All for Joomla All for Webmasters
  • Информационен ден за лични асистенти
  • Как професия Betreuer да си спести конфликти и
  • Българо-немски разговорник в помощ на пациентите,
  • Вокално студио"Нуша"отново пее за "Локомат за
  • Сайтът за запознанства dvama.co.uk - вече и със
Българските пенсионери могат да се лекуват в държавата-членка, в която пребивават
Българските пенсионери, които пребивават в друга държава-членка на Европейския съюз, трябва да имат правото на достъп до здравно лечение като местните граждани.
Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по повод сигнал от български граждани в Европейския съюз, инормираха от пресцентъра на ГЕРБ.
Във връзка с подадената информация евродепутатът зададе писмен въпрос на Европейската комисия относно правото на пенсионерите да се ползват с медицинско лечение в държавата, в която пребивават. Това е предвидено в Регламент (ЕО) 883/2004, който координира системите за социална сигурност на държавите-членки. Въпросът, поставен от Емил Радев, засяга конкретно възможността на един български пенсионер, който пребивава легално в друга държава-членка и е прехвърлил пенсията си чрез внасяне на формуляр S1 по силата на Регламент (ЕО) №883/2004, да разполага с достъп до здравни услуги, при същите условия, каквито имат и гражданите на съответната страна.
Българският евродепутат е обърнал внимание и на дискриминацията на граждани на други държави-членки, на които първоначално се предоставя достъп до здравни услуги, а в последствие той им се отнема без ясни мотиви за това. В отговор на поставения от Радев въпрос, от Европейската комисия са посочили, че Регламентът и по-специално чл. 24 дава право на пенсионерите от ЕС да получават медицински грижи в държавата на пребиваване въз основа на преносим документ S1. На какви точно медицински грижи има право пенсионерът, обаче, определя държавата членка, която изплаща пенсията.
Потвърждава се, че здравните грижи трябва да се предоставят при същите условия, каквито са гарантирани и на гражданите на съответната държава. Европейската комисия, освен това, е посъветвала, при отказ на това законно право на достъп до системата на здравеопазване, лицата, които се считат за дискриминирани, да потърсят правна защита пред националните органи и съдилища.
Прочетено 1381 пъти Последна промяна от Петък, 05 Май 2017 15:21
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…