All for Joomla All for Webmasters
  • Онлайн обучение за Болногледач и Здравен асистент
Хиляди се стичат на шествие в подкрепа на марихуаната във Виена
На 6-май 2017 г. центърът на австрийската столица ще бъде парализиран.  
В Австрия инициативата се нарича Hanfwandertag и е част от глобалната акция в подкрепа на канабиса „Global Cannabis Marsch”. Това е най-голямото събитие в света с искания за легализиране на канабиса за медицински цели и средство за лична консумация. 
Тази година мотото на събитието е: „Легализирането има смисъл!” с акцент медицинската употреба на конопа и декриминализиране на неговата консумация.
Шествието се провежда за 10-а поредна година във Виена като то се посещава от около 15 хил. участници. То е най-голямата акция от този тип в Европа. 
Както всяка година, инициативата започва точно в 12 ч. от Вестбанхоф (Westbahnhof ), продължава по Марияхилфер като начело на шествието са параден автомобил и ди джей. След това участниците ще минат по Ринга и в 22 часа приключва на Хелденплатц.
В Австрия добива на коноп има дълга традиция.Дори имена на селища като напр. Amstetten се извежда от немското Hanf, което означава коноп. Още по-красноречиво е името Hanfthal( в превод Конопената долина), обясняват организаторите. През 1149 г. след Хр. за първи път то е споменато като Haniftal, което означава, че още преди 900 г. конопът се е култивирал в Австрия. 
Но и в самата Конопена долина след международната забрана на дрогата след 1961 г., всякакъв добив е бил замразен за няколко десетилетия. По време на войната срещу наркотиците („War on Drugs“ ) президентът Никсън инициира рестриктивните мерки през 1971 г. 
Мексиканският разговорен израз марихуана е бил възприет и в САЩ, затова много хора не знаят, че с канабис, марихуана или конопа става дума за едно и също растение.
Канабисът е латинското име на растението (Cannabis), Hanf е немското му име, на български е коноп, а мексиканците го наричат марихуана
В Австрия регулациите остават много строги, докато Германия и други страни либерализират канабиса
В алпийската република  е разрешено само едно от активните вещества в канабиса – тетрахидроканабиол и то трябва да бъде синтетично произведено. 
Все пак в алпийската република е разрешен и износа на марихуана. Но само една единствена  и то  държавна фирма може да отглежда растенията, но само за експорт. Това се прави под строгия контрол на Австрийската агенция за храни и лекарства (AGES). Т.е разрешеното добиване на наркотични лекарствени вещества е силно ограничено в алпийската република.
Мнозина австрийци считат, че на фона на Европа и останалите страни това е по-скоро остаряла регулация, но тя е факт.  
Индикации за употреба на медицинската марихуана:
1.Спазми, болки и смущения на пикочния мехур и функцията му при множествена склероза,
2.Болки при наранявания на гръбначния стълб,
3.Състояния след инсулт,
4.Полиневропатия, артроза, тежки епилептични пристъпи,
5.Болки при раковите заболявания,
6.Т.нар фантомни болки ( след ампутация на крайници започват да боли липсващия орган),
7.Някои допълнителни индикации

Прочетено 1162 пъти Последна промяна от Петък, 05 Май 2017 16:53
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…