All for Joomla All for Webmasters
  • Онлайн обучение за Болногледач и Здравен асистент
Австрия с пробив в грижата за новородените
Медици се обучават да спасяват човешки живот с последна дума на техниката. 
Който за първи път държи куклата-симулатор Паул, ще му секне дъха. Бебето тежи точно 950 гр. и е родено в 27-а гестационна седмица, т.е то е недоносено, тъй като то е се появило на бял свят няколко месеца по-рано. Изведнъж куклата изплаква, все едно поема въздух за първи път, а пулсът й се ускорява. Лекарят хвърля поглед върху бебешкия гръден кош, който се повдига неравномерно и очаква лоша прогноза. Мониторът на който се следят жизнените показатели на недоносеното бебе потвърждава спешния случай. Т.е бебето има нужда от командно дишане. „Сега всичко трябва да стане много бързо”,казва лекарят, взема кукличката и я поставя където трябва, разказва австрийският в.”KURIER”.
Съвършено автентично изглеждащото бебче е най-малката високотехнологична симулационна кукла в света. Тя е разработена от виенската фирма SimCharacter след дълга подготовка и изследователска дейност. 
От есента на тази година куклата ще може да се закупува от болници и обучителни центрове, а иначе иновацията бе представена на 17-и ноември 2016 г. в AKH -Виена, когато се отбелязва Световния ден на недоносените бебета. 
В симулационни обучения се разиграват различни спешни сценарии при недоносените бебета като напр. остри проблеми с дишането, сърцето и червата.  Множество сензори се грижи за това коремът и гръдния кош на куклата да се движат по различен начин според това какви усложнения има. Също се чува и пулсът. Бебето плаче различно. Когато дишането става все по-трудно дори главичката му посинява леко.
Медицината в наши дни стана толкова комплексна, че има нужда от такива тренинги,напр. авиацията. Никой няма да приеме пилотите да се качат в самолет с истински пътници без да са преминали без продължителни обучения под симулатор. Причината куклата да бъде толкова реалистично оформена е,че спешните случаи при малките деца и бебета винаги са особено предизвикателство. Емоционалният компонент играе роля, както и фактът, че бебето не може да обясни с думи какво и къде го боли”, обяснява създателят на симулаторната кукла Йенс Швиндл. 
По думите му, колкото по-реалистична е обстановката на обучение, толкова по-добре може да се реагира в действителния случай. Това е както влизането на пилотите в бокса във Формула 1- всички движения на техниците и механиците се тренират отново и отново.
За да се вгради толкова много техника в куклата, която тежи под 1 кг е трябвало много компоненти като механика, аниматроника и сензорика да бъдат направени много малки. Помощ е дошла и от Центъра за медицинска физика и биомедицинска техника на Медицински университет- Виена. 
Симулаторът, изработен във Виена е уникален на пазара, както от набор от функции, така и по степента на сходство с човека. Имало е тренинги, които са завършвали със сълзи от радост, защото куклата е могла да бъде спасена. 
Мнозина експерти са убедени, че обучителният ефект е многократно по-висок.
Тъй като пазарът в Австрия с 10-15 болници, които са специализирани за новородени е доста малък, симулаторът вече е пуснат за продажба в световен мащаб. По света има около 3 хил. симулаторни центрове, като тенденцията се покачва . Преди всичко в САЩ симулационните тренировки са изключително добре утвърдени, също и в Европа пазара расте.
От фирмата обещават и в бъдеще да развият и други детски симулатори, които покриват различни възрастови групи.
Прочетено 1299 пъти Последна промяна от Четвъртък, 06 Април 2017 12:19
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…