All for Joomla All for Webmasters
Главоболието,или защо са му на човека рамене?
Сергей Михайлович Бубновски е доктор на медицинските науки, професор. Автор е на принципно нови, неоперативни методи за лечение на гръбнака и ставите, а също е създател на ново направление в медицината – кинезитерапия, при което самият болен активно участва в оздравителния процес, благодарение на вътрешните резерви на организма и разбирането за своето тяло.
Методът получава признание в широките кръгове на медицинската общественост. От 1989 г.  в цяла Русия и зад граница се появяват повече от 80 центъра, работещи по метода на Бубновски. Само в московския център през последните 10 години са излекувани повече от 100 000 пациенти. 
Какво може да е по-лошо от глаоболието? От него не може да се избяга. Причините за главоболието са огромен брой, но малцина знаят, че често те са свързани със слабостта на мускулите от раменния пояс
В своята нова книга д-р Бубновски дешифрира кода на болките в главата и показва изхода от този затворен кръг без употребата на обезболяващи средства. Може ли да се справим с главоболието самостоятелно? Що е мускулна депресия? Как да преодолеем острата болка в главата? До какво може да доведе склерозата на мозъчните съдове?
Авторът разказва как правилно да се изпълняват упражненията, които ще ви избавят от главоболието, а също така от болката в раменете и шията. Как да укрепим психиката си. В края на книгата е поместен „Голям житейски речник“, в който с оригинално, медицинско чувство за хумор се описват случаи на сривове в здравето на хора, игнорирали подсказвания от автора път към здравето. Третата поред книга  е на пазара, благодарение на  ИК „Жануа'98”  и в превод на Соня Момчилова. 
Други книги от Сергей Бубновски:” Болят ме коленете. Какво да направя?” и „Остеохондрозата не е присъда”. 
Откъс от книгата
Опитваш се да направиш опора и не можеш. Опитваш да клекнеш, не става. Страхът е малко по-дълбок, отколкото болният си мисли. Страхът изяжда здравия смисъл и мускулите се деактивират.
Но не съм очаквал, че хората са така ужасяващо слаби. Огромен брой от тях пребивават в пълна прострация или с илюзии по отношение на собствените си физически възможности. Не. Нещо все пак могат да изпълнят. Например да направят една лицева опора. Дори да се повдигнат на лост (мъжете)… Един път. Но дори на следващия ден вече не са в състояние да повторят това. Такава е реалността по отношение на тези, които страдат от хронични заболявания от няколко години. Кардиолозите например считат, че след 35 годишна възраст трябва да се приемат кардиопротектори. Те наричат това профилактика на развитието на сърдечносъдовите заболявания. Аз наричам това зарибяване с лекарствени наркотици, постепенно водещо до съдова и психична патология. За избавяне от каквото и да е болезнено усещане, без да взимаме предвид инфекциозните и травматичните състояния, трябва да се обръщаме не към аптеките, а към себе си. Трябва да анализираме нашия начин на живот, който ни е довел до доктора. Но хората отиват в самото начало в аптеката. След това следва всичко написано по-горе. Но идва момента, в който ти се приисква да отидеш на стадиона, в спортната зала, фитнеса и пр. А там няма специалисти по кинезитерапия. Хората, дори тези, които не страдат от хронични заболявания, се нахвърлят на спортните програми и по правило ентусиазмът бързо ги напуска, макар да са заплатили едногодишен абонамент още първия ден. Те не знаят, че съществува феноменът –мускулна депресия. А това трябва да се знае. Има тенденция за понижаване на възрастовата граница на физическата недееспособност. Затова напомням – не се опитвайте без специалист да си върнете здравето в кратък срок. Бързайте бавно!

ПЪРВИЯТ ДЕН ОТ НОВИЯ ЖИВОТ
Събуждайки, се не бързайте да скачате от леглото. Раздвижете всички стави подред. Всяка става, всеки орган, всеки мускул са свързани помежду си с невидими нишки. За това е писал Н. А. Бернщайн – изтъкнат учен в областта на биомеханиката и физиологията, назовавайки тези нишки „кинематични вериги“, тоест съчленения на костните звена на опорно-двигателния апарат по протежение на оста с помощта на мускулатурата. Това е особено актуално при лечение на т.нар. вертеброгенни болки в главата или болки, свързани с остеохондрозата на шийния отдел на гръбнака.
Започнете със ставите на глезените.
1. Бавно извършвайте кръгови движения отвътре навън, като обръщате особено внимание на големите палци, които трябва да описват максимално големи кръгове. Възможно е пукане в ставите, болезненост на мускулите и сухожилията на стъпалата, което е напълно нормално. Не ограничавайте количеството на движенията, но обикновено 20 са достатъчни за всяка посока. Кръговете може да се осъществяват както синхронно навътре и навън, така и асинхронно, когато въртенето в едната става догонва другата. В края на тази програма ще почувствате затопляне в ставите на глезените.
2. Започнете да разработвате колянната и тазобедрената става, сгъвайки и разгъвайки краката в коленете, при това стъпалата трябва да гладят постелята напред и назад. При разгъване на краката се старайте да ги разтягате максимално в коленните стави, това разтяга мускулите на задната повърхност на бедрата. Сгъването и разгъването на краката се осъществява последователно. Ръцете лежат произволно, най-добре прострени встрани.
3. Свийте двата крака в коленете, стъпалата са притиснати към постелята. Последователно извивайте краката в тазобедрената става, отпускайки ги вляво и вдясно отстрани на тялото. Желателно е да се докосва постелята с долния крак.
4. При изпълнение на следното упражнение се старайте да повдигате таза. В легнало положение краката остават сгънати в коленните стави с опрени в постелята стъпала. Това упражнение може да се нарече полумост. Направете 10 – 20 повторения, постарайте се последователно да притиснете коляното към корема, обхващайки го с ръце, като при това повдигате гърба от постелята и с брадичката докосвате коляното. Напомням, че всички упражнения се правят на издишване по време на максималното напрежение. На вдишването не обръщате внимание, то става автоматично. Количеството на упражненията е произволно, но както показва практиката, 20 движения за всеки крак водят до желания ефект.
5. Без да бързате, станете от леглото и на издишване започнете да правите опори на стената в следната последователност. Застанете срещу стената, протегнете ръце пред себе си, докосвайки с пръсти стената. Опрете се с длани на стената и бавно свийте ръце, стараейки се с чело да докоснете стената, петите не се отделят от пода. На издишване се оттласнете от стената, отпуснете ръце до тялото, повторете упражнението 5 – 10 пъти.
След това направете кръг около стола, сложен предвидливо в центъра на стаята, и повторете серията от упражнения. Именно втората серия се явява лечебна за дадения момент. Ако физически не сте в състояние да изпълните втората серия, отложете за следващия ден.

Започнете да водите дневник, в който да отбелязвате количеството на опорите от стена всеки ден, без значение от времето и състоянието ви.

Прочетено 511 пъти Последна промяна от Събота, 05 Август 2017 12:12
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…