All for Joomla All for Webmasters
Брак с чужденец- истини и митове
Изповедта е на Диана Димарт. Тя е омъжена за холандец от 16 години.
Семейството е живяло в Германия, Холандия, а сега в България. Преминали са през различни житейски ситуации, премествайки се от една държава в друга, от една култура в друга. Диана Димарт по професия е валдорфски педагог, евритмист и социален работинк. Съпругът й е известен психолог и арттерапевт.
-Г-жо Димарт, лесно или трудно е да се живее с чужденец?
- Да живееш с чужденец е предизвикателство - бих казала, че не е лесно. Зависи от това какъв е човекът, произходът му, убежденията, професията, финансовото положение. Освен това има голямо значение дали живееш с него в собствената си страна или в чужбина. За да определиш дали е лесно или трудно, вероятно е необходимо съжителство преди или след това с българин, за да имаш база за сравнение.
Има толкова много аспекти на живота като дом, семейство, работа, почивка, социални контакти, финанси, деца, възпитание, здраве и болест, възрастови различия, пътувания, ваканции, конфликти. А също  мироглед, кредо, приятели, роднини, чужди езици и култури, традиции, празници, душевни и духовни търсения, религия, политически убеждения, национализъм, патриотизъм, чуждопоклоничество и много други. Всичко това е взаимносвързано, съотношенията и приоритетите се сменят непрекъснато, всичко се променя и в крайна сметка е важен растежът, израстването и следващото ниво на спиралата, по която се изкачваме или слизаме. 
Живели сме няколко години в две чужди страни и  повече години в България. Невероятно е да опознаваш друга култура, език, начин на общуване и всички нюанси на комуникация. Ако харесваш и обичаш новата страна, в която  живееш, всичко изглежда прекрасно - природата, архитектурата, кухнята, миризмите, излъчването на хората, атмосферата, климата, обичаите. Всичко се превръща в едно приключение и си жаден всеки път да видиш и изпиташ, опиташ нещо ново. Естествено, любовта към партньора се пренася към държавата, културата и езика. 
По принцип, когато съпругът е водеща фигура, дава сигурност и разбиране за трудностите, всичко е много по-лесно. И това е разбираемо, защото той подкрепя, обяснява, показва, поема голяма отговорност, осигурява, защото е в свои води.
Личният ми житейски опит сочи, че в чуждата държава за мен животът е много по-интензивен, защото непрекъснато трябва да се доказваш, образоваш, квалифицираш, възпитаваш  и обучаваш, за да бъдеш приет. Всичко това се отразява на взаимоотношенията и динамиката в семейството. Понякога напрежението, стресът и умората се пренасят у дома. Комуникацията е винаги на един или два чужди езика, което изморява и изразходва много енергия. 
Бракът в чужбина, с чужденец е изпълнен с изпитания, неизвестност и постоянна неосъзната борба за самоутвърждаване и заемане на достойно място в обществото и в партньорството. Животът може да бъде стресиращ, напрегнат, с изразена зависимост към партньора, тъй като в повечето от ситуациите, той взема решенията, определя приоритетите, осъществява контактите, определя финансите, поне в първите години на съжителството, докато се постигне независимост и изграждане  на кръг от приятели, интереси и хобита, и изобщо зони на душевен конфорт. 
Животът в България с чужденец е по-приятен и спокоен по саморазбиращи се причини. На собствена територия има повече сигурност, роднини, приятели, повече свобода и възможности, финанси. Родният език и климатът са от голямо значение, природата, храната, родината, развиване  на собствена земя и плуване в собствени води. Трудностите остават за партньора  чужденец, който има нужда от цялата подкрепа, внимание и грижа, докато свикне с българските обичаи.
Възможно е за други хора да бъде съвсем обратното, хората са различни и виждат живота в България и чужбина по-различен начин според това какво искат да постигнат и какво качество и стандарт на живот търсят. 
Какви проблеми могат да възникнат? Имам предвид най-вече културни и езикови различия?
-Усвояването на един или два чужди езика, приемането на друга култура и начин на общуване не е лесен процес, изисква много старание, търпение и непрекъснато учене. Това, което помага в чужбина е непрекъснатият интерес към хората, ново познание и явления, стремеж към нови контакти и задаване на въпроси, кое, как е и защо. Много е важно да възприемеш чуждата култура, да я харесваш и обичаш и да показваш това на местните хора, за да те приемат като свой. Всичко това важи както за  външната среда, така и за семейната.
Ако не се свържеш максимално с културата на държавата, в която живееш, много трудно ще се свържеш със съпруга, защото той е свързан преди всичко с тази култура. 
Никога не можах да разбера съпруги, които се затварят в къщи, домакинстват и пазаруват, общуват само в тесен кръг, а понякога и не знаят местния език - как успяват да изградят партньорство!
В моята ситуация се изправих пред изпитанието да живея с моя съпруг от една държава, да говоря с него на друг език и в същото време да живеем в чужда и за двамата ни страна и култура и да учим още един нов език. Сега говорим на смесица от три езика и понякога дори и чужденците не ни разбират. Така че създадохме свой език. Тогава  работех и учех едновременно. Но това се случва на всички българи в чужбина, които искат да успеят. Това беше наистина трудно. Има значение мотивацията, аз исках да успея на всяка цена. Много важна е подкрепата на партньора и семейството му. Проблеми и неразбиране винаги има, конфузни ситуации във връзка с културните традииции и възпитанието, които могат да бъдат съвършено различни. Какво е прието в нашето общество и колко  тотално различно може да бъде другото! А разликите в климата! Какъв копнеж по българското жарко слънце! Колкото и да се стараеш, винаги можеш да пропуснеш нещо и да останеш неразбран и да не проникнеш  в дълбочина отношения и ситуации. Това, което разбрах е, че широката култура и познания в много области високо се ценят в западното общество, както и искрените дълбоки чувства, една морална постъпка или истинска подкрепа, оставят незабравима следа у приятелите. Това поддържа обичта и интереса на съпруга - той трябва да усеща равностойно интелектуално партньорство.
Емоционалният момент на българите/ българките как се вписва в една връзка с западноевропеец (в повечето случай те са по-сдържани и по-затворени ?
-Моите впечатления са, че българките се вписват идеално в чуждата среда. Те са чувствителни, искрени, старателни, гъвкави и непретенциозни, много трудолюбиви, отговорни и мотивирани да успеят на всяка цена. Българката има своеобразен чар, който се харесва на чужденците. Винаги е облечена с вкус, обича лукса, тя е мистерия, загадка. Нейната топлина, сърдечност, непринуденост, вътрешна и външна красота, интелигентност и образованост, създава атмосфера на сигурност и семейна топлина. Българката е жертвоготовна и лоялна, за семейството, тя е готова на всичко. Освен това е прекрасна домакиня и винаги създава домашен уют. Обича да се грижи за всичко и за всички. Бих казала, късметлии са чужденците, които имат български съпруги!
Ти си живяла в Холандия, Англия и Германия, а сега - в България. Какви сравнения можеш да направиш?
-Животът в разичните страни е толкова различен, колкото и цветовете са различни. Всяка страна има свой дух, атмосфера, култура, начин на общуване, общество, различно от всички. Аз имах щастието да живея, работя и уча в страни, където културата и съзнанието на хората са не само развити, но и на високо ниво. Винаги се учех от тях и се стараех да надграждам. 
В Германия трябва непрестанно да се трудиш, за да успееш. Редът, дисциплината, точността, законът и правилата са на такова ниво, че ние българите едва вървим в крак с високите изисквания, които у нас сме свикнали да прескачаме.Чужденците в немско говорящото пространство не са така добре приети, те задължително трябва да говорят немски, за да им се обърне внимание. Приятели трудно се печелят, но ако това се случи, остават за цял живот. В тази страна се научаваш да мислиш, защото самият език е построен така. Всеки би се гордял да бъде немски възпитаник. Затова и нашите млади хора предпочитат да учат в Германия.  Немската култура, немският дух възпитават, обогатват, възвисяват.
Англия е мистична страна, с високо развит, проникващ във всичко дух, несравним с европейския. Природата е вечно зелена и приказно красива. Хората са изключително възпитани, осъзнати и деликатни, там намерих най-верните и отдадени приятели. В Англия животът ми се преобърна. Тази необикновена страна и нейните хора  останаха завинаги в сърцето ми. Ако трябва да избирам отново, бих се върнала в Англия.
Холандия е малка, но изключително красива и богата държава. Всичко там е създадено от човека с мисъл, грижа, отговорност и много вкус. Всичко там е вкусно, автентично, аристократично, модерно. Като туристическа страна, изцяло е ориентирана към култура, музеи, атракции и вечен купон. Къщите  и градините са прекрасни, навсякъде има много цветя, пазари, водни канали, мостове, лодки, платноходки, водни къщи, невероятни ресторанти и кафенета, кухня от целия свят. Хората са изключително отворени, директни, топли и социални, гостоприемни, говорят поне два чужди езика, приемат чужденците. Там има 180 националности. Те обичат да се събират по всеки повод, храната им е невероятно вкусна, винаги устройват партита и фестивали. Холандците са изобретатели и мореплаватели, най-високите хора в Европа. Водата и цветята са тяхната стихия. Приличат по много черти на българите, с тях си допадаме и доста си приличаме, но и доста се различаваме. 
Холандците имат специална връзка с българите.
Какви са твоите съвети за успешна връзка?
Какво означва успешен брак? Животът е толкова динамичен, всичко се променя, хората се променят, непрекъснато са изправени пред нов избор, вече няма нищо сигурно и завинаги. Един ден бракът е успешен, но на следващия не е. Бракът може да се запази в относителна хармония, ако се зачита свободата на личността и избора,  ако се уважава личността и винаги се търси начин да се спаси човека.
Има един принцип: Откажи се от това, което искаш, дай на партньора си това, от което има нужда и ще получиш това, от което си се отказал. И остави другия да бъде друг и позволи на себе си да бъдеш себе си.
Всеки брак/ всяко съжителство си има своите кризи? Как да ги преодоляваме?
-Ако хората не са заспали в някаква удобна поза и не правят едно и също всеки ден, кризите са неизбежни. Ако партньорите се  развиват, израстват, обогатяват, обновяват, те се променят. Въпросът е дали единият съпруг ще приеме промяната на другия. Когато възникне криза, трябва да се даде достатъчно време, търпение и разбиране за проблема и да не се бърза с оценки, обвинения и негативни отсъждания. Понякога единият греши и наранява другия. Може ли да изразим съжаление и да признаем грешката, можем ли  и да простим на най-близкия си човек. Да оставим спокойно партньора ни да има друго мнение и да го уважаваме - той има право на това, както и ние. Добре е от време на време да си отговаряме на въпроса защо сме с този човек заедно и какво ценим най-много в него - това, което няма да намерим у другиго. След всяка преодоляна криза партньорите израстват и бракът навлиза в нов етап на развитие. 
Защо хората свикнаха, че при най-малката трудност по-лесно е да се разделиш с някого, отколкото да преодолееш възникналия проблем?
-Наистина, хората свикнаха и предпочитат да правят лесни неща по-най-лесния начин. Животът сега предлага толкова много възможности и контакти, промени. По-лесно е да си тръгнеш от една връзка, отколкото да я изграждаш и да се бориш за нея и много по-трудно е да останеш. Да останеш, означава да продължиш да правиш компромиси, да прощаваш, да се грижиш, буквално да забравяш лошите неща, да продължаваш да обичаш, дори и да не харесваш, да вярваш, че най-доброто предстои и винаги е по-добре да си с този човек, отколкото сам. Иска се работа, за да задържиш това, което имаш, иначе то отлита бързо. Ако не можеш да направиш това, ако накрая разбереш, че това не е твоята половинка, ако има твърде много съпротива от другата страна и неприемане, най-добре е да се погрижиш добре за себе си и да продължиш живота си сам.
 
Прочетено 1531 пъти Последна промяна от Неделя, 26 Ноември 2017 23:01
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…