All for Joomla All for Webmasters
500 цигари се палят всяка секунда в Австрия
Безплатният телефон за отказване от пушене е  0800 810 013.
Австрия взема крути мерки срещу пушенето при младежите. Забраната за пушене за лица под 18 години е фиксирана.
Експертите в Австрия решиха долната граница за пушене да се вдигне от 16 на 18 г.
Това предложение дълго бе дискутирано, но сега вече е потвърдено: младежи под 18 г. нямат право да посягат върху цигарите. И тази рестрикция важи за всичките 9 провинции на алпийската република. 
От средата на 2018 г. новите правила влизат в сила с допълнителен пакет защитни мерки за младежта. 
В Австрия 16 на сто от 15-годишните палят дневно по няколко цигари, сочи анкета . 
През последните 10 г. делът на пушещите 15-годишни ученици е спаднал с 50 на сто, и страната се намира точно по средата на класацията по пушене в ЕС на 28-те страни. 
Според експерти, Австрия прави важна крачка в полза на здравето на младите хора и затова се налага мнението, че обществото трябва да последва примера на другите. Алпийската република е „европейски шампион” и оглавява „черни статистики” по пушене сред тийнеджърите. И затова трябва много по-строги мерки. „Да се пуши в младежка възраст е повече от вредно и допълнителни клинични проучвания показват, че колкото по-рано е започнал човек да пали цигари, толкова по-тежки ще са болести, които ще се появят, ако продължи да пуши.”
До 23-ия си рожден ден над 90 на сто от австрийците са палили многократно цигари, сочи статистиката. По стряскащ обаче е фактът, че между 13-а и 15-а си година почти всяко 4-о момиче (22.7 на сто) е палило цигара. 
Освен любопитство, тийнеджърите изтъкват като причина, че пушенето ни прави по-елегантни. 
26 на сто от жителите на алпийската република са пушачи, а 500 цигари се палят всяка секунда. Иначе австрийците пушат средно по 20 цигари дневно. Средната цена на една кутия цигари е 4.10 евро, т.е 
пушачът харчи по 1500 евро на година. И като допълнение си добавя по една кафеена чашка катран в белите дробове всяка година.
Австрия, заедно с Белгия и Люксембург остават последните  държави на Стария контитент, в които може да се пуши от 16- годишна възраст. Регионалните експерти по провинции се споразумяха още да се синхронизира това законодателство така, че ограниченията, които важат за пушене във Виена да са същите като във Форалберг напр. 
В Австрия телефонът за отказване на цигарите е  0800 810 013. Той е безплатен за цялата страна. Работното му време е от 10 до 18 ч. от понеделник до петък. Всеки, който иска да се раздели с цигарите може да потърси тук специализирана помощ и съвети. 
Прочетено 641 пъти Последна промяна от Четвъртък, 15 Юни 2017 13:35
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…