All for Joomla All for Webmasters
Да направим по- достъпно тракийското светилище на връх Виденица
Проектът е на сдружение Био-Б-Еко и се подкрепя от дарителската кампания „Избери, за да помогнеш" на Райфайзенбанк-България.
Застанал си на върха, омаян от гледката на зеленото родопско море. Утро е! Тишината е толкова плътна, че чак те стряска, става ти тревожно и някак подозрително. Гледката е опияняваща, вероятно от силната енергия на свещения връх.
 
Неслучайно тук има останки от древно селище и светилище на траките, може би на бог Дионис. Като че ли след миг ще чуеш тропот на коне и ще усетиш дима на благовонните треви от олтара на оракула.
 
Смята се, че в района на връх Виденица са живели траки от племето сатри – горди и свободолюбиви. Бесите, които били жреческия род от това племе, извършвали ритуалите на този връх и в това светилище. Те стопанисвали светилището, а жена прорицателка предсказвала бъдещето на „един самотен връх с кръгла форма, обрасъл от северната си страна с борови гори и достъпен от всички страни“, както в началото на 20 век ще опише мястото наш учен, археолог, посетил и изследвал района на Виденица.
 
На върха се намират следи от голямо градище и селище. На много места при изкопаване на окопи през Балканската война са намерени основите на градежи, правени от грамадни каменни блокове. Много добре личат останките на крепост, строена с големи каменни блокове, без каквато и да е спойка, както и на основи на различни други постройки. По повърхността се срещат и много глинени фрагменти от съдове, принадлежащи на различни епохи. Тук се намират и фрагменти от неолитната и бронзови епохи.
 
Проектът планира изграждане на теренни стъпала, рампи и платформи по пътеката до тракийското светилище, премахване на растителност в района, поставяне на указателни табели и маркировка, както и изработка на информационни материали.
Инициативата е на сдружение Био-Б-Еко и се подкрепя от дарителската кампания „Избери, за да помогнеш" на Райфайзенбанк.
Повече за плащане с банкова карта, чрез превод през Райфайзен Онлайн или чрез SMS на единен дарителски номер 17 777, с ключова дума DMS VIDENICA може да научите ТУК:
С тазгодишните проекти на Райфайзен банк от екологичната, социалната, здравната и културната сфера може да се запознаете ТУК
Прочетено 117 пъти Последна промяна от Събота, 02 Март 2019 22:31
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…