All for Joomla All for Webmasters
Виенски пенсионери произвеждат бира

Ако има рецепта за щастие в златната възраст, те са я намерили.

 

Жителите на виенски дом за възрастни хора произвеждат собствена бира.Проектът, който започва с цел подобряване на техните двигателни и когнитивни умения, носи на пенсионерите удовлетворение, но преди всичко забавление и добро настроение, разказва Ойроком-ПР,  мрежата за международни връзки на Община Виена. 

 

Според данни на Световната здравна организация броят на възрастните хора по целия свят нараства. С увеличаването на продължителността на живота расте и нуждата от здраве и запазване на добро самочувствие в напреднала възраст.

 

Във виенския дом за възрастни хора Атцгерсдорф са намерили интересна форма за занимание. От лятото на 2020 г. там се носи миризма на малц и хмел, защото в мазето редовно се загрява котелът за варене на бира. Жителите на дома участват в целия производствен процес - от варенето на бирата до етикетирането на бутилките.

 

Заедно с технолог по производство на бира те раздробяват малца, пасират го, за да се получи от него пивна мъст, варят хмела, следят температурата, необходима за ферментация, и бутилират бирата. От началото на производството обитателите на дома са напълнили 15 000 бутилки.

 

С неотдавнашното разширяване на пивоварната производството може да се увеличи и вместо първоначалните 6000 бутилки ще се произвеждат по 12 000 бутилки бира годишно. С разширяването на пивоварната домът се сдоби и с нова зона за дегустация, на която могат да се насладят възрастни хора от квартала.

 

Бирата може да бъде доставена и в други виенски домове и пенсионерски клубове. Новите пивовари произвеждат кехлибарената лагер бира "Ома" (Баба) и "Опа" (Дядо) и светлата бира "Хелга" и "Хелмут". Четири са естествените съставки, които пенсионерите използват в производството на бира: виенска планинска изворна вода, хмел, мая и малц.

 

Пивоварната е декорирана в индустриален стил и е пригодена за възрастни и хора с увреждания. Проектът, чиято първоначална цел е била подобряване на двигателните и когнитивните способности на обитателите на дома, създава у пенсионерите усещане за удовлетворение и общност и в крайна сметка им доставя удоволствие.

 

Откриването на преустроената пивоварна още веднъж показва, че отивайки в дом за възрастни хора, човек не трябва да се отказва от интересите си и желанието си за забавление, а и от хубавата бира. 

 

Виенските домове за възрастни произвеждат и собствен мед, смеси от подправки, пекат ядки и правят торти и сладкиши в собствена сладкарница, като във всички процеси участват и живеещите там пенсионери. Всички продукти могат да бъдат закупени от търговските обекти в домовете. 

 

Асоциацията на виенските домове за възрастни хора разполага с тридесет дома за възрастни хора и още 150 пенсионерски клуба, които предлагат над 15 000 програми за възрастни хора: спорт, забавление, творчество, танци и много други работилници през цялата година. 
Прочетено 422 пъти Последна промяна от Понеделник, 27 Март 2023 08:45
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…