023 21:09
Етикети
More in this category: « Коя е билката?
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…