All for Joomla All for Webmasters
Херман Гмайнер - създателят на SOS-Детски селища

Австрийският педагог е създател на модела за отглеждане на изоставени деца и сираци. 

Херман Гмайнер (1919 – 1986) е австрийски педагог. След Втората световна война той основава SOS -Детски селища (SOS-Kinderdorf). 

Той е шестото от деветте деца в семейство на планински земеделци, които живеят в селището Албершвенде от най-западната австрийска провинция Форарлберг. 

Ударите на съдбата
Когато е 5 годинки, майка му Ангелика умира и най-голямата сестра Елза поема отглеждането на децата и домакинските задължения. Тя се превръща в стълб за семейството.
Това не е единична практика за хиляди семейства назад във столетията, но събитието е ключово за Гмайнер, който по-късно е вдъхновен от саможертвата на сестра си Елза и ползва този модел да се отглеждат изоставени деца и сираци.
Идва Втората световна война, Херман Гмайнер е участник в нея, няколко пъти дори е тежко ранен.
През 1946 г. записва да следва медицина в Инсбрук, а през малкото си свободно време помага при католическите литургии.
Пътят към първото детско селище
1947 година е ключова за него : той среща 12-годишно момче,чиято съдба го разтърсила и Гмайнер отново си спомнил своето трудно детство, както и преживяванията по време на войната. И тогава у него се появил импулсът да направи нещо за това момче. И не само за него: следвоенните години са много тежки , хиляди деца и юноши край него са осиротели, без дом и препитание.
Първоначално Гмайнер основал младежка група към католическата църква, посещава редовно и местния възпитателен дом, помагайки с каквото може. Така в него назрява идеята, че домове и приюти не са правилното място да се отглеждат деца, които са изоставени и сираци. Той смятал, че е далеч по-добре тези беззащитни същества да живеят и да се възпитават в специални къщи, където една майка може да предложи истински грижи за децата около нея.
Гмайнер се отказал от следването си по медицина, за да се посвети на тази своя идея за SOS- Детски селища. Мечтата му се сбъдва през 1949 година, когато в Имст е открито първото детско селище.
И макар, че до 1950 година той има над 1000 редовни дарители, идеята му не срещнала веднага разбиране в обществото, възникнали трудности от най-различно естество. Той и неговите помощници многократно били арестувани от полицията и разпитвани, дори се стигало до обиск на домовете им.
През 1951 г. той идва във Виена, за да основе и тук SOS-Детско селище.
Херман Гмайнер умира през 1986 година в Инсбрук.


Днес, близо 70 години по-късно, идеята му е жива, а SOS -Детски селища са дом и семейство на децата в нужда в 133 страни.

Прочетено 382 пъти Последна промяна от Сряда, 20 Юни 2018 09:07
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…