All for Joomla All for Webmasters
В Русе ще се проведе първият Фестивал на тортата „Гараш“
Множество кулинарни изненади очакват русенци на 17 септември 2022 г., когато ще се състои първият Фестивал на тортата „Гараш“.
 
Той е организиран от Община Русе. Участниците ще предложат свои версии на създадения в града десерт, като за целта ще използват точните пропорции от старите тефтери на майките и бабите си.  
 
Торта „Гараш“ е шоколадова торта, създадена в Русе, най-вероятно в началото на ХХ век. Смята се за  версия на торта Сахер, направена с яйца, ядки и шоколад.
 
За вдъхновител  на новия продукт се счита торта „Пишингер“, създадена през 1881 г.  от австриеца Оскар Пишингер (1863 – 1919).
 
Едно свидетелство за този факт е, че новата торта е наречена Пишингер торта (гараш) в книгата на Иван Маринов „Ръководство по сладкарство и готварство“. Торта „Пишингер“ се е правила с пет „Karlsbader Oblaten“. 
 
Още малко история
Торта „Гараш“ е създадена от австроунгареца-сладкар Коста Гараш, който пристига в Русе през 1885 г. В града той управлява тогавашния гранд хотел „Ислях хане“, който се е намирал до резиденцията на княз Александър Батенберг.
 
В него са се посрещали най-видни за времето гости като румънския крал Карол II, сръбския Милан Обренович и шведския Оскар II. Именно за приеми от висок ранг Коста Гараш създава и известната си торта „Гараш“.
 
По-късно, през 1900 г. той се премества в София, където поема управлението на хотел „Панах“. На партера се е намирала и сладкарницата, където столичани са можели да опитат парче „Гараш“. 
 
Рецептата
Тортата се прави с пет тънки блата, направени от смес, съдържаща 200 грама орехи, 8 яйца, 220 грама пудра захар и 20 грама брашно.
 
Всеки блат се пече върху намазнена оризова хартия при умерена температура до порозовяване, след което се оставя да изстине. Сметаната се разбива до сгъстяване, ако не е сладка се добавя захар. Шоколадът се разтопява на водна баня и по-голяма част от него се добавя към вече разбитата сладка сметана.
 
Бърка се до получаване на еднороден шоколадов крем, към който може да се добави ром или коняк. Блатовете се редят, като всеки се маже обилно с шоколадовия мус.
 
Накрая цялата торта се покрива с шоколадова глазура и се украсява с оцветени в зелено кокосови стърготини или филирани бадеми. Оставя се да пренощува в хладилник. Сервира се на другия ден. 
 
В оригиналната рецепта на Коста Гараш тортата се прави без брашно. Държавният архив в Русе пази оригиналната рецепта на тортата. 
 
Любителският конкурс за изработка на най-вкусна торта „Гараш“ в Русе ще започне в 10:30 ч. пред Доходното здание, а най-сполучливата торта ще бъде отличена от председателя на журито шеф Ради Стамболов – шоколатиерът, измислил първия сладолед Гараш. 
 
 
Прочетено 142 пъти Последна промяна от Петък, 02 Септември 2022 10:19
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…