All for Joomla All for Webmasters
Кога да се лекуваме в чужбина и кога в България?
Мнението е на д-р Методи Янков, медицински управител на МБАЛ „Сердика” - София. По професия е акушер-гинеколог. Дългогодишен здравен мениджър с много успешна кариера.
 
-Д-р Янков, кога да се лекуваме в чужбина и кога – в България?
-Лечението на българите в чужбина е една възможност, която дава свобода на избор и свобода за консултация. Погледнато обаче откъм истинската страна на нещата, много малко са случаите, когато наистина е необходимо лечение в чужбина. Бих разделил възможността за лечение в чужбина на две: необходимост от второ мнение и необходимост от лечение.
По-скоро бих подкрепил хъса на българите за консултация като второ мнение,
отколкото да се преследва непременно възможността за лечение.
Ако говорим за   различия,  които дават и значително по-голям процент на успех за някои видове лечение навън, то това е в областта на трансплантологията - напр. за деца, млади хора и то за някои видове като напр. трансплантация на бял дроб и др. В същото време трябва да се знае, че България като член на ЕС е дала възможност за своите граждани да участват в Европейския трансплантационен регистър.
За останалите, почти 90% медицински дейности декларирам, че могат да бъдат извършени в България. Първо, българските лекари  от 20 г. и повече са много редовни посетители на редица световни форуми. Освен това, много от тях са членове на ръководството на международни  сдружения по съответните медицински специалности, т.е те не просто са информирани за последните новости, но и са ги овладели. В същото време техниката , с която разполагаме в България по нищо не се различава от европейската. В момента у нас  се разполагат 6 апарата за лъчетерапия, които са нулеви серия, т.е те още не са излезли на пазара, а вече са тук . 
И достъпът до лекар у нас е по-бърз, по-лесен и по-дружелюбен. Служебното отношение на медицината в Европа (не го критикувам, то е част от негатива на тази медицина) –
този достъп при нас -  днес звъниш на лекаря и утре вече си при него,
е невъзможен в Европа.
Ето защо не трябва да въвеждаме листа на чакащите. Химиотерапията, лъчетерапията, оперативните методи , ранната диагностика е на почти същото ниво стига българският пациент да попадне веднага на необходимия екип. Това е проблем в България. И въпреки че сме информационно общество , понякога  пациенти напр. за рак на дебело черво попадат в някои болници извън София, а дори и в общински болници в столицата, на които не им е работата да оперират рак на дебелото черво. Не че хирургът не може да оперира, но той не е квалицифиран в стадиране на рака (определяне на развитието и обема на тумора), в оптималния обем на оперативна дейност  и др. Да подчертая: ако пациентът прояви достатъчно хъс и  получи информация да попадне на добрите екипи, не е необходимо да пътува в чужбина. Но понякога не попадат на тези екипи, и  резултатите са лоши, и тогава казват: „Е, в България не става!” и заминават в  странство. Но всъщност, и в Европа не навсякъде са добри екипите. Трябва да има информираност кои екипи у нас са на световно ниво, а ние в България ги имаме в различни болници, и те се стимулират да работят. 
По отношение на консултация като второ мнение подкрепям пътуването в Европа. По отношение на лечението не е необходимо. Тук българите са в собствената си страна, тук е много по-евтино, и един ангажиран екип ще свърши абсолютно същата работа  със същия добър резултат, които ще се случи и в европейска болница.
-А по отношение на лечението на чужденци в България?
-Тези разсъждения важат и за тях. Тук не става дума за ежедневна терапевтична или консултативна дейност. Тук става въпрос за „тежката артилерия” в здравеопазването, каквато е напр. една онкогинекологична операция,  една трансплантация на една тазобедрена и раменна става,  операция, свързана с лицево-челюстна хирургия и много още.
Това са дейности в България, които са на конкурентно ниво, сравнени с европейските
като качество и резултат, и на немислимо по-ниски цени.
Да не говорим, че това лечение у нас се съчетава и с рехабилитационни процедури, които могат да бъдат организирани.  Ако случайно зададеш в публичното пространство въпроса: „Как може един австриец да получи у нас операция и рехабилитация?”, няма да получите отговор, защото това не е популярно в България. Но ако го зададете на един  здравен мениджър, който организира у нас комплексни медицински грижи, той веднага ще ви каже стъпките. И австриецът напр. ще бъде изненадан от възможността бързо да бъде опериран , да му се направи най-добрата трансплантация на колянна или раменна става (от най-висок клас - американска, швейцарска, шведска, каквато той посочи). И след това да му се предостави  много интензивна рехабилитация в изключително благоприятна среда ( която ще го възстанови не само физически, но и психически), и ще го върне много бързо в трудовия му ритъм. И дори смятам, че този процес у нас е организиран по-добре, отколкото оттатък. 
-Колко струва това лечение у нас?
-Това би струвало на пациента 15 000 лв ( 7500 евро). Това  е ангажираща сума за българския медицински пазар.  Говорим за смяна на една тазобедрена става от най-висок клас, хирургичната операция, престоят в болница, цената на ставата и рехабилитационните процедури в рамките на 10 дни след изписването. И пациентът ще си тръгне оттук, помагайки си само с едно бастунче. 
-Тази възможност важи ли за български гражданин, който е с австрийска здравна осигуровка? 
-Да, но тази сума даже ще му бъде намалена, тъй като ние ( в болница „Сердика”) ще му издадем всички документи, които ще са му необходими за реинбурсация в Австрия. В България работим с европейските здравноосигурителни компании и дори компанията им да няма офис тук. Напр. това се случи с наш пациент от Норвегия, застрахователната компания нямаше офис в София, а в Солун , и чрез тях  му подготвихме изрядни документи за плащания в Норвегия, като той си използва осигуровката, която му се полага. Възможността българи  от чужбина и други европейци да се лекуват при нас и по-голяма част от плащането да мине като осигуровка е нещо напълно възможно.    
 
*Редакцията е готова да публикува и други мнения по въпроса.
 
Прочетено 2021 пъти Последна промяна от Четвъртък, 03 Ноември 2016 19:15
Регистрирай се за да оставиш коментар
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…