All for Joomla All for Webmasters
Легенда за създаването на боровата ракия в Австрия
Затоплящото питие се нарича още”Боровото духче”. 
Било много отдавна, когато европейският бор бил много разпространен в Зееталските Алпи (Seetaler Alpen), и навсякъде се разпространявали истории и случки, които вечер събрани заедно жителите на планините си разказвали. 
Много планинари обичали да ходят до възвишението Цирбитц (Zirbitzkogel) – желана цел за разходка на млади и стари. Един ден двама жители на Обдах (Obdach) се отправили натам, за да изкачат този хълм на Зееталските Алпи. По време на своята разходка те се наслаждавали на планинските гледки, на чистия боров въздух и на прекрасното време. Улисани, двамата планинари направили повечко почивки, които не били планирани. Омаяни, те не забелязали как над околните планини се скупчвали буреносни облаци, и съвсем неочаквано те трябвало да си потърсят подслон, изненадани от буреносно време. За капак на своите мъки двамата планинари след дълго лутане, премръзнали и уплашени успели в гъстата мъгла да се загубят. В своето отчаяние те се скрили по принуда под първия изпречил им се подслон, за да изчакат края на ужасната буря. 
Изведнъж една ярка светкавица разцепила мрака и пушек се издигнал към небето. След малко димът се поразнесъл и от него се появила една фигурка. Двамата планинари разтъркали очи, за да могат да виждат по-добре в мрачната местност. Изведнъж пред тях се появило малко брадато човече, чието телце напомняло на формата на борова шишарка. В ръка то държало тояжката си, а на главата си имало островърха филцова шапка. Без да отрони и дума, човечето подало на измокрените до кости бродяги една бутилка, която съдържала непозната за тях напитка. Тя била много вкусна и ги затоплила.
След това боровото човече почукало с тояжката си по земята и оттам прокънтял страховит звук. От ужас двамата планинари замижали и се вкопчили здраво един в друг. След малко, когато дръзнали да отворят очи, бурята вече била отминала, а от човечето –ни следа. Двамата бродяги забелязали също, че се намират недалеч от хълма Цирбитц, който бил и тяхна цел на разходката. 
На следващия ден те се прибрали благополучно в Обдах и разказали за странната среща. Оттогава до ден днешен местните жители накисват борови шишарки в алкохол, за да произведат тази чудесна затопляща и лечебна напитка, каквато е боровата ракия. Наричат я още „Боровото духче”.
Превод: Константин Димов
 
Прочетено 772 пъти Последна промяна от Вторник, 13 Февруари 2018 19:46
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…