All for Joomla All for Webmasters
Сделката за Monsanto повдига отново въпроса за токсичния глифозат
Германският фармацевтичен гигант Bayer придобива Monsanto за 66 млрд. долара.
Германският гигант в промишлената и битовата химия Bayer купува американския производител на семена и пестициди Monsanto в сделка на стойност 66 млрд. долара (58,7 млрд. евро), съобщава The Verge, цитира hicomm.bg. Сделката е най-голямата покупка, правена някога от немска компания, а новосъздаденият гигант ще контролира над една четвърт от семената и пестицидите по света.
Самата Monsanto е известна с генетично модифицираните си посеви и с това, че към момента е най-големият производител на семена в света. Друг продукт на компанията е хербицидът глифозат, който е със много спорна репутация, тъй като се подозира, че може да причинява рак.
В Европа глифозатът е широко използван от земеделските производители срещу плевелите преди засаждане или преди покълването на семената. Понякога се пръска върху зърнени култури, маслодайна рапица, царевица и слънчоглед преди прибиране на реколтата, за да се изсуши тя. Това е най-използваният хербицид върху обработваемите земи във Великобритания, използван е и на 39% от земеделските земи в Германия, а нивата на употребата му в Европа растат.
Глифозатът се използва интензивно в земеделието, но и в парковете и обществените пространства, на железопътните линии и в градините. Също така е от решаващо значение за отглеждане на генетично модифицирани (ГМ) култури, много от които са модифицирани, за да са резистентни на глифозат.
Най-големият му производител е "Монсанто", който го продава под търговското име Roundup. В световен мащаб през 2011 г. около 650 000 тона от продукти, съдържащи глифозат, са били използвани, а прогнозите сочат, че употребата ще се удвои до 2017 година.
На свой ред, освен с едноименния си аспирин, Bayer също има подразделение за пестициди, биотехнологии, пластмаси и здравеопазване. Сделката по сливането на двете компании ще ги превърне в пазарен лидер в Европа, САЩ и Азия. Новият гигант ще бъде следен изкъсо от антимонополните органи, а някои от акционерите на "Байер" са силно критични. Според тях има риск компанията да пренебрегне основното си фармацевтично звено и да се концентрира прекалено много върху препаратите за растителна защита.
Сделката вече събуди тревогата на природозащитници. От Greenpeace коментираха, че това е лоша новина за устойчивото земеделие, потребителите и природата.
 
Двете страни в сделката
 
Bayer е глобална компания в сферата на производството на лекарства, здравеопазването, както и продукти за земеделието и животновъдствoто. Компанията е третата най-голяма сред публичните в Германия и е член на индекса на сините чипове DAX. В края на миналата година продажбите на Bayer нараснаха до 46.324 млрд. евро, а нетната печалба се покачи с една пета до 4.11 млрд. Към средата на настоящата година постъпленията намаляват на годишна база, но нетната печалба се подобрява, припомня capital.bg.
Monsanto е основана през 1901 г. като компания за производство на захарин. В средата на 40-те години обаче се преориентира към земеделските химикали за борба с плевелите. В края на 90-те в бизнеса влиза и селекцията и генната модификация на семена. Това бързо я постави в центъра на конспиративните теории зад ГМО, на които най-често е отправна точка. В последните тримесечия компанията губи присъствие на пазара, което доведе до понижение на приходите с 5.6% през 2015 г., а към средата на тази година изоставането е с 9%. Мениджмънтът не успява да се противопостави на тази тенденция, което доведе и до придобиването.
 
Прочетено 833 пъти Последна промяна от Петък, 21 Октомври 2016 12:43
Етикети
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…