All for Joomla All for Webmasters
Коя е билката?

 Искра Урумова и Елионора Недялкова ни учат да владеем магията на билките в България.


Авторката на поредицата „Самодивски сезони“ обединява усилия с потомствена билкарка и създава образователна книга с рецепти, знания и легенди за билките по нашите земи. 

 

С поредицата си „Самодивски сезони“ и продължението ѝ „Орисано“ варненската писателка Искра Урумова омая родните читатели и ги разведе из магичния свят на българския фолклор и митове. Сега самодивата на българската литература с фино перо на магьосница се захваща с нова, съвсем истинска история, която ни разказва за билките в България. 

 

Във великолепното издание „Коя е билката?“ (издателство "Сиела") Искра Урумова обединява сили с потомствения билкар, фитотерапевт и създател на билкова ферма-работилница „Магическо биле“ Елионора Недялкова. Двете заедно създават полезна, любопитна и образователна книга с рецепти, знания и сказания, свързани с някои от най-често срещаните и използвани български билки. 

 

Скътала сред страниците си мъдрости, сякаш излезли от пожълтелите страници на бабините тефтери, които всеки български дом грижливо пази, „Коя е билката?“ събира познания, поверия и истории, предавани от поколение на поколение по нашите земи. 

 

От някои от най-разпознаваемите билки като мащерката, лайката и маточината до билки като ашерсоновия оман и теснолистия живовляк, които малко читатели са срещали, това издание дава ценна информация за лечебните свойства на 17 растения, както и къде виреят, кога се берат и как се съхраняват, за да запазят най-ефикасно свойствата си. 

 

Има ли билка против страх и стрес? Съществува ли билка за любов? А за предпазване от лошите мисли на другите? Коя е най-мистериозната билка? В „Коя е билката?“ са поместени отговорите на тези и още много любопитни въпроси, опазени в стари тефтери с рецепти и насочващи бележки, които Елионора Недялкова наследява от поколения билкари в семейството си и продължава да допълва и актуализира. 

 

Забравени народни песни, тайнствени поверия и рецепти от миналото намират своето място сред страниците на това великолепно издание, което се превръща в истинско бижу за всяка библиотека с майсторските илюстрации на художничката Таня Минчева. В него почитателите на Искра Урумова ще открият и специална изненада – авторска „Приказка за билките“, която омайва читателите с вълшебна история за произхода на билките. 

 

Ако някога сте се озовавали на диво и приказно място из българските планини и сте се питали „Коя ли е тази билка, какво ли лекува?“, то тази книга е за вас. Тя е перфектното попълнение към багажа за лятната почивка и ще ви води из безкрайните богатства на родната земя. 

 

Защото България е Царството на билките, а всеки един от нас заслужава да се научи как да владее тяхната магия. И да се превърне в пазител на знанието за поколения напред.

 
Прочетено 331 пъти Последна промяна от Понеделник, 05 Юни 2023 20:51
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…