All for Joomla All for Webmasters
Най-голямата европейска клиника за алкохолици е във Виена
Догодина  институтът „Антон Прокш” навършва 60 години от създаването си.
Все повече хора посягат към чашката, за да свалят психическо напрежение, стрес, страхове или спадове в настроението, а не защото имат слаба воля или слаб характер. В краткосрочен план алкохолът може и да действа отпускащо, помага да „изключиш”, да забравиш, а и да се сдобиеш с добро настроение,  но никак не е безвреден.  Честата му консумация с цел терапевтичен ефект води до зависимост. Прибягването към чашката е само видимата част на айсберга. Под него винаги се крият психични проблеми, които трябва навреме да се решат, твърдят специалисти.
 
Нелекувана алкохолната зависимост е много тежко заболяване, което намалява продължителността на живота поне с 15 години. И колкото по-рано се встъпи в лечение, толкова по-добре. Човекът, който трябва да ви насочи към специализирана помощ e  или личният лекар, или специалист по зависимости. 
 
В наши дни алкохолната зависимост все по-лесно се лекува. В миналото абстиненцията (състояние след внезапно спиране на продължително приемане на алкохол или наркотици), от която всички много се плашат,  днес с модерните медицински медикаментозни методи много добре се овладява и засегнатият  слабо я усеща. 
 
Институтът „Антон Прокш” във Виена  е най-голямата европейска клиника за лечение на зависимости. Тук работи висококвалифициран екип от лекари, социални работници, клинични психолози, както и други терапевти ( физиотерапевти и пр.) Всеки от засегнатите получава индивидуално подбрана програма. 
 
Всичко започва с един първичен преглед-разговор, за установяване размера на проблематиката. Той е безплатен, необвързващ, и по желание може дори да бъде анонимен. Алкохолнозависимият може да получи по преценка или амбулатно лечение, или да бъде приет в клиниката, където се лекува между 6 и 8 седмици. Разходите за стационарното лечение се поемат напълно от здравната осигуровка.
 
Догодина  институтът „Антон Прокш” навършва 60 години от създаването си. Той е наречен на името на тогавашния социален министър Антон Прокш ,който предлага да бъде създадено такова звено. 
 
В клиниката се лекуват още наркозависими, хора, пристрастени към хазарт, шопинг, интернет и др. Сред пациентите са още злоупотребяващи с медикаменти и работохолици.  Тук пушачи  отказват цигарите. Лекуват се и хора с някои съпътстващи психични заболявания (депресии, панически разстройства и др.), защото болестното състояние може да благоприятства пристрастяването.
 
Клиниката има годишен бюджет от 13 млн.евро, като  в нея работят 220 служители, от които 26 лекари и 17 психолози ( данни за 2007 г.) За изминалите 50 г. тук са приети и лекувани 70 хил. души за алкохолизъм и 4500 наркозависими. 
 
Betriebs gemeinnützige GmbH
Gräfin Zichy Straße 6
1230 Wien
+43 1/880 10-0
 
 
 
 
Прочетено 1058 пъти Последна промяна от Неделя, 06 Ноември 2016 11:51
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…