All for Joomla All for Webmasters

Последни статии

  • Новини
  • Интервюта
  • Алтернативни терапии
  • Ветеринарна медицина
  • Био
  • Рехабилитация и СПА
  • Съветник
Юни 23, 2017
0
В навечерието на Еньовден - празникът на билките, фармацевтите и денят на Йоан Кръстител ви запознаваме с една залцбургска легенда. Било много
Март 11, 2017
0
Поредното 14-о представяне на книгата на очната лекарка е на 14.3. в VIVA ART Gallery във Виена от 18 ч. и е в подкрепа на кампанията "Локомат
Октомври 18, 2016
0
Веска Александрова от Инсбрук ни разяснява всичко за Тета лечението в рубриката ни ”По-здрави”. Визитка: Веска  Александрова
Февруари 28, 2017
0
Полезни съвети за притежателите на домашни котки за всички болести, здравословни проблеми, спешни медицински случаи и инциденти, свързани с
Май 04, 2017
0
Новината е в рубриката" На гости у съседите". Мащабният и атрактивен проект се очаква да бъде готов до 2021 г. В Италия ще се открие нов
Февруари 08, 2017
0
Инициативата на д-р Анелия Хохвартер продължава, досега събраните средства са над 30 хил. лв. Д-р Анелия Хохвартер, инициатор на дарителската
sanusetsalvus.com

sanusetsalvus.com

Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
В навечерието на Еньовден - празникът на билките, фармацевтите и денят на Йоан Кръстител ви запознаваме с една залцбургска легенда. 
Първото събитие е Бал на дамите-рози (Ball der Rosenladies). То ще се проведе на 20-и октомври 2017 г, а приходите от него ще отидат за изграждане на селище за възрастни хора МERIT - SOS Pensionistendorf. 
Как се е появил древнобългарският календар? Какво представлява той? Има ли общо първото име в „Именника на българските владетели” с хунския владетел Атила? Какво крие известната Розета от Плиска? Отговорите на тези въпроси намираме в книгата „Древнобългарският календар и Именникът на българските владетели – митове и реалности“ (ИК „Сиела“) на Живко и Иван Войникови.
Какво (не) знаем за три от най-обсъжданите теми, свързани с древните българи: техния календар, Именника на българските владетели и Розетата от Плиска? Братята Живко и Иван Войникови детайлно разглеждат хипотезите и фактите около всяка от тях в съвместната си книга „Древнобългарският календар и Именникът на българските владетели – митове и реалности“. Авторите сравняват наличните теории, извори и данни по тези теми и отсяват псевдонаучните твърдения.
Изданието „Древнобългарският календар и Именникът на българските владетели – митове и реалности“ (с подзаглавие „Един паметник на древнобългарската астрология“) има за цел да хвърли повече светлина в морето от твърдения и хипотези, за да открием какво действително знаем за така важните символи на древните български племена.
Авторът на предговора към „Древнобългарският календар и Именникът на българските владетели – митове и реалности“ – археологът и заместник-кмет на София д-р Тодор Чобанов, обобщава: „Настоящата книга представлява най-задълбоченото до момента проучване на български по темата за възникването и характера на дванадесетгодишния животински календар. И макар че не се дават ултимативни отговори на ключовите въпроси, а се изказват деликатни предположения, изследването е важна крачка напред, стъпваща на редица чуждоезични източници.“
Оформлението на корицата на книгата е на Живко Петров.
Живко Войников е родом от Хасково, но живее в Стара Загора.Работил е като лекар и е бил началник „Медицинска служба” в ракетен дивизион на Българската армия. Неговите интереси в областта на историята са свързани с процесите на етногенеза на българския народ, със сравнителната лингвистика, българската диалектология, историята на населените с българи земи, останали извън пределите на България, както и с история на Средна Азия. Автор е на редица книги, посветени на произхода, езика и бита на древните българи, на митовете и истините за тях. Сред трудовете му са „Произход и преселения на древните българи (в търсене на нов поглед върху стария въпрос)”, „Алано-древнобългарското писмо” и „Етногенеза и миграции в Евразия, през древността и Ранното средновековие и мястото на древните българи в тях“.
Иван Войников има икономическо образование, но се интересува от история на България.Неговите интереси са свързани както с изследването на произхода на древните българи, така и с хералдика, история на българските герб, знамена и химн.
 
Хитовият пътеводител „101 отбивки”вече може да бъде открит и в издание на английски език!
След като „101 отбивки” на звездния екип Иван Михалев и Елина Цанкова се превърна в най-продаваното издание през 2015 г., а успеха им последваха и „Нови 101 отбивки” и „101 романтични места”, беше време хитовата поредица да стане достъпна за пътешественици от цял свят. В книжарниците и онлайн вече може да бъде открито „101 Byways” –  практично и удобно издание ( издателство"Сиела"), чрез което приятели и познати от други държави да обикнат България така, както я обичаме ние –  с раница на гърба от най-високата планина до най-затънтеното кътче.
Този алтернативен пътеводител предлага информация за 101 от най-колоритните места в България, за които сте чували от приятели, виждали на снимки в интернет… а може би дори не сте и подозирали, че съществуват в родината ни.  
Местата в „101 Byways” не попадат в туристическите справочници, но трябва задължително да бъдат включени в списъка на всяко бягство от града през уикенда. Особено ако придружителите ви са чужденци, които за пръв път стъпват на българска земя. Планински върхове, пещери, водопади, плодове, вино, мястото с най-хубавата гледка – няма значение, отбивките от магистралата, които Иван Михалев и Елина Цанкова препоръчват, са винаги добро решение. 
Освен невероятни цветни фотографии, пресъздаващи очарованието на българската природа, в „101 Byways” авторите предлагат и точни упътвания до конкретната дестинация, други интересни места в радиус от 50 километра, както и фотографски съвети за красиви снимки, което превръща книгата в подходящ подарък и за любители фотографи. 
Книга за пътешественици, а не за туристи – „101 Byways” не съдържа крадени кадри с източник „интернет”, дълги и скучни текстове и скрити реклами на хотели и ресторанти.
Лятото в България може да бъде прекрасно за всички, независимо от предпочитанията им. Надяваме се да се срещнем по пътя. Приятно пътуване!
Историята на източните бойни изкуства в България няма как да отмине книгата „Размисли на Сенсей Стефан Хинков за бойните изкуства“, защото тя самата се съдържа в нея.
Д-р Добромир П. Друмев е събрал и записал не просто разговорите си със Сенсей Стефан Хинков, а е проследил създаването, налагането и разпространението, изпъстрено с многобройни перипетии и трудности, на източните бойни изкуства у нас легално и нелегално. Тяхната философия и практика навлизат с немногобройните и просъществували за кратко или по-дълго школи у нас, с българските треньори (майстори) и канените чуждестранни учители, с преведените за собствена употреба текстове за бойни изкуства.
Сенсей Стефан Хинков е не само участник и съучастник, но и един от основоположниците на източните бойни изкуства в България. Ето защо „Размисли на Сенсей Стефан Хинков за бойните изкуства“ предлага идеи и духовност – не единствено упражнения или „хватки“, а систематизация и философски прозрения на основите на пътя на воина.
„Бойни изкуства. Размисли на сенсей Стефан Хинков“ е книга за появата, развитието и проблемите на бойните изкуства в България, видени през погледа на един от главните им герои у нас. Съдържа педантично събирани данни и информация, широкоформатно – колкото конкретно, толкова и системно познание за същността, смисъла и предназначението на бойните изкуства – и на първо място, дълго търсени прозрения за тяхната духовна и философска същност.  Състои се от три части: интервюта на Сенсей, записки на негови разговори с автора на книгата Добромир Друмев и преводи с личните му коментари на текстове, важни по негова преценка.
Кой обаче е Стефан Хинков?
Легенда за познавачите, откритие за широката публика, Сенсей е сред основоположниците на източните бойни изкуства в България, създател, в частност, на първата секция по джудо у нас. Това е най-общото, което може да се каже за „Стария“ – то обаче не казва почти нищо за неподозираните дълбини на една забележителна личност.
Бил е опасен човек, можел е да събори човек с поглед. Буквално. Има такива хора: рядко се срещат, като ги погледнеш, дори само снимката им, несъзнателно изправяш стойка и се стягаш. Енциклопедист по размах и дълбочина на знанието за и отвъд бойните изкуства, математик по образование, шахматист. Полиглот. Професионален читател и заклет библиофил – колекцията му от книги на български, френски, немски, руски и до днес буди възхита и завист сред познавачите. Езотерик и бриджьор. Пушач, пепелта от чиято цигара никога не падала – факт, който втрещявал хората край него. Познавач на йога, дзен/чан, даоизма и тантра. Семиотик-протолингвист. Историк – имал е широки познания по българска история и солидно аргументирани виждания за произхода и ролята на българите. Със задълбочени познания в областта на философията, и по-специално към тълкуването на „Книгата на промените“. И не на последно място – суров характер, изключително критичен поради натрупаните знания и мащаба на мисленето; особняк, превърнат насила от властите през 70-те и 80-те в отшелник заради забраната да обучава свои ученици. Плаща висока цена за свободата на духа си и за желанието да постави бойните изкуства в България на професионална основа във времена, когато властта се лута между „осанна“ и „разпни го“ за ползата и вредата от капиталистическия спорт (джудото идва от Япония).
Дребен щрих за финал. За себе си този човек казва: „Умът ми не е съвсем в ред, въпреки че някои ме смятат за умен“.
В основата са записките, които Добромир Друмев е водил собственоръчно по време на срещите си със Стефан Хинков през цялото десетилетие на 80-те. Ученикът, шест месеца връщан от „чичо Стефчо“, който го е викал всяка събота уж да започнат обучението, е положил честни усилия да съхрани автентичното слово на Сенсей за основите на пътя на воина,  въздържайки се от дописване и доукрасяване. Книгата печели авторитет от пръв поглед с широките – колкото енциклопедични по мащаб, толкова задълбочени до степен на детайл, знания на Сенсей за огромен брой труднопроизносими названия на бойни изкуства, най-общо разделени на японски, китайски и корейски. Познанието му за тях е тъй сериозно, че той с лекота прави скропульозен сравнителен анализ на отделни движения, намерения и техники – да не говорим за философията и начина на мислене отвъд тях. Като се започне от джудо, та през айкидо, карате, джу-джуцо, кунг-фу/у-шу, беге-те-кион, кемпо, танланцюан, джийткуондо, синицюан, тайкикен, виетнамско виет-во-дао, тайландско муайтай и още, и още...
В йерархията на Стефан Хинков по важност „хватките“ са някъде към края. На първо място е слагал философията и духовното познание като основа на бойното изкуство, чак след това идва техниката. Неслучайно посвещава половината си живот на изучаването на древната „Книга на промените“ (И-Дзин), доколкото нейната диалектика е залегнала в солидната философска основа на източните бойни изкуства. Впрочем И-Дзин е съвсем отделна галактика, към която българският род според Сенсей има непосредствено отношение дори като авторство.
Ще разбуни ли духовете приносният, изразено историчен, духовно-философски и с почит към делото на Стефан Хинков разказ за многобройните абсурдни пречки пред навлизането и разпространението на бойните изкуства у нас? Настъпва ли времето, когато думите на Сенсей „Моят път не е за всеки. Не ме разбират и чудо би било да ме разберат“ ще се опровергаят или поне ще станат по-разбираеми.
Книгата е на пазара, благодарение на издателство" Кибеа".
Ракът сред децата се е увеличил с 13 на сто за 20 години, сочи статистика на СЗО. 
Страница 1 от 55
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…