All for Joomla All for Webmasters
История на Прага
 
Златна Прага, Прага на стоте кули, магически град - много са определенията на чешката столица и всички те издават неустоимия й чар. В нейната богата и бурна история владетелите се сменят - династията Пшемисъл, Карл IV, Ягелоните, Хабсбургите...
Светската и религиозната власт оставят своя характерен отпечатък. За да се стигне до независимостта през 1918 г., периода между двете световни войни, когато градът се утвърждава като икономическо, финансово и културно средище, Пражкото въстание, после идват годините на тоталитаризма и накрая връщането в цивилизования демократичен свят.
Нито един важен момент не е подминал университетският преподавател по история на Централна Европа Бернар Мишел в книгата си "История на Прага" (издателство"Рива"). Много чешка и същевременно космополитна, Прага пленява с пластовете на миналото, които е съхранила, с готическата и бароковата архитектура, с Храдчани и катедралата "Свети Вит", с Карловия университет и Карловия мост, с кафенетата, пазещи спомена за именитите си посетители, и събужда непреодолимо желание да се връщаш отново и отново, за да се потапяш в неповторимата й атмосфера.
Проф. Бернар Мишел(1935-2004г.) е френски историк, бил е почетен професор в Университета Париж, където основава и ръководи Иниститута за проучвания по съвременна история на Централна Европа. Носител е и на почетното звание Доктор хонорис кауза на Пражкия университет.
 
 
 
 
 
Прочетено 373 пъти Последна промяна от Вторник, 17 Октомври 2017 11:36
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…