All for Joomla All for Webmasters
Откъде започнахме ние
Книгата „Откъде започнахме ние“ включва трш новооткрити ръкописи от Иван Хаджийски, считан за един от основоположниците на българската социология.
Съставител е журналистът Тони Николов. Томчето, подготвено от издателство”Рива” се посвещава  на 110-ата годишнина от рождението на Иван Хаджийски.
Около изчезналите ръкописи на Иван Хаджийски се носят легенди. От шедьовъра на българската социологическа мисъл липсва трети том. Хаджийски отива на фронта, като до последно е работил, поверил е ръкописа на ген. Кирил Станчев, който той дава на вдовицата му. Тя го оставя в изд. "Хемус". През 1947 година, когато отварят касата, ръкописът го няма. Йордан Василев твърди, че някой злонамерено е искал да го унищожи, друг твърди, че някой е искал да го спаси, трети твърдят, че дори е изнесен в Израел. Според Тони Николов, поне два от тези три новооткрити текста вероятно са влизали в третия том.
Голямата загадка е къде са били през всички тези години. Антикварят, при когото Николов е намерил ръкописите, си спомня, че е прибрал от битака преди години един голям архив на детския поет проф. Георги Веселинов. Дъщерята на Хаджийски Мария дълги години е издирвала отчаяно всеки един лист. Но тя е оставила документ, че помни като дете хората, които са работили с архива и един от тях е Георги Веселинов...

Прочетено 341 пъти Последна промяна от Вторник, 17 Октомври 2017 12:00
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…