All for Joomla All for Webmasters
  • Онлайн обучение за Болногледач и Здравен асистент
Онколог№ 1 коментира смъртта на здравния министър на Австрия Сабине Оберхаузер

Асът на онкологията в Австрия Проф. Кристоф Циелински за новите терапии за борба с рака. 

Проф. Кристоф Циелински бе един от лекарите, които лекуваха министъра на здравеопазването на Австрия, Сабине Оберхаузер. 53- годишната жена загуби битката с рака. Той разказа пред ORF не само за това как тя се е борила с болестта, но и за новостите в онкологията.

„Ние като лекари сме специализирани не само в много дисциплини, но и подхождаме много открито както към пациента, така и към неговите близки. Тук ставаше въпрос за живота на една пациентка, и трябваше да се играе с открити карти. Обсъждали сме ситуацията няколко пъти със Сабине Оберхаузер, разбирахме сме много добре като отбор”, разказа проф. Циелински.

Здравният министър остана много дълго на работа. Едва миналата седмица тя предаде служебните си задължения на социалния министър. И през всичките тези 2 години, откакто се бе разболяла, може да не е присъствала всеки работен ден в здравното министерството, но винаги е работела, дори някои въпроси ги е уреждала от болничното легло.

Сабине Оберхаузер веднага оповести публично диагнозата си пред обществото, и признаваше, че работата я спасява. Въпросът бе дали тази натовареност и отговорности не й струваха прекалено много усилия.

Циелински : „Всеки болен решава сам как да постъпи, когато научи страшната диагноза: дали иска да се оттегли и само да се лекува, или има желание да продължи да ходи на работа.
Онкоболните пациенти реагират различно: някои решават да напуснат работа и искат да размишляват върху своя живот, докато други като Сабине Оберхаузер остават и искат да направят нещо за другите. Ние не можем да кажем, че има едно правило, и дали това е добре или зле, решението е на самия болен, и ние проявяваме уважение към неговия избор”, допълни още професорът.
 

Много жени, болни от рак почерпиха сили от примера и активността на болния здравен министър. Дори много от тях все повече се осмеляваха да покажат окапалите си коси в обществото. В същото време, смъртта на Сабине Оберхаузер подейства съкрушително на някои онкоболни и се появаха разсъждения : „Ето тя не успя, въпреки че е лекар, че е здравен министър, камо ли пък аз”.
„Това е размишление, което не е свързано с обстоятелствата в Австрия. Ние имаме щастието в тази страна, на всички пациенти и пациентки с диагноза рак да предложим най-добрите, най-модерните терапии. И това се признава от научната медицинска общност, по всеобщо научно мнение, не просто го твърдим ние, лекарите.

Ние във Виена предлагаме най-добрите форми на терапии на рака на нашите болни. Тук трябва да акцентираме, че само заради това, че някой човек е министър и има по-висок пост в обществото, той не бива по-добре лекуван от всички останали. Тези медикаменти, които получи Сабине Оберхаузер се прилагат на всички пациенти с тази диагноза.Някои онкоболни се повлияват по-добре от определена терапия от други, но това са допълнителни детайли. Да се казва, че ето здравният министър почина от рак, а камо ли аз ще оживея е грешно заключение”, заяви проф. Циелински.

Диагнозата рак звучи често като присъда и събужда страх от смъртта. В същото време медицината в някои области направи голям скок в терапии и лекарства. „Голям напредък имаме в т.нар таргетни терапии при рак на белия дроб, имунната терапия, при рака на бъбреците. Има дори областти, където терапиите можем да наречем „революционни” – напр. при лечението на рака на костния мозък, левкемия и др. В други направления малко се изостава –напр. рак на панкреаса, рак на яйчниците, което е свързано с това, че не познаваме докрай биологията на протичане на болестта. В даден момент обаче стигне ли се до едно откритие, и тук е ролята на науката, и разбере ли се защо дадено заболяване напредва, много скоро се появяват медикаменти, които овладяват процеса”, обобщава проф. Циелински.

Министърът на здравеопазването на Австрия, Сабине Оберхаузер загуби битката с рака. 53-годишната Сабине беше диагностицирана с рак на стомаха през 2015 г., но остана на поста си. Понякога тя работеше от болничното си легло, лекувайки се чрез химиотерапия.

Смъртта й беше съобщена в четвъртък вечерта, малко след началото на Оперния бал. Канцлерът Кристиян Керн и президентът Александър Ван дер Белен напуснаха събитието малко след неговото начало. Оберхаузер оставя след себе си две дъщери.

Прочетено 1816 пъти Последна промяна от Събота, 25 Февруари 2017 19:43
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…