All for Joomla All for Webmasters
Кампания за спасяването на Потопената църква
Останките от уникалния храм „Св. Иван Рилски” в язовир Жребчево се рушат от години и е необходимо спешно да бъдат спасени.
Храмът „Св. Иван Рилски” е изграден преди 125 години с труда и парите на хората от някогашното село Запалня. През 1962 г. местните са изселени, а селото – разрушено. Днес единствено останките на плаващата черква напомнят за селото. Скоро обаче може да изчезнат и те.
На мястото не се служи повече от 60 години. Въпреки това обаче неизвестни мъже са поставили икони на Христос Спасител, на Света Богородица, направили са и импровизиран олтар, където хората да могат да запалят свещ и да се помолят, разказва btv.
Идеята да се спасят оцелелите останки от храма е на Пламен Курумлиев и група местни ентусиасти. Първоначално те стартирали дарителска кампания в интернет, но нещата не потръгнали.
„Понякога аз съм се отказвал от църквата, но тя като че ли не се отказва”,споделя Пламен.
Въпреки трудностите обаче с доброволците се свързали български проектанти и архитекти, които предложили да помогнат.
Първата част от плана предвижда укрепването на конструкцията, а за запълване на пукнатините ще се ползва специална химическа смес, с каквато се работи във Венеция.
Храмът, носил името на българския светия Иван Рилски, е издигнат през 1895 г. на мястото на църква от 4-9 век.  Църквата  е единствената останка от село Запалня след построяването на язовира през 1965 г. Напролет прииждащите води я потапят, но в края на лятото тя „излиза“ на сушата.
Разположено между Нова Загора и Сливен, някога селото се е препитавало със земеделие и розобер. Днес язовирът привлича риболовци и фотографи.
Потопени църкви има и в други страни по света – от Бразилия до Русия. Най-близката е македонската „Свети Никола Летни“ (1850 г.), потопена при създаването на Мавровско езеро през 50-те г. на миналия век, уточнява и изданието kufar.eu.
За дарение он-лайн:
За проекта е създаден инициативен  комитет „Твърдица”.
За контакти: Пламен Курумлиев
+ 359 888 1328 73,
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Прочетено 383 пъти Последна промяна от Понеделник, 24 Юли 2017 16:42
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…