All for Joomla All for Webmasters
Защо китайският ямс е популярен в Австрия, но не и в България?
Австрийският учен д-р Рудолф Щайнер в своите лекции говори и за това, че китайският ямс трябва да се засажда целенасочено в Европа
заради многото му полезни съставки, за разлика от картофите.Коренът съдържа около 20% нишесте,  75% вода и 0.1% витамин В1, 10-15 мг % витамин С. Именно нишестеният вкус е много полезен за здравето.
Защо да садим китайски ямс в Европа?
Китайския ямс, наречен още Shan Yao в китайската медицина е сладка, успокояваща билка, която стимулира стомаха и далака, и има тонизиращ ефект върху белите дробове и бъбреците. Грудките му съдържат алантоин (стимулира клетките да се делят) и по този начин ускорява лечебният процес. Растението е 1 от 8-те съставки, традиционно предписвани в китайското билколечение да лекуват хипертиреоидизъм ( свръхсекреция на щитовидната жлеза), нефрит и диабет.
Също така грудките се предписва срещу червеи и паразити, тонизира храносмилането и има нежен тонизиращ ефект. Използва се при лечението на умора, загуба на килограми, липса на апетит, слабо храносмилане, хронична диария, астма, суха кашлица, често или неконтролируемо уриниране, както и при емоционална нестабилност.Китайският ямс се слага външно на язви, абцеси и фурункули. Грудките се събират през есента и могат да се хапват  сурови и печени. Сокът от листата се използва да се лекуват ухапвания от змии и ужилвания от скорпиони.
Коренът на повечето, ако не всички представители на рода Ямс съдържат веществото диосгенин. То е широко разпространено в модерната медицина с цел да се произвежда прогестерон и други стероидни вещества. Те се използват като контрацептиви и в лечението на различни смущения на половата система, а също при астма и артрит.
От китайски ямс (Dioscorea batatas) са познати  600, а според други източници 800 вида от растението. Вирее в умереният пояс, като голяма част от представителите му растат в тропиците.
Видовете ямс, сред които и Балкански ямс растат като увивни, многогодишни тревисти растения. Те имат коренища (грудки), които могат да бъдат много различни в техния размер, форма, цвят, съставни вещества и пускат корени на различна дълбочина в земята.   
Здраве от Изтока
Големите  грудки (клубени) се използват основно за храна, особено в Океания и Западна Африка, както и в Карибският регион. Вкусът им силно наподобява този на картофите. В Азия и Африка растението се култивира отпреди  8 хил. години, докато  в тропическите райони на Америка има сведения, че е познато като храна на местното население в доколумбовите времена.На дължина може да достигне до 2 м.
Родовото име на растението – Dioscorea е дадено от големия класификатор Карл Линей през 1753 г. в чест на гръцкия лекар Диоскурид, чиято наука за лечебните растения от 1 в. от н.е. има над 2000 г. значение за медицина.
Китайският ямс се използва и в медицината като противовъзпалително и антиспазмолитично средство заради умереното съдържание на алкалоиди и стероиди в него.Съдържа и голямо количество инулин (полизахарид). Някои медицински изследвания сочат, че хапването на повече грудки ямс увеличава възможността да се родят близнаци в семейството.
Използва се широко в кулинарията.
Прочетено 874 пъти Последна промяна от Сряда, 16 Август 2017 18:45
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…