All for Joomla All for Webmasters
Какво ще вземе София от опита на Виена?
Кметът на София Йорданка Фандъкова посети австрийската столица.
София включва и текстилните отпадъци към системата за разделно събиране и се стреми към по-малко от 10% депонирани отпадъци. Първенец в това отношение е Виена, където целият боклук се оползотворява. За да вземе добрия опит директно от тях, кметът на София посети австрийската столица. 
Във Виена са достигнали до извода, че само разделното събиране на отпадъци не е най-доброто решение за боклуците, затова каквото остане се изгаря.
Австрийската столица рециклира над 60% от боклука, имат 400 000 контейнера за разделно събиране. Според експертите, двата процеса не си противоречат, а се допълват, съобщи БНТ.
Единият от четирите виенски завода за изгаряне на битови отпадъци е разположен покрай канала на река Дунав в градския район Шпителау, отдалечен само на 10 минути път с кола от центъра на Виена, припомня Бюрото за международни връзки с обществеността  на община Виена. Предприятието  е уникално поради факта, че фасадата му е дело на прочутия австрийски архитект Фриденсрайх Хундертвасер. През 1988 г. той трябва да вземе нелеко решение, защото е представител на Зелената партия и е трябвало да бъде убеден, че изгарянето на боклука е най-доброто разрешение на въпроса с отпадъците, след като те веднъж са произведени.
Всъщност заводът влиза в експлоатация през 1971 г. като част от ТЕЦ Шпителау, но голям пожар през 1987 г. унищожава големи части от него и нанася щети за повече от милиард шилинга (ок. 74 млн. евро). Вместо да съборят инсталацията, тя се изгражда наново на същото място, защото там са налични инфраструктура и техника за производство на топлинна енергия и защото боклукът се изгаря там, където възниква – в центъра на града. Използвани са най-модерни технологии, така че инсталацията заема първо място по екологични стандарти. Освен това Шпителау трябва да бъде и произведение на изкуството. Хундертвасер приема оценката на експертите и се заема с дизайна.
Сградата е готова през 1992 г. Разноцветната фасада, златното кълбо на комина, озелененият покрив и новозасадените дръвчета превръщат Шпителау в неповторима гледка и символ на Виена наравно с катедралата Свети Стефан и Виенското колело.
Докараните отпадъци първо се претеглят и се прибират временно в контейнер с вместимост 7000 м3. Механизиран хващач прехвърля боклука към една от двете пещи за изгаряне.
Получените горещи димни газове се прекарват през топлообменник, който произвежда пара. От нея се добиват топлинна и електрическа енергия. За пречистване на димните газове от изгарянето се използва поредица от модерни съоръжения и пречистеният газ излиза през комина на височина от 126 метра,.разказва още Бюрото за международни връзки с обществеността  на община Виена.
В момента във Виена има четири инсталации за изгаряне на битови отпадъци. Съществуващите съоръжения са прехвърлени през 2000 г. от градската служба Чистота към Топлофикация, защото енергията от изгорения боклук се използва за производство на топлинна/охладителна и електрическа енергия в когенерационни мощности.
Шпителау преработва годишно ок. 250 000 т битов отпадък и произвежда:
- 40 ГВтч ток
- 470 ГВтч топлинна енергия
- 6 000 т железен отпадък
- 60 000 т шлака, пепел и филтърна утайка.
Над 60 000 виенски домакинства се топлят с централно парно от Шпителау.

Прочетено 906 пъти Последна промяна от Петък, 21 Септември 2018 20:05
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…