All for Joomla All for Webmasters
Виенски лекар е първият европейски медик в Самоков
Д-р Антон Унтерберг създава и първата модерна аптека, води раждания, създава бизнеси. 
Д-р Антон Унтерберг е изключително интересна фигура, който става първият лекар в Самоков с европейска диплома,а също и известен предприемач. 
 
Д-р Унтерберг (преведеното на бълг.език – Подгоров) е сред видните самоковци със свое място в историята на града. Извори за живота му дължим както на спомените на неговите потомци – Унтерберг-Подгорови, така и на известната Хроника Арие.
 
Д-р Антон Йохан Унтерберг е роден през 1808 г. в Лемберг, Галиция, тогава част от разделена Полша в пределите на Австрия, сега Лвов в Украйна. Д-р Унтерберг е поляк-католик, единствен син, чиито роднини, останали в Русия, носели името Подгорски. Дядо му бил лекар-медик, а баща му – окръжен управител на Лемберг, запасен капитан. Хроника Арие посочва, че той е евреин, приел католицизма, чийто братя евреи живеели във Виена, защото фамилното име Унтерберг е широко разпространено. 
 
Докторът е разностранно образован, свири на цигулка и пиано, рисува, занимава се с химия и физика, говори немски и полски език, турски и български, а вероятно и френски език. Завършва Медицинския хирургически факултет в Императорския университет на Лемберг през 1831 г. 
 
Като австрийски поданик д-р Унтерберг работи в голяма държавна болница във Виена.
През 1833 г. е зачислен в турската армия като военен лекар по искане на самоковеца Мехмед Хюсреф паша, тогава комендант на Белградската крепост, а по-късно управител на Босна – вилает с център Сараево. Д-р Унтерберг следва пашата в Пловдив, във Видин и в Самоков, тъй като лекувал болната му жена. 
 
В Пловдив лекарят се жени през 1835 г., но по-късно съпругата му умира. През 1850 г., пак в Пловдив той се жени повторно за Евтима Миткова. От първата си жена имал двама сина, починали млади. От втория си брак има двама близнаци – Константин, който умира при раждането, и Георги, и още двама сина – Никола и Димитър, и дъщеря Мария. От Виена лекарят довел със себе си слугиня – австрийска славянка. 
 
Синът му Никола Унтерберг по-късно наследява професията на баща си, и през 1883 г. завършва медицина в Мюнхен, а по-късно става най-добрият гинеколог в София.
 
От 1850 г. д-р Антон Унтерберг напуска военна служба и се установява окончателно в Самоков. Построява голяма къща на главната улица, близо до Чорбаджийската фурна, където урежда аптека. Съпругата му Евтимица е първата жена-аптекарка в Самоков, а може би и в България. Лекарства поръчал от Виена. В музея на Самоков се съхраняват кутия със 125 стъкълца за лекарства от тази аптека. 
 
Д-р Унтерберг е създател и на стъкларската фабрика в града, инициатор на машинното обработване на вълната, закупил също фабриката за кибрит, внесъл първите фотоапарати в града.
 
Умира в Самоков през декември 1877 г. и е погребан в двора на църквата „Св. Никола”.
 
Днес неговата наситена с история къща е частна собственост и е в критично състояние. Името на д-р Унтерберг не беше изписано на плочите с видни личности, погребани в двора на църквата „Св. Никола“. Няма и улица на негово име, разказва Невена Митрева от Историческия музей в Самоков.
Прочетено 190 пъти Последна промяна от Събота, 02 Март 2019 22:23
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…