All for Joomla All for Webmasters
 • Информационен ден за лични асистенти
 • Как професия Betreuer да си спести конфликти и
 • Българо-немски разговорник в помощ на пациентите,
 • Вокално студио"Нуша"отново пее за "Локомат за
 • Сайтът за запознанства dvama.co.uk - вече и със

Последни статии

 • Новини
 • Интервюта
 • Алтернативни терапии
 • Ветеринарна медицина
 • Био
 • Рехабилитация и СПА
 • Съветник
Февруари 21, 2018
0
Напрежение между българския здравен министър Кирил Ананиев и управителя на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК)проф.Камен Плочевотносно
Декември 20, 2017
0
Българката от Залцбург Лиляна Колечко, която е димпломиран валдорфски педагог обяснява същността на метода. -Г-жо Колечко, как попаднахте в Австрия,
Октомври 24, 2017
0
Разликите между евритмия, лечебна евритмия и паневритмия разяснява Диана Демирева специално за Sanus et Salvus. Г-жо Демирева, как бихте
Близначета панди, родени и отгледани във Виенския зоопарк, отпразнуваха първия си рожден ден - едното похапваше снаксове пред множество свои
Февруари 03, 2018
0
Село Бърдарски геран е домакин за 8-ми път на карнавала, който започва на 17.02.2018 г.Бърдарски геран е чудно село в Северозападна България. Хората
Февруари 10, 2018
0
Присаждането на бъбрек е животоспасяваща, и отдавна  рутинна операция, а рискът е сведен до минимум не само в Австрия. Масанобу Хайзаки е
Февруари 18, 2018
0
В Австрия направо го обожават, а сокът му е много ефикасно природно лекарство. Преди във всяка къща е имало дръвче с черен бъз (Sambucus nigra).
За първи път на български се издават 4 книги на Карл Кьониг в помощ на лечебната педагогика
Проектът е на Сдружението  по антропософска лечебна педагогика и социална терапия.
 „Планираме да издадем няколко от книгите на австрийският педиатър Карл Кьониг, които съдържат невероятно многообразие от теми и области - групирани са в 12 основни области. Но 4-те книги, които подготвяме, са свързани тясно с детското развитие. Тъй като детството е първата голяма част от живота, започнахме с тази тема”, съобщи за sanusetsalvus.com Зорница Вълкова от Сдружението по антропософска лечебна педагогика и социална терапия . Много хора днес не знаят, че  
влиянията в детството, ако не са съобразени с особеностите на всеки период от развитието на детето, могат да имат неприятни последици.
Голяма част от тях се проявяват като заболявания - може да са психични, може да са на определен орган или система, обикновено за първи път се откриват в  зряла възраст и затова рядко се вижда връзката с детството. 
Само като пример за неблагоприятно въздействие ще посоча все по-често срещащият се стремеж да се  ограмотяват 4-5-годишни деца.
За детето това са усилия, които го принуждават да пренасочи част от силите за растеж и формиране на органите към такова безплодно за тази възраст занимание като научаването на буквите и четенето. И понеже формирането на органите се извършва най-активно до 7-та година, а ние сме отнели част от тази градивна сила, някои от тях остават недостатъчно добре формирани. 
По-късно, примерно след 35-36-тата година, изведнъж се сблъскваме със заболяване, за което не можем да намерим никакво обяснение, проследявайки последните години от живота си. И няма да го намерим, защото отдавна ще е минал този период, през който е можело да се избегне неблагоприятното въздействие и органа да се формира пълноценно.
Това са неща, които в днешно време като цяло не се знаят, не се осъзнават. Има нужда да ни бъдат казани или напомнени. Точно затова решихме прощъпулникът на книгите на Карл Кьониг на български да започнем с детското развитие, времето, в което ние, възрастните, дали като родители, близки, учители, възпитатели, можем най-много да помогнем на формиращата се детска личност”, пояснява още Зорница Вълкова.
Крачка напред за лечебната педагогика
Понятието „лечебна педагогика“ в страни като Германия, Австрия и Швейцария напр. е идентично на нашето „специална педагогика“. Но едно от нещата, което е по-различно в антропософски ориентираната лечебна педагогика, е отношението на самия лечебен педагог към детето, нуждаещо се от душевни грижи.
В основата на цялото взаимодействие стои работата на възрастния върху себе си, върху своите добродетели, уважение и благоговение пред личността на всеки един, който среща по пътя си. Самият д-р Рудолф Щайнер в лечебно-педагогическия курс, с който поставя основата на това практическо направление на основата на Духовната наука, казва: 
не е толкова важно какво правите с детето, а какъв сте вие самият. На това се основава лечебното въздействие върху душата на детето. 
„И след като това е нещо базисно за лечебната педагогика, не бих могла да кажа къде сме по този показател. Реалното състояние ще се определи от това дали има и колко са лечебните/специалните педагози в България, успели да формират в себе си тези качества, с които да са в помощ на децата”, добавя още експертката.
Първата книга се казва „Детето, нуждаещо се от душевни грижи”. (Karl Koenig: Das Seelenpflegebedürftige Kind)
В нея без редакция за включени лекции и есета на Карл Кьниг. Може да се проследи част от спора му с носителите на идеята за „унищожаване на недостойния за съществуване живот“, има две писма до родители на „специални“ деца, едното със синдрома на Даун. Разглеждат се исторически наченките на този сравнително нов клон в терапевтичната сфера - лечебната педагогика - нейната мисия, цел, особености и уникалност. Отделя се внимание на мисията на самите хора, нуждаещи се от душевна грижа, а тя е изключително важна, спасителна за човечеството.
Интересни са и двете последни лекции, посветени на евтаназията.
Надяваме се до март 2017 г. книгата да излезе от печат и много вероятно - заедно с още една: „Развитие на сетивата и телесен опит“. 
Прочетено 699 пъти Последна промяна от Петък, 21 Октомври 2016 10:28
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…