All for Joomla All for Webmasters
Гимнастика и общуване с бебето
Курсът “Първи контакт” се базира на немската програма PEKiP, който е много популярен и в Австрия, навлиза и в България. 
PEKiP (от Prager Eltern-Kind Program) в буквален превод означава пражка програма за родители и деца, и е точно това – среща-игра на родители с бебета, на която те общуват, развиват се и се забавляват.
PEKiP e основана от пражкия психолог Ярослав Кох, а от 1978 година  се практикува широко в Германия, а също и в Австрия. За младите майки е създадена възможността да посещават групи за PEKiP, дори социално слабите.
PEKiP цели да развие отношенията между родители и деца, да предостави условия на родителите да участват активно в развитието на децата си, възрастните да се срещат, да общуват и да обменят опит, както и да подкрепят бебетата си в първите им контакти едно с друго.
По време на срещите си за PEKiP дечицата са без дрехи, защото по този начин имат най-добро усещане за предметите и материите, до които се докосват, за своите тела, и за родителите и другите бебета, с които започват да контактуват. Възрастният от своя страна се учи да разпознава правилно сигналите, които му дава бебето (включително сигналите за ходене по нужда) и да общува с него пълноценно.
PEKiP се състои от упражнения и игри, разделени в четири тримесечия според възрастта на бебето. Групата се събира един път седмично, обикновено за 90 минути. 
Заниманията започват, когато вашите наследници са на възраст около 4 – 6 седмици. Съставя се група от 4 до 8 двойки родител (друг роднина или детегледачка) с бебе и е желателно едни и същи членове на групата да се събират, докато дечицата навършат една годинка.
По време на срещите майките наблюдават накъде гледа бебето, доволен ли е изразът на лицето му, вслушва ли се в определени звуци, дава ли някакви специални сигнали и по какъв повод, дали не е тихо и потънало в себе си или е активно и общително, радва ли се да види майка си и другите бебета, по какво разбира тя, че то е уморено и не иска повече да се занимава с определена игра.
Игрите и упражненията стимулират бебетата да се обръщат и да се движат еднакво добре наляво и надясно. Предлагат се разнообразни стимули, от които те да избират, а родителите следват предпочитанията на децата си.
 
В Австрия повече инфо за инициативата:
 
В София:
Курсът "Първи контакт" - уникалните за България занимания за голи бебета стартира в София от 10.07.2018 г.
Повече:
 
Прочетено 256 пъти Последна промяна от Вторник, 03 Юли 2018 09:39
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…