All for Joomla All for Webmasters
Има ли съответствия между числата и органите в тялото?
Мнението е на д-р Олаф Кооб, лекар от Берлин. 
В антропософската медицина повторението на някои неща е много важно. Т.е. главата е много бърза в интелектуалността, а знанието трябва да стане част от човека, част от сърцето. Когато се молим, не го правим еднократно, а го правим отново и отново. „learn by heart”, казват и англичаните. 
Времето стимулира неща в нас, но същевременно и ги задържа. Свикнали сме от електронните медии, компютър и др. само да получаваме крайните резултати, т.е. вече сме отвикнали да вървим по друг път. От една страна, технически, електронно боравим с нещата, обхващаме ги, но в същото време се получава едно разминаване между диагностика и терапия. Днес ние можем много неща, а също и да ги поправяме във физическото тяло. От друга страна, има много хронически болести, които не можем да лекуваме, т.е в медицината можем да кажем, че медицината третира органите като минерални структури, които стоят една до друга, без да са свързани помежду си. От старата китайска медицина, както и от антропософската медицина знаем, че всеки орган има своето съответствие, т.е нещо като близнак. И затова съответствие ще говорим.
В стара Гърция студентът е трябвало да учи математика. И това бе душевна нумерология, т.е. математиката не е нещо абстрактно, а зад всяко число стои духовна сила. Аз ще започна с числото 12, което е свързано със Зодиака. В моите книги ще намерите много красиво съответствие, в което са представени отделните знаци на Зодиака. Имаме също 12 нерва, които идват от мозъка. Имаме 12 чифта ребра. Отделно имаме част от стомашния тракт, който се нарича дванадесетопръстник (то е дълго 25 см., но се нарича дванадесетопръстник – бел. Кооб). В традиционната китайска медицина се говори също за 12 меридиана. Имаме 12 апостоли, които са били около Христос. 
Австрийският учен д-р Рудолф Щайнер разширява знанието и казва, че имаме и 12 сетива. И с тях се работи много във валдорската педагогика: 4 телесни, 4 духовни и 4 душевни сетива. Освен това д-р Щайнер говори за 12 различни мирогледа. И оттук се вижда колко голямо и значимо е действието и значението на числото 12. Духовният отговор е: ако човешкият Аз иска да се инкарнира във физическото, тогава на него му е необходима дванадесетичността, нуждае се от 12-те апостоли, които всъщност представляват различните аспекти. Много добре това може да се види в картината „Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи. Всеки от апостолите има индивидуален жест, т.е. виждаме, че 12 не е нещо абстрактно. А също и крал Артур има 12 рицари, които представляват 12 аспекта на различните добродетели. Т.е. това е физическият аспект на Духовното, когато то пожелае да се инкарнира на Земята. И сега вече разбираме Р.Щайнер, който казва, че земното не може да се разбере без духовното, т.е. земното може да се разбере само във връзка с Космос. А старите англичани са работили с дванадесетичната система, докато ние работим с десетичната.
И друго много важно число за човека е числото 7, което се състои от числата 3 и 4. За числото 7 в нумерологията се казва, че е число на приключването, на завършването. Имаме 7 „дупки” в главата си. Знаете и кои, и къде са 7-те чакри. Имаме и 7 дни в седмицата, имаме и 7 хормонални жлези. Хормони има много и различни в нашите клетки, а д-р  Щайнер казва, че числото 7 е много важно, защото то се нуждае от душата, за да може да влезе в жизнените сили, в етерните сили. Когато погледнем към седмичния ритъм, защото и за Сътворението на света 7-те дни играят много важна роля, а пък хората, които познават седмичния ритъм на Антропософския календар на душата на Р.Щайнер има за всяка седмица стих. Знаят също, че грижата за нашата душа е свързана с жизнените сили, които имаме. Аз ще говоря за това как нашата жизнена организация зависи от дейността на нашия живот.
И на български, вероятно се знае, че 7-та година от брака е известна със семейни сътресения, криза в семейния живот. Имаме 7 цвята, 7 тона, а след това става нещо много интересно и идва 8-ият, а в нумерологията 8-ият е този, който се грижи за 7-те. Седем са планетите, а след това идва Зодиака, който пази планетите. В педагогиката числото 7 играе много важна роля като трансформация на душата в жизнени сили, т.е. число на приключването, на завършването, а 8 е новото начало. Това знание е добре да се знае. И във времето, когато Съветския съюз колабира, Горбачов се оказа, че бе 7-ият генерален секретар, т.е. с него нещо приключи. Комунизмът управлява 70 години, по-точно 72 г, което съответства на един човешки живот. Както виждате нещата и в политическото вървят като в човешкото.
Знае се, че в живота действат и някакви други сили. Много важно число е 5, а също 10. Числото 5 е число на свободата. В медицината се говори за 5-те дни преживяемост на живота, при раково болни се говори, че ако успеят да доживеят до 5-та година ще си запазят живота. Освен това в медицината, когато човек има тежко заболяване, 5 часа призори е много критично време, и много хора умират тогава. Имаше навремето и петилетки по времето на комунизма.
От изследването на автобиографията се знае, че числото 7 носи със себе си някаква криза, но ако погледнем много внимателно живота си, ще видим, че на 5-та година нещата се изострят много. Тогава обаче ние сме достатъчно свободни да ги променим. Но ако ние не го направим, тогава автоматично се стига до кризата на 7-та година. И наблюдавайки 7-годишния ритъм може да се види как през 7 години се повтарят различни събития.
Числото 5, както и числото 10 са много важни за човека, за да работим на Земята. И може би, още нещо, това е числото 4 - числото на Земята. Имаме 4 елементи, имаме 4 посоки на света, интересно е, че 4 сезона, 4 темперамента, т.е. много неща са свързани с числото 4. Много важно е както диагностично, така и терапевтично да работим с 4-те елемента: земя, вода, въздух и огън (топлина), който е най-духовния елемент. Топлината се намира на границата между физическото и духовното. И особено в западната култура хората нямат понятие какво е като качество топлината, имам предвид също и душевната топлина, топлината на сърцето.
Сърцето е най-топлият орган на човека. И има едно много важно качество: свързано е с душата. Има една болест, свързана със сърцето: стенокардия (казано много лаически - тогава сърцето „изстива”, т.е. сърцето се превръща „в камък”“. Лекарите знаят, че сърцето е единственият орган, който не може да заболее от рак. Това е много интересно! А най-ефективната терапия срещу рак е топлината, хипотермията напр.,както и терапията с белия имел, която също затопля. Топлината е най-важният елемент, който оказва влияние върху всички останали. И закономерно ще стигнем до ключа на антропософската медицина, когато лекарят диагностицира той веднага ще види какво става с взаимоотношенията с топлината. Ние говорим за топлинен организъм. И когато погледнем към топлинния организъм, то тогава се установява, че сърцето е най-топлият орган.
Температурата в белите дробове е 35.8 С, те са най-студеният орган. Колкото по-нагоре отиваме, толкова по-хладно става в човешкото тяло. Главата страда, ако й е прекалено горещо. Когато отиваме надолу забелязваме, че в коремната област й е необходимо да има топлина. На руски черният дроб му казват „печень”, т.е малка печка в буквален превод.
И сега искам да ви разкажа един епизод. През 18-и век имало един лекар, който е ходил да лекува в почти всички кралски дворове. Той е живеел на територията на Белгия. И малко преди смъртта си, той пише завещание. И всички били много любопитни да узнаят какво той е написал в завещанието си. В него имало 300 страници концентрирана мъдрост. И когато след смъртта му отворили завещанието, намерили 299 празни страници. На последната страница било неговото медицинско завещание. И вътре пишело: (помислете си дали това наистина не е много значимо) - главата трябва да е на студено, краката – на топло, и недейте прекалено много да натоварвате червата.
 
Прочетено 36 пъти Последна промяна от Сряда, 14 Юни 2017 09:57
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…