All for Joomla All for Webmasters
  • Онлайн обучение за Болногледач и Здравен асистент
Музеят на д-р Фройд във Виена – с нова визия
Ремонтите започват веднага и трябва да приключат през 2020 година.  
Музеят на Зигмунд Фройд във Виена (ул. Берггасе №19, 9-и район), където преди това е живял създателят на психоанализата, в продължение на 3 години ще бъде модернизиран из основи.
Планът за музея  до 2020 г.предвижда той да бъде разширен и попълнен с нови експозиции за повече от 100-те хиляди посетители, които го посещават годишно. За целта са планирани общо 4 млн.евро публични и частни средства, сред които частната фондация „Зигмунд Фройд” ще участва с 1.4 млн.евро, община Виена –  с 1.69 млн. и правителството – с 844 хил. евро.
Новата концепция за музея ще даде възможност за първи път посетителите да имат достъп до частните жилищни стаи на фамилия Фройд. Темите на психоанализата ще бъдат подчертани още от оригиналното обзавеждане на входната врата до изложените нови музейни експонати, включително и в лекарския кабинет на д-р Зигмунд Фройд, където той е преглеждал своите пациенти. 
След санирането фасадата на сградата ще бъде възстановена както е била по времето на д-р Фройд. Предвидени са също да има нови гардероби, санитарни помещения, както и музейно кафе, и всичко това по ще е според международните музейни стандарти. Реконструкцията на сградата предвижда и поставяне на асансьор за хора с увреждания. Така тя ще бъде съчетание от умерен микс от възкресяване на историята и модерните времена
Без кушетката в музея:

Всеки е виждал или чувал за прословутата кушетка, която Фройд е държал в кабинета си и на която е карал своите пациенти да лягат, докато провежда сеанс с тях. Тръгвайки от него, тази техинка се практикува и до днес от някои аналитици.
Кушетката няма да е сред музейните експонати и след обновяването на музея, уточняват още от сега експертите.
Д-р Фройд умира в изгнание в Лондон, където е принуден да емигрира след завладяването на Австрия от хитлеристка Германия.
През зимните семестри на 1915/1916 и 1916/1917 г. Фройд изнася двайсет и осем популярни лекции върху психоанализата пред широка аудитория във Виенския университет. В следващите години той доразвива своята теория и през 1932 г. написва още седем лекции, които отразяват новото в нея.
Зигмунд Шломо Фройд е роден на 6 май 1856 г. в австрийския град Фрайберг. Той е първото от 8 деца. Майка му е Амалиа Найтанзон, а баща му Джейкъб Фройд - търговец на вълна. През 1860-а г. семейството се мести във Виена, а 5 години по-късно Фройд започнал образованието си. Бил отличен ученик и завършил 8 години по-късно. Обожавал литературата и знаел 8 езика.

На 17 годишна възраст е приет в университет във Виена. Отначало планирал да учи право, но се присъединил към медицинския факултет, където философията била един от изучаваните предмети.След като завършил работил в различни поделения, включително в лудницата, която му била най-интересна. През 1885-та става доцент по невропатология. Позицията не му носила заплащане, но му давала възможността да изнася лекции.

Следващата година напуска болницата, за да се отдаде на личната си практика, специализирайки в това, което по онова време наричали "нервни разтройства". Същата година се жени и за Марта Бернейс, с която имат общо 6 деца.
Теориите на Фройд за детската сексуалност, либидото, егото и другите теми върху които работил са едни от най-значимите академични концепции на ХХ век.
 
Прочетено 690 пъти Последна промяна от Събота, 29 Април 2017 21:47
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…