All for Joomla All for Webmasters
Едно фотоесе за Пловдив
Градът на тепетата през обектива на Десислав Паяков от Виена.
Любовта към Пловдив започна да расте постепенно у мен. За първи път го посетих през 70-те години на 20-и век, и като дете още не бях толкова впечатлен от града, колкото по-късно. 
 
 
Но с всяко посещение започнах да го преоткривам. Обичам да скитам из Стария град. Именно той е неповторимото на Пловдив. 
 
Градът е много различен през четирите сезони и през различните часове на деня. 
 
Много често ме питат защо няма хора на моите снимки от Пловдив. Отговарям веднага, че обичам да се разхождам сам и да се вглеждам в малките дейтали. И целта ми е у зрителя да остане същото чувство, което съм изпитал и аз.
 
Сам да открие този свят и  сякаш той е първият, който вижда нещо ново, различно. 
 
Дали ще е една табла, на която пише, че султанът през лето 1870  разрешил на българите  да имат своя Екзархия , или старо желязно клепало за порта, или  хилядолетните стъпала на Амфитеатъра.
 
 
Много обичам Алафрангите и старовремския им свят, обичам и малките антикварни магазинчета на Пловдив, където все намирам по нещо автентично: стари снимки, накити или предмети от соца: напр. табелки „Образцов дом”.  Харесвам и уличните графити, направени върху едно тепе, с националните герои на България: от  хан Аспарух до Левски. 
 
Обичам и начина по който се окачват мартеници върху дървета в парка, и все откривам по едно приятно кафене и заведение, където човек може да остане по-дълго. 
 
Един перфектен ден в града започва с прекрасен изгрев, който наблюдавам от стаята на хотелчето, в което съм отседнал. След това се губя с часове из старите улички на Пловдив, докато се уморя и сядам в Турската сладкарница. По-късно задължително се отбивам и в Гражданския клуб. И преди да си легна, се радвам, че ми предстои още един ден в града. 
 
Както в Родос, така и в Пловдив имам своите тайни кътчета, където си мечтая да заведа един ден моите австрийски приятели. 
 
 

 

Прочетено 352 пъти Последна промяна от Сряда, 05 Февруари 2020 09:09
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…