All for Joomla All for Webmasters
Австрийските следи на о.Корфу
На гръцкия о.Корфу има много забележителности, които могат да се видят, но ние избрахме предимно австрийските акценти в него. 
Летният дворец „Ахилион” е само първата и задължителна станция за туристите, които тръгват по стъпките на императрица Елизабет. Тук стилът на Сиси някак е премесен със светоусещането на немския кайзер Вилхем ІІ, в чийто ръце по-късно преминава имението, преди да стане изцяло гръцка собственост.
В резиденцията много задушевен е частният параклис на Сиси, където централно място заема голяма икона на Девата. За нея се знае, че императрицата я сложила в знак на благодарност към Св.Богородица, след като била спасена по време на едно пътуване по море до Марсилия.
 
В градината пейката на тъгата е изработена от мрамор с изглед към морето, където Сиси често е седяла сама и замислена и е оплаквала своята нерадостна съдба. Знаете, лятната резиденция на о.Корфу е построена след смъртта на сина й - престолонаследника Рудолф Австрийски, който се самоубива едва 30-годишен.
В двореца впечатлява  цялата поредица от статуи Аполон и 12-те музи, но безспорно кулминацията при скулпторите е умиращият Ахил, който се опитва да извади от петата си забитата стрела. Другата статуя - „Ахил Победоносец” е хрумване на Вилхем ІІ, като статуята тежи 4.5 тона. Във вилата вътре  виждаме отново Ахил в епична картина, която изобразява как той тегли с колесницата си  убитият Хектор при битката за Троя.
В градината на Сиси силното й увлечение по древна Елада проличава и в бюстовете на големи древногръцки философи сред които изненадващо  се нарежда … Шекспир.
Тук е запазена и ваната, в която императрицата се е къпала, а в съседство е малкият бронзов фонтан със статуята на Арион, спасен от делфин. Легендата разказва, че гъркът Арион пеел божествено, а най- голямото си богатство натрупал в Сицилия. На път за родината го заловили пирати и когато решили да го хвърлят в морето, той призовал един делфин, който го спасил. 
Не може да се подмине  и статуята на красивата хетера Фрина , обвинена, че развращава атинските жени. Историята разказва, че срещу нея започва процес и виждайки, че губи делото нейния адвокат скъсва туниката й и всички присъстващи виждат прекрасното й голо тяло, и с този трик той спасява живота й.   
В  двореца посетителите се тълпят и около скулптурата на Хермес, чийто палец на крака блести на слънцето от милионите докосвания.Поверието е, че пипайки го ,”ще е на пари и на берекет”. 
Другата перла в столицата на о.Корфу е дворецът „Св.Михаил и Св. Георги”, който е дом на Музея на азиатското изкуството  и на Градската художествена галерия.Музеят на азиатското изкуство е създаден от Григориос Манос- гръцки посланик в Австрия (1850-1928г). Неговата колекция наброявала около внушителните 9500 предмета от китайско, корейско и японско изкуство. Творбите са купени предимно от аукциони, провеждани във Виена и Париж в края на 19-и и началото на 20-и век. Те включват керамика и порцелан, бронз, дървени скулптори, картини, брони ,оръжия и др. През 1919 г. Григориос Манос предлага своята колекция на гръцката държава като в замяна моли за малка месечна пенсия, като се има предвид, че той е похарчил своето състояние изключително за създаването на своята колекция.
Той предложил Музеят на азиатското изкуство да е на о.Корфу, както и да е първият куратор на музея. Желанието му било удоволетворено през 1927 г, но за съжаление Манос умира 1 година по-късно. След години се появяват и други дарители на музея.
Любопитна подробност, че  площадът пред двореца”Св.Михаил и Св.Георги” – Спинада е сред най-големите в Европа, а част от него е предназначена за крикет. И понеже стана малко британско, нашия пътепис води и към 
 
двореца Мон Репо, който днес също е музей. Той е построен от британския губернатор Адамс за неговата съпруга. Резиденцията, построена в типичен колониален стил се намира сред голям парк с прекрасни гледки към морето.Тук през 1921 г. е роден принц Филип, дук на Единбург и съпруг на английската кралица Елизабет ІІ. 
Какво още трябва да видитена о.Корфу, който е вторият от 7-те най-големи острова в Йонийско море? Разбира се, църквата „Св.Спиридон” с неговите нетленни мощи, църквата „Св.Георги” в Старата крепост, Археологическият музей  и Стария град. Поглезете се и с Аква Спа, при който ръцете или краката ви са поставени в резервоар с беззъби рибки, познати още като гара руфа, които изгризват мъртвата кожа. 
 

Прочетено 719 пъти Последна промяна от Петък, 29 Септември 2017 14:06
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…