All for Joomla All for Webmasters
29-и юни – Европейският ден на р.Дунав
„Бъди активен“ е мотото и през тази година на кампанията по повод Деня на Дунав – 29 юни. Целта на кампанията е да се насърчат
живеещите в Дунавския басейн да бъдат действени в опазването на реката и притоците й.
Организатор на кампанията на европейско ниво е Международната комисия за опазване на река Дунав. 
Река Дунав е от особено значение за Европа, както преди така и сега. Със своите 2800 км. тя е втората по дължина след р.Волга. Дунав минава през 10 държави, а със своите притоци той има огромно значение за още 9 страни и така свързва в общ воден коридор 19 държави и 83 млн. души. 
Река Дунав извира от Германия и пътят й минава още през Австрия, Словакия, Унгария, Хърватска, Сърбия, Румъния, България, Молдова и Украйна. Не случайно страните се наричат дунавски републики, а всички те заедно съставляват Дунавско пространство.Притоците на Дунав се разклоняват и към Швейцария, Италия, Чехия, Полша, Словения, Босна и Херцеговина, Македония, Черна гора и Албания. От извирането й в планината Шварцвалд до вливането й в Черно море река Дунав  показва своя характер, лъкатуши живописно, има своя речна флора и фауна и биоразнобразие, което трябва да се опазва. 
Списъкът, с произведенията, възпели Дунава е дълъг, но ще се спрем на малко позната легенда за създаването на реката.
Приказката е германска и започва с това, че  в много далечни времена Слънцето, Луната и звездите, сред които и звездата Дунав, живеели заедно на Небето. За тях всеки ден бил празник. Тайно Луната (der Mond -  на немски в мъжки род) била влюбена в Слънцето, (die Sonne- женски род) , но то не знаело нищо за чувствата на Луната. По същото време Слънцето харесало много  звездата Дунав. Оказало се, че чувствата им били взаимни и един ден те решили да се оженят. Научавайки, Луната помръкнала. Разярена, тя завидяла и решила да си отмъсти. Повикала при себе си трима зли духове за съвет. Те й прошепнали лоши слова и си тръгнали. Луната, която била поканена на сватбата, пристигнала  по-рано, видяла  Дунава сам и изпратила към него омагьосаните думи. В този момент Небето се отворило и от него към Земята полетяла звездата Дунав. Тя паднала точно до планината Шварцвалд, Германия, откъдето води началото си. Там най-напред се оформило малко езерце. Тъгувал Дунава за Слънцето и  се обърнал към една фея за съвет как отново да види любимата си.Очарована от кристалните му води, които отразявали лицето й най-добре, тя  го посъветвала да стане мощен поток, който да се разшири на Изток. Потекъл бързо Дунава. За да го спре, Луната взела един скъпоценен камък от короната си и го пуснала на Земята. От него израснала планина, която не могла да спре Дунава по неговия път. Влял се той в морето и във всяка своя капка, той можел да вижда Слънцето. Тъжното било е, че и до ден днешен Дунава си тече долу, а Слънцето си стои самичко горе. 
 
(Повече приказки и митове за р.Дунав можете да научите от книгата „Donau” на австрийското издателство Die2 (www.die2-online.com). 
В Австрия изпреварващо бе организиран  Ден на р.Дунав за деца в Квартала на музеите (Museumsquartier). Най-малките жители на Виена научиха много за птиците, които живеят по австрийския бряг на р.Дунав, видяха черноморски риби, а на техните въпроси отговаряха както експерти от Haus des Meeres, така и от Института по хидрология. Разбира се, децата научиха повече и за растенията, треви и билки, които растат в Националния парк Donau-Auen, както и за водната енергия от реката, която се превръща в ток,асъщо и за ролята на водата, разяснена от специалистите на Магистрат 31( MA 31). И всичко това поднесено интерактивно, под формата на много игри  и забавления.  
Различни екоакции, форуми, художествени и спортни надпревари, пленери, дискусии, изложби и други ще се проведат по повод Деня на Дунав и в България. 
Във Видин отваря врати работилница по приложни изкуства, като акцент ще е рисуването с цветен пясък. В Лом ще се проведе традиционната екоакция за почистване на брега на реката, кулинарно изложение и арт-работилница на брега. В Козлодуй за Деня на Дунав ще има образователни инициативи по време на пътешествие с „Радецки“. В Оряхово деца ще творят върху речни камъни. Празник на река Дунав за поредна година ще бъде организиран в село Байкал, община Долна Митрополия. За първи път тази година се организира Фестивал на Дунав в Белене с много концерти, кулинарни състезания, художествени надпревари. По повод 29 юни млади еколози ще посетят пречиствателната станция в Свищов. Регата, кулинарен фестивал, награждаване на победителите в конкурса за мултимедиен проект са само част от инициативите в Русе. Традиционният празник на кайсията и много културни прояви ще има в Тутракан, а в Силистра също организират голям празник с много културни инициативи.
Басейнова дирекция „Дунавски район“, Изпълнителна агенция по околна среда и регионалните инспекции по околната среда и водите в Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Русе организират, участват и подпомагат провеждането на инициативи от кампанията за Деня на Дунав.
 
 
 
Прочетено 1197 пъти Последна промяна от Сряда, 29 Юни 2016 07:27
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…