All for Joomla All for Webmasters
Над 240 млн. лв дължи вече НЗОК на чужди клиники

Първи срещи и конкретни договорености за разплащания с Германия и Австрия.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) дължи 240 млн. 500 хил. лв. към здравни фондове в други държави-членки на Европейския съюз (ЕС). Това съобщи  председателят на Наздорния съвет и зам.-министър на финансите Кирил Ананиев.цитиран от bTV. Тази сума касата дължи на партньорите си за лечение на здравноосигурени български граждани в европейски клиники. Най-големи са дълговете към фондове от Германия, Австрия и Франция.
Първата среща с представители на фондове от Германия вече се е състояла и е постигната конкретна договореност за следващата година, както и в средносрочен план. Направени са и първите стъпки за намиране на решение със здравната каса на Австрия. Предстои среща и с представители на френската страна.
 Според оценката на председателя на Надзора, разговорите протичат конструктивно и дават основание да се приеме, че ще бъде намерено най-доброто решение.
 Партньорите на НЗОК от Германия са изразили готовност да предприемат проверки за установяване на евентуални схеми за източване на касата, при които се облагодетелстват български лекари, работещи в немски клиники.
 От българска страна преди време се бяха появили съмнения, че някои наши лекари привличат в Германия пациенти, които преди са лекували у нас. Това е причината, поради която от българска страна е поставен въпроса за съдействие от гермманските партньори.

Прочетено 443 пъти Последна промяна от Четвъртък, 14 Септември 2017 07:10
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…