All for Joomla All for Webmasters
Най-големите знаменитости, завършили валдорфски училища
Елизабет Гергели е познато име на образователното министерство в Австрия
и е била ценена като компетентна и отговорна валдорфска посланичка
Знаете ли сте, че Дженифър Анистън е завършила валдорфско училище, а Харисън Форд, Пол Нюман и Клинт Истууд са избрали такова образование за своите деца? Както и с всяка друга образователна система, някои от завършилите валдорфско училище стават известни, а други поемат по по-скромен житейски път.
Уеб сайтът  www.thewaldorfs.waldorf.net
представя интересна база данни със знаменитости, обучавали се или избрали да обучават своите деца по валдорфската методика.
На него можете да разгледате стотици известни имена от най-различни сфери. Можете дори да филтрирате информацията за знаменитостите по разни критерии: по това дали самите те са учили там, или са изпратили децата си, по това каква професия имат, по имена, държави и др. В базата данни на сайта преобладават звездни имена от киноиндустрията, музиката, литературата, бизнеса и политиката.
Автори на уеб сайта са някогашни валдорфски възпитаници, които се опитват да се преборят с някои от предразсъдъците срещу валдорфското образование. Нека видим някои от тези знаменитости, цитирани от www.waldorf.bg. 
Сред възпитаниците на системата се оказват актьорите Джъстин Теру, Дженифър Анистън, Сандра Бълок и др.
Известни писатели са Уинслоу Елиът (изпратила в последствие и своите деца), внучката на бащата на психоанализата Естер Фройд (изпратила в последствие и дъщеря си, Бела Фройд, която става моден дизайнер при Вивиан Уестуд), и др.
Сред бизнесмените се открояват бившите президенти на Америкън Експрес, немската федерална банка и немския клон на „Лекари без граница“; също Волфганг Порше, ръководителят на едноименната автоимперия на дядо си, и Мигел Форбс, наследник и ръководител на Форбс.
Има и доста политици, нобелови лауреати и изобретатели като Йенс Щолтенберг – бивш премиер  на Норвегия и 13-ти сектретар на НАТО; Мортен Шмит – архитект-дизайнер на Кралската Датска библиотека; д-р Томас Сюдхов – носител на Нобелова награда по медицина, проф. Виктор Наваски – преподавател по журналистика, бивш редактор на Ню Йорк Таймс, Андреас Кауфман – председател на фотоапарати „Лайка“, Готц Рен – основател на супермаркети за органични храни – „Алнатура“, Майкъл Енде – автор на „Приказка без край“, „Момо“ и др., Конрад Шили, Фреймунт Дюве, Олаф Фелдман – бивши членове на Германския парламент, Герогина и Каролина Евърс-Шуиндел – Олимпийски шампионки – златни медалистки, и др.
От сайтът www.thewaldorfs.waldorf.net
разбираме още, че известни актьори, изпратили децата си там, са: Харисън Форд, Жан-Пол Белмондо, Пол Нюман, Харви Кайтел, Клинт Истууд, Бриджит Нилсън, Джесика Ланг, Ума Търман и др. Тилда Суинтън не само е записала децата си във валдорфско училище, а също така е и съосновател на едно и попечител на две училища.
Сред писателите – родители на валдорфчета, са: Сол Белоу (Нобелова награда), Алън Парсънс, Джон Бърн и др.
Известни бизнесмени в списъка с валдорфски родители, са например: президентът на Картие, изпълнителнят директор на Бушерон, президентът на д-р Аренд Йоткер Холдинг, и др.
Немските политици Хелмут Кол и Герхард Шрьодер също са в списъка с известни родители. Интересното е, че министърът на образованието на немската провинция Баден-Вюртенберг Андреас Щох също е избрал именно валдорфската система за своите 4 деца, както и принцеса Ирен от Нидерландия.
Известни музиканти – валдорфски родители са: вокалистът на Лед Цепелин Робърт Плант, Лени Кравиц и др.
В Австрия Елизабет Гергели (1920-2010) учи химия и евритмия. Тя организира многобройни симпозиуми по най-актуалните теми на науката, политиката и религията и се застъпва в Австрия за валдорфската педагогика. Елизабет Гергели е познато име на образователното министерство и е била ценена като компетентна и отговорна валдорфска посланичка. Със своята изключителна скромност и сдържаност тя е била жена на инициативата и в челните редици на идеята.
Нейното име се свързва със Съюза на валдорфските училища, поредица от книги, свързани с валдорфската педагогика, с финансовото сдружение die Hermes Österreich, с приноса й за обновявяне на образованието. А също и с магистърската програма за валдорфска педагогика в Центъра за култура и педагогика на Дунавския университет в Кремс.
 
Прочетено 165 пъти Последна промяна от Понеделник, 10 Септември 2018 21:09
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…