All for Joomla All for Webmasters

Последни статии

  • Новини
  • Интервюта
  • Алтернативни терапии
  • Ветеринарна медицина
  • Био
  • Рехабилитация и СПА
  • Съветник
Октомври 18, 2017
0
14-ото издание на VEF започва на 6-и ноември 2017 г. в австрийската столица. За 14-и пореден път Виенският икономически форум(VEF) събира
Март 11, 2017
0
Поредното 14-о представяне на книгата на очната лекарка е на 14.3. в VIVA ART Gallery във Виена от 18 ч. и е в подкрепа на кампанията "Локомат
Близначета панди, родени и отгледани във Виенския зоопарк, отпразнуваха първия си рожден ден - едното похапваше снаксове пред множество свои
Май 04, 2017
0
Новината е в рубриката" На гости у съседите". Мащабният и атрактивен проект се очаква да бъде готов до 2021 г. В Италия ще се открие нов
Интервю с  арх. Петър Тодоров от „Skyline Architekten” -Виена. Визитка: Петър Тодоров е архитект, който работи и живее от 27
Октомври 17, 2017
0
Езотеричен прочит на континента и неговата мисия представя Март Атанасов.  Начинът на образуване и значението на формата на Стария континент
sanusetsalvus.com

sanusetsalvus.com

Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
14-ото издание на VEF започва на 6-и ноември 2017 г. в австрийската столица. 

Европа

Езотеричен прочит на континента и неговата мисия представя Март Атанасов.
Това е първата история на Унгария, публикувана след преломната 1989 година. Университетският преподавател Ласло Контлер възприема аналитичния подход, за да развенчае стереотипните представи за централноевропейската страна и нейния народ.
Изследването му обхваща цяло хилядолетие - от основаването на държавата около 1000 г., през златни столетия и упадък, борби за независимост, години на монархическо и на републиканско управление, тоталитаризъм и въстание срещу еднопартийната диктатура, до заслуженото завръщане в лоното на демократичния свят.
Обществената йерархия, институциите и социалните групи през различните периоди, политическите и религиозните идеи, материалната и духовната култура, състоянието на икономиката - всички теми, които очертават извървения дълъг път, са разгледани в тяхната последователност и взаимовръзка.
По думите на Контлер, произведението му е предназначено за не-унгарските читатели, което представлява залог за обективност и отсъствие на ненужни пристрастия.
Д-р Ласло Контлер e шеф на катедрата по история в Централноевропейския университет в Будапеща. Роден на 13 юли 1959г. в унгарската столица. Женен с две деца, живее в Будапеща. Роден три години след неуспешната унгарска революция от 1956г срещу Съветското влияние, Контлер се формира при "меката" тирания и времето на развития социализъм. Той представлява първото поколение учени от бившата комунистическа Европа, които отхвърлят правилата и правят независими анализи - непозволен лукс за техните професори от близкото минало.

Откъде започнахме ние

Книгата „Откъде започнахме ние“ включва трш новооткрити ръкописи от Иван Хаджийски, считан за един от основоположниците на българската социология.
Съставител е журналистът Тони Николов. Томчето, подготвено от издателство”Рива” се посвещава  на 110-ата годишнина от рождението на Иван Хаджийски.
Около изчезналите ръкописи на Иван Хаджийски се носят легенди. От шедьовъра на българската социологическа мисъл липсва трети том. Хаджийски отива на фронта, като до последно е работил, поверил е ръкописа на ген. Кирил Станчев, който той дава на вдовицата му. Тя го оставя в изд. "Хемус". През 1947 година, когато отварят касата, ръкописът го няма. Йордан Василев твърди, че някой злонамерено е искал да го унищожи, друг твърди, че някой е искал да го спаси, трети твърдят, че дори е изнесен в Израел. Според Тони Николов, поне два от тези три новооткрити текста вероятно са влизали в третия том.
Голямата загадка е къде са били през всички тези години. Антикварят, при когото Николов е намерил ръкописите, си спомня, че е прибрал от битака преди години един голям архив на детския поет проф. Георги Веселинов. Дъщерята на Хаджийски Мария дълги години е издирвала отчаяно всеки един лист. Но тя е оставила документ, че помни като дете хората, които са работили с архива и един от тях е Георги Веселинов...

История на Прага

 
Златна Прага, Прага на стоте кули, магически град - много са определенията на чешката столица и всички те издават неустоимия й чар. В нейната богата и бурна история владетелите се сменят - династията Пшемисъл, Карл IV, Ягелоните, Хабсбургите...
Светската и религиозната власт оставят своя характерен отпечатък. За да се стигне до независимостта през 1918 г., периода между двете световни войни, когато градът се утвърждава като икономическо, финансово и културно средище, Пражкото въстание, после идват годините на тоталитаризма и накрая връщането в цивилизования демократичен свят.
Нито един важен момент не е подминал университетският преподавател по история на Централна Европа Бернар Мишел в книгата си "История на Прага" (издателство"Рива"). Много чешка и същевременно космополитна, Прага пленява с пластовете на миналото, които е съхранила, с готическата и бароковата архитектура, с Храдчани и катедралата "Свети Вит", с Карловия университет и Карловия мост, с кафенетата, пазещи спомена за именитите си посетители, и събужда непреодолимо желание да се връщаш отново и отново, за да се потапяш в неповторимата й атмосфера.
Проф. Бернар Мишел(1935-2004г.) е френски историк, бил е почетен професор в Университета Париж, където основава и ръководи Иниститута за проучвания по съвременна история на Централна Европа. Носител е и на почетното звание Доктор хонорис кауза на Пражкия университет.
 
 
 
 
 

Психосинтеза

От научна гледна точка психосинтезът се развива като психология, която включва не само осъзнаваното от личността, но и аспектите на несъзнаваното, като стига както до дълбочина (долно несъзнавано), така и до височина (свръхсъзнанието и духовния Аз). 
Психосинтезът е движение на мисълта и практиката, което се прилага от различни научни институти, фондации и др. както в Европа, така и в САЩ и Индия. 
Настоящата книга на Роберто Асаджоли не си поставя за цел да разглежда всичките широки полета на психосинтеза. Тя не е техническа и е предназначена не само за лекари или психолози, но и за всички онези, които се интересуват от въпросите на психологията и възпитанието в хуманистичния смисъл на думата.
В предложената книга (издателство”Изток-Запад”) се разглеждат подробно (ориентирани практически към духовното) основните жизнени или екзистенциални процеси, които касаят човешкото същество: какво е или кой е човекът; съзнавано и несъзнавано; психология на жената; сексуалност и любов; психически конфликти; агресия; латентен потенциал на човешката душа и възраждането му. 
Изложението е разговорно, понякога полемично, но не дидактическо или индоктриниращо. Някои от споменатите теми, а и незасегнатите тук, са развити по-детайлно на други места, затова приканваме желаещите да задълбочат познанията си, като се обърнат към останалите текстове на Роберто Асаджоли.
Роберто Асаджоли  трудовете на известния италиански лекар и философ се говори за различни нервни заболявания като неизбежен спътник, съпровождащ  процеса на духовно израстване. Предлагат се профилактични мерки и методи на лечение основно от психотерапевтичен характер. Статията представлява интерес за всички, чийто стремеж кьм духовните проблеми прераства в практическа работа по самоусьвьршенстване.
Роберто Асаджиоли (1888-1974) е широко известен в Европа като лекар-философ, създател на техника за реконструкция на личността, която се нарича „психосинтеза”. Изходно начало за Асаджиоли е стремежът му да проникне в духовния центьр на човека, в областта, която религиозните и източни философски доктрини обозначават като висшето Аз на човешката индивидуалност, като сврьхсьзнание. Незачитането на сврьхсьзнателните и духовни аспекти, които психологията е оставяла преди на философията и религията, сьздаде болезнен разрив, а често и конфликт между различните подходи кьм човешката природа.
Зигмунд Фройд се опита да преодолее този разрив, но неговите лечебни и философски концепции свеждаха човешката природа до подсьзнанието, до сексуалните комплекси. Юнг, Фром и Асаджоли, опирайки се на ведическата традиция, успяха да обогатят европейската наука за човека чрез по-плодотворни подходи.
Своите идеи за психосинтеза Роберто Асаджоли е взаимствал не само от Ведите. В 1940 година, арестуван от фашистката власт в Италия, той е бил около месец в единична килия и впоследствие е разказвал на приятелите си, че това бил интересен и ценен опит, който му дал възможност да проведе ред специални психодуховни упражнения. Асаджоли също толкова ефективно използвал принудителното си затворничество през 1943 година, когато се крил от режима на Мусолини в отдалечени планински гори.
Асаджоли е лекар, специалността му е лечение на нервни заболявания, вьзникващи в резултат на духовното израстване на хората.
 
Страница 1 от 72
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…