All for Joomla All for Webmasters
Музика и здраве
Авторката Виржиния Минева е музикант с най-широка дейност. Тя живее и работи в Германия повече от 45 г. Изучавала е блокфлейта, преподавала е в музикално училище и университет в гр. Гисен, Германия. Изучавала е валдорфска музикална педагогика и сега се занимава с медитация с музика и лечение чрез глас и инструментален звук. 
„Осъзнах, че мога да бъда полезна с практическите си познания по терапия с музика и написах книгата "МУЗИКА и ЗДРАВЕ" с искреното желание информацията в нея да стигне до колкото може повече хора.
Книгата също така насърчава колегите-музикални специалисти да създават свои кабинети и да заработят по-уверено за музикалното възпитание и за подпомагане развитието на различните социални групи в обществото ни в ментална, телесна и емоционална насока”, споделя авторката.
Кой инструмент върху кой орган въздейства?
Арфа - бели дробове
Саксофон  – бъбреци
(Блок)флейта – черен дроб 
Обой – жлъчка
Цитра – сърце
Пиано, клавесин – далак
Цигулка – тънки черва
Хармоника – дебело черво
В много държави – Германия, Австрия, Холандия, Скандинавските страни  класическото лечение се допълва с музикотерапия, която е въведена и в старческите домове. Там е препоръчително да се изсвири популярна песен от детството. Тя  докосва душата на възрастния човек, дори и много болен, той често дава  знак с жест, мимика, кимване с глава, че е почувствал музиката, посочва още Минева. 
Музиката, особено с ударни инструменти  може да разблокират статическата енергия  на гърлената чакра и така енергията да започне да протича правилно. При депресия, специално подбрани тонове и ритъм носят просветление, позитивизъм. Подбира се 
музика в която звучат много продължително нежни камбанки, които въздействат на мозъка. 
Целта е да се върне радостта от живота. При различните депресивни състояния много помага и работата сред природата и градината, съпроводена с музика . 
Музиката може  да се допълни с цветотерапия, медитация,  като провеждането на терапията трябва да е в светла стая,  отоплена, сред картини, в хубави, пастелни тонове.  
Арфата е много  красива и децата я обичат, защото ги отвежда в света на приказките и мечтите. Добре е групите при ранното музикално възпитание да са малки – по 6-7 дечица. Помещението трябва е  топло,  слънчево и приветливо, а атмосферата да ги предразполага да пеят, танцуват и да докосват арфата. 
Музиката на Моцарт е най-подходящата, най-близката до ритъма на сърцето на детето и времето, преди да се роди.  Знае се , музикалното възпитание започва още от утробата на майката, подчертава музикалната педагожка.
Бременната е добре  да слуша нежна, приятна музика, а също да говори на своето неродено бебче. Освен това за предпочитане е да гледат красиви цветя. Майка ми казваше: „Гледай розите, да ти е хубаво детето”, спомня си Минева. 
 
 
 
Прочетено 442 пъти Последна промяна от Събота, 05 Август 2017 10:54
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…