Print this page
Вместо дойка, банка за майчино мляко във Виена
Банката за майчино мляко го продава по лекарско предписание на цена от 7.28 евро.
 
Майчиното мляко за всички бебета, когато майката не може да кърми. Това е една услуга на Виенските болници, която прави това възможно. 
Майчиновото мляко е най-добрата храна за новороденото. Тя покрива нуждата му от хранителни вещества и течности, съдържа незаменими минерални вещества и витамини. И така осигурява израстването на здраво бебе. Новороденото няма изградена собствена имунна система и в началото го защитават антителата на майката.
 
Модерни дойки
Не всички жени след раждането обаче имат достатъчно кърма, или могат да кърмят.  Случва се обаче други родилки да имат твърде много кърма.
За да се гарантира на виенските новородени, че могат да бъдат захранени с майчино мляко е изграден събирателен пункт на Клиниката по гинекология „Земелвайс” . Виенското лечебно заведение  е положило основите към прехода от дойка към модерните  методи за захранване на новороденото. От 1909 г съществува банката за майчино мляко, която се захранва от дойки.  
Стига запасите от кърма в банката да са достатъчни, родилките от Виена и околността могат да си купуват контролирано и пастьоризирано майчино мляко. 
 
Събирателният пункт на Клиниката по гинекология „Земелвайс” е дарителски, т.е жените даряват излишната своя кърма, която не е потребна на тяхното бебе.Сътрудниците на млечната банка снабдяват дойките със стерилни бутилки , обучават ги как хигиенично да събират кърмата и после вземат млякото от техните домове. 
Майчиното мляко се контролира микробиологично, изследва се и се пастьоризира в болнични условия. То се закупува при необходимост по лекарско предписание на цена от 7.28 евро , което съпоставено спрямо млечните банки в други страни е много изгодно.
 
Кърмата се предписва на недоносени деца, болни кърмачета, когато бебето има алергии към протеини и особено към краве мляко, хранителна алергия на новороденото, бебета с отслабена имунна система , при раждане на близнаци , тризнаци и повече бебета в семействата, когато млякото на майката не достига. А също и когато майката е взема някои медикаменти. 
Бебета получават  чужда кърма и когато майката има диабет, при болничен престой, както и при различни болести на родилката.  
 
За контакти:
Bianca Weidinger, Diplomierte Gesundheits- und Kankenschwester
Dagmar Reis, Kinder- und Säuglingspflege
Telefon: (+43 1) 476 15 5995
 
Прочетено 1046 пъти Последна промяна от Вторник, 15 Ноември 2016 18:22
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…